BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Malinowska Paulina (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Free-radical Scavenging Activity of Cosmetic Plant Extracts
Zdolność kosmetycznych ekstraktów roślinnych do zmiatania wolnych rodników
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2013, nr 1, s. 83-89, tab.,rys., bibliogr. 18 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Kosmetyki, Towaroznawstwo przemysłowe, Produkcja kosmetyków, Surowce roślinne
Cosmetics, Industrial commodities, Production of cosmetics, Raw plant materials
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badania była ocena aktywności przeciwrodnikowej kosmetycznych ekstraktów roślinnych z wykorzystaniem stabilnego rodnika DPPH. Spośród pięciu wyselekcjonowanych surowców roślinnych ekstrakty glikolowe z wierzby białej i brzozy białej wykazały najsilniejszą zdolność "zmiatania" wolnych rodników DPPH. Działanie przeciwrodnikowe ekstraktów malało w kolejności: Salix alba > Betula alba > Crataegus monogyna > Helichrysum italicum > Artemisia absinthium. Na podstawie wyników badań można zaproponować ekstrakty z wierzby białej i brzozy białej jako obiecujące źródło naturalnych przeciwutleniaczy odpowiednich do zastosowania w preparatach kosmetycznych i farmaceutycznych. (abstrakt oryginalny)

The aim of this study was to evaluate the antiradical activity of cosmetic plant extracts using stable DPPH radical. Out of five plants selected for testing their antiradical activity, the glycolic extracts of Salix alba and Betula alba showed the strongest scavenging power. The order of DPPH radical quenching activity of plant extracts at different concentration is as follows: Salix alba > Betula alba > Crataegus monogyna > Helichrysum italicum > Artemisia absinthium. Conducted study leads to propose Salix alba and Betula alba extracts as a promising natural source of antioxidants suitable for application in cosmetic and pharmaceutical formulations. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Mieczarek C, Brzezinska E. (2000) Flavonoids in cosmetics and cosmetology; Pol. J. Cosmetol., 3, 156-163.
  2. Yusuf N., Irby C, Katiyar S.K., Elmets C.A. (2007) Photoprotective effects of green tea polyphenols; Photodermatol. Photoimmunol. Photomed., 23, 48-56.
  3. Katiyar S.K., Ahmad N., Mukhtar H. (2000) Green tea and skin; Arch. Dermatol., 136, 989-994.
  4. Mieczarek C., Brzezińska E. (2000) Flavonoids in cosmetics and cosmetology; Pol. J. Cosmetol., 1, 11-21.
  5. Brand-Garnys E.E., Denzer H., Mejer H., Brand H.M. (2003) Flavonoids: the ultimate functionality; AFC All For Cosmetics, Warszawa.
  6. Mieczarek C, Brzezińska E. (2000) Flavonoid substances and their practical application; Pol. J. Cosmetol., 2, 74-87.
  7. Schmid D., Zulli F., Nissen H.P., Prieur H. (2003) Penetration and metabolism of isoflavones in human skin; Cosmetics & Toiletries Magazine, 118, 71-76.
  8. Brand H., Dansik P., Brand-Garnys E. (2001) Flavonoids: looking in the face of cosmeceuticals. SӦFW, 127(1/2), 8-19.
  9. Svobodova A., Psotova J., Walterova D. (2003) Natural phenolics in prevention of UV-induced skin damage; Biomed. Papers, 147 (2), 137-145.
  10. Dweck A.C. (2005) Scrutinising special qualities of phytochemicals; Personal Care Magazine, 6(2), 29-38.
  11. Maia Campos P.M., Gianetti M.D., Kanashiro A., Lucisano-Valim Y.M., Gaspar L.M. (2006) In vitro antioxidant and in vivo photoprotective effects of an association of bioflavonoids with liposoluble vitamins; Photochem. Photobiol., 82, 683-688.
  12. Sanchez-Moreno C, Laurrauri J.A., Saura-Calixto F. (1998) A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols; J. Sci. Food Agric, 76, 270-276.
  13. Blois M.S. (2001) Antioxidant activity of grapeseed extracts on peroxidation models in vitro. J. Agric. Food Chem. 55: 1018.
  14. Batool F., Sabir S. M., Rocha J.B.T., Shah A.H., Saify Z.S., Ahmed S.D. (2010) Evaluation of antioxidant and free radical scavenging activities of fruit extracts from Zanthoxylum alatum: a commonly used spice form Pakistan, Pak. J. Bot., 42(6): 4299-4311.
  15. Savatović S.M., Ćetković G.C., Čanadanović-Brunet J.M., Djilas S.M. (2012) Kinetic behaviour of the DPPH radical-scavenging activity of tomato waste extracts, J. Serb. Chem. Soc, 77 (10) 1381-1389.
  16. Meyers K.J., Watkins C.B., Pritts M.P., Liu R.H. (2003) Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries, J. Agric. Food Chem., 51: 6887-6892.
  17. Moure A., Cruz J.M., Franco D., Domínguez J.M., Sineiro J., Domínguez H. (2001) Natural antioxidants from residual fruits, Food Chem., 72: 145-171.
  18. Technical Sheet Data.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu