BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Nazdrowicz Jacek (BRE Bank SA)
Tytuł
Współczesny menedżer w organizacji
Źródło
Studia i Materiały / Wydział Zarządzania. Uniwersytet Warszawski, 2011, nr 1-2, s. 13-20, rys., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Menedżer, Zarządzanie menedżerskie, Efektywność menedżera
Manager, Managerial managing, Efficiency of manager
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
We współczesnej nauce zarządzania istnieje potrzeba zbudowania nowego modelu menedżera o wysokich umiejętnościach i osobowości. Zaprezentowane wyniki badania przeprowadzonego wśród menedżerów pokazują, jak postrzegają oni wizerunek menedżera w kilku aspektach: cechy, umiejętności, relacje z innymi pracownikami, sposoby motywowania oraz innowacyjność. Nowy model pozwoli na bardziej efektywne zarządzanie i podejmowanie decyzji menedżerskich. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Johnston R.E., Bate J.D. 2003. The power of strategy innovation, New York: American Management Association AMACOM.
  2. Kubik K. 2005. Menedżer w przedsiębiorstwie przyszłości, Toruń: TNOiK.
  3. Mazurkiewicz P. 2004. Europejczycy o nas, my o Europejczykach. Manager, nr 8.
  4. Penc J. 1996. Decyzje w zarządzaniu, Kraków: Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu.
  5. Penc J. 2001. Decyzje menedżerskie, Warszawa: C.H. Beck.
  6. Roosevelt T.R. 1998. Zróżnicowanie a organizacje przyszłości, w: Hesselbein F., Goldsmith M., Beckhard R. (red.) Organizacja przyszłości, Warszawa: Business Press.
  7. Stępczak S. 2003. Euromenedżer, czyli, kto?, Personel i Zarządzanie, nr 23.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-9758
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu