BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Świrska-Czałbowska Karolina (Uniwersytet Warszawski, doktorant)
Tytuł
Koncepcje Wspólnej Europy na przestrzeni wieków
Źródło
Studia i Materiały / Wydział Zarządzania. Uniwersytet Warszawski, 2005, nr 1, s. 69-74, bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Integracja gospodarcza i polityczna Europy, Historia integracji europejskiej, Teoria integracji
Economic and political integration of Europe, History of European integration, Integration theory
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Integracja europejska wydaje się być owocem wydarzeń przypadających na wiek XX, a jej autorstwo przypisuje się europejskim politykom działającym po II wojnie światowej. Tymczasem jej korzenie są znacznie wcześniejsze. Pierwsze pomysły jednoczenia kontynentu sięgają czasów starożytnej Grecji. Artykuł stanowi przegląd koncepcji towarzyszących pojęciu Wspólnej Europy, ich omówienie, obejmujące czasy starożytności aż po okres powojenny, a także próbę podsumowania. Studia nad początkami integracji są przedsięwzięciem badawczym, nie gotową teorią, tak więc celem jest przedstawienie nie tyle definicji, ile podejść do koncepcji Wspólnej Europy. (abstrakt oryginalny)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Davies N. 1998. Europa - rozprawa historyka z historią, Kraków: Znak.
  2. Dobroczyński M., Stefanowicz J. 1979. Tożsamość Europy, Warszawa: PIW.
  3. Gross F. 1994. Federacje i konfederacje europejskie. Rodowód i wizje, Warszawa.
  4. Kaczmarek J. 2003. Unia Europejska. Trudne dojrzewanie, Wrocław: Atla 2.
  5. Łastawski K. 2003. Od idei do integracji europejskiej, Warszawa: WSP TWP.
  6. Nowak A.Z. 2002. Integracja europejska szansa dla Polski, Warszawa: PWE.
  7. Nowak A. 2001. Europa narodów- wizja księcia Adama Jerzego Czartoryskiego, Warszawa: Polski przegląd dyplomatyczny, t.1, nr 3 (3).
  8. Pomian J. 1994. Józef Retinger. Życie i pamiętniki pioniera Jedności Europejskiej, Warszawa.
  9. Ruchniewicz K. 1999. Adenauer a Europa, Warszawa: Fundacja Konrada Adenauera.
  10. Ruchniewicz K. 2000. Pan Schuman uchodzi za człowieka sukcesu, "Unia i Polska" 26 czerwca 2000.
  11. Rudowski A., Zenderowski R. 2002. Historia jedności europejskiej, Warszawa: UKSW.
  12. Skotnicka-Illasiewicz E. 1998. Europejskie dylematy Polaków, Warszawa: CE UW.
  13. Weidenfeld W., Wessels W. 1999. Europa od A do Z, Gliwice: Wokół nas.
  14. Woźniakowska-Thun R. 2002. Święty Robert od Europy, "Gazeta Wyborcza", 22-23 czerwca.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-9758
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu