BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Brodzińska Katarzyna (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Środowiskowe uwarunkowania konkurencyjności rolnictwa Warmii i Mazur
Environmental Conditions of Competitiveness of Agriculture from Warmia and Mazury Province
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009, T. 11, z. 4, s. 37-42, tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Konkurencyjność rolnictwa, Produktywność rolnictwa, Potencjał rolnictwa, Rozwój rolnictwa
Agriculture, Agricultural competitiveness, Agriculture productivity, Farming potential, Agriculture development
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Mazury, Warna
Varna
Abstrakt
Przeprowadzono analizę uwarunkowań środowiskowych konkurencyjności rolnictwa w woj. warmińsko-mazurskim. Do analiz wykorzystano dane GUS (bank danych regionalnych) oraz dane ARiMR. Duże zróżnicowanie warunków przyrodniczych w odniesieniu do mniejszych jednostek terytorialnych wskazuje na potrzebę większego zróżnicowania ścieżek rozwoju rolnictwa dostosowanych do warunków i zasobów środowiskowych. (abstrakt oryginalny)

The aim of this article is to analyze environmental conditions of agriculture competitiveness in Warmia and Masury province. A comparatative analysis was conducted using the GUS statistical data and data of Agency for Agriculture Restructuring and Modernisation. Big disparity of natural condition indicates necessity to take decission in smaller administrative district. It help to support development of organic and sustainable agriculture on areas of the best environmental conditions. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Kopiński J. 2004: Wykorzystanie możliwości produkcyjnych rolnictwa wybranych województw. Roczniki Naukowe SERiA, Warszawa-Poznań-Puławy, t. 6, z. 3, 115-119.
  2. Kowalczyk S. 2000: Miary wielkości potencjału produkcyjnego gospodarstw rolniczych, Ekonomika i organizacja gospodarki żywnościowej. Zesz. Nauk. SGGW, 9, Warszawa, s. 79-88.
  3. Krasowicz S. 2008: Główne uwarunkowania konkurencyjności polskiego rolnictwa. Roczniki Naukowe SERiA, t. X, z. 1, 202-207.
  4. Krasowicz S., Kopiński J. 2006: Wpływ warunków przyrodniczych i organizacyjno-ekonomicznych na regionalne zróżnicowanie rolnictwa w Polsce. Raporty PIB, IUNG-PIB Puławy, z. 3, 81-99.
  5. Kuś J. 2000: Dostosowanie kierunków oraz intensywności produkcji do warunków przyrodniczych i ekonomiczno-organizacyjnych województwa podlaskiego. [w:] Gospodarowanie zgodnie z zasadami ekorozwoju na obszarach cennych przyrodniczo. Rada FSNT NOT, IUNG, WPODR, SITLID, SITR, Białystok, 13-20.
  6. Program ochrony środowiska województwa warmińsko-mazurskiego na lata 2007-2010 z uwzględnieniem perspektywy na lata 2011-2014. 2007: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn. Departament Ochrony Środowiska (www.warmia.mazury.pl).
  7. Stuczyński T., Terelak H., Kuś J. 2004: Waloryzacja warunków środowiskowych dla potrzeb rozwoju rolnictwa ekologicznego. Materiały z konferencji: Wkład nauk rolniczych w rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Puławy 1-2 październik, 89-102.
  8. Wasilewski Z. 2002: Charakterystyka typologiczna użytków zielonych oraz sposoby użytkowania priorytetowych zbiorowisk roślinnych umożliwiające zachowania ich walorów przyrodniczych. [w:] Aktualne problemy mokradeł. Walory przyrodnicze mokradeł a ich rolnicze użytkowanie. Woda Środ. Obsz. Wiej. Rozpr. Nauk. Monogr. 4, 62-68.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu