BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stokłosa Krzesław (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Wydział Towaroznawstwa), Bachorczyk Stanisława (Akademia Ekonomiczna w Krakowie, student), Giemza Marzena (Akademia Ekonomiczna w Krakowie, student), Piotrowicz Dorota (Akademia Ekonomiczna w Krakowie, student)
Tytuł
Szybkość ubywania witaminy C w roztworach modelowych
The Rate of Lost Cevitamic Acid in Modeller's Solutions
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1986, nr 224, s. 87-101, rys., tab., wykr., bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Chemia spożywcza, Badania towaroznawcze, Witaminy
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Food chemistry, Commodity research, Vitamins
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zagadnienie ubywania witaminy C w produktach spożywczych było dotąd przedmiotem wielu prac naukowo-badawczych. Niniejsza praca podejmuje problematykę ubywania witaminy C w przechowywanych produktach na podstawie danych Bogdańskich. We wnioskach stwierdzono konieczność przeprowadzenia od nowa modelowych badań nad szybkością ubywania witaminy C w różnych produktach w tym w wodzie. W badaniach konieczne jest dokładne oznaczenie obok siebie stężeń kwasów L-askorbinowego i L-dehydroaskorbinowego, w funkcji czasu. Wskazane jest wzięcie pod uwagę wyższych temperatur, nawet 100°C oraz różnych czynników (dopływu tlenu, światła, jonów metali) itd. Szybkość ubywania witaminy C może się opisywać różnymi równaniami kinetycznymi, zależnie od warunków i od mechanizmu przemian. W temperaturze 273 K reakcja biegnie według I rzędu, a w wyższych wg rzędów I i II. (fragm. tekstu)

The authors suggest the rate of lost cevitamic acid in modeller's solutions can not be described only by I-order kinetic equation V=k1 St but, for example, by composed equation V=k1 St + k2 St (St - mol concentration in time t). The participation of the conversion I and II - order in the whole reaction is changing according to change of temperature. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bogdańscy K i H., "badania kinetyki rozkładu kwasu L-dehydroaskorbinowego w roztworze wodnym", Bull. Soc. Pol. Sci., II, 2, 41, (1955).
  2. Schwetlich K., Kinetyczne metody badania mechanizmów reakcji, PWN, Warszawa 1975, s. 304.
  3. Stokłosa K., Referat na zebraniu Koła Naukowego Chemiczno-Towarzonawczego AE w Krakowie w roku 1983.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu