- Autor
- Niewczas Magdalena (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie)
- Tytuł
- Postrzeganie możliwości wystąpienia zagrożenia dla zdrowia ze strony różnych grup żywności
The Possibility of Food Hazards Appearance in Various Types of Food Products - Źródło
- Towaroznawcze Problemy Jakości, 2013, nr 2, s. 43-53, tab., rys., bibliogr. 5 poz
Polish Journal of Commodity Science - Słowa kluczowe
- Żywność, Jakość żywności, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności, Świadomość konsumenta
Food, Food quality, Food health safety, Consumer awareness - Uwagi
- summ., streszcz.
- Kraj/Region
- Województwo małopolskie, Województwo lubelskie, Województwo podkarpackie
Małopolskie Voivodeship, Lubelskie Voivodeship, Subcarpathian Voivodeship - Abstrakt
- W artykule przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych wśród konsumentów na temat oceny możliwości wystąpienia zagrożenia ze strony różnych grup produktów spożywczych. Stwierdzono, że konsumenci biorący udział w badaniu uważają, że najbardziej możliwe jest wystąpienie zagrożenia dla zdrowia w mięsie i jego produktach, a najmniej - w owocach i warzywach. Ocena była zróżnicowana ze względu na cechy socjodemograficzne respondentów. Postrzeganie ryzyka zależy od wielu czynników, m.in.: od wieku, płci, wykształcenia, liczby osób w gospodarstwie domowym, wykształcenie. Konsumenci postrzegają ryzyko wystąpienia zagrożenia w żywności poprzez skutki oddziaływania tego zagrożenia oraz możliwość bycia narażonym na działanie zagrożenia. Przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych na grupie 712 konsumentów w województwach: małopolskim, podkarpackim i lubelskim. (abstrakt oryginalny)
In this paper we present results of our research conducted among consumers about the likelihood of the risk assessment on the part of different groups of foods. It was found that consumers perceive that the most likely threat to health can occur in meat and its products, and the smallest - in fruits and vegetables. Assessment of the likelihood was varied according to socio-demographic characteristics of respondents. The perception of risk depends on several factors, including: age, gender, education, number of persons in the household, education. Consumers perceive the food hazards risk by the effects of the threat and the opportunity to be exposed to danger. In the article the results of the survey are presented. 712 consumers, from three regions of South-East Poland took part in the research. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Dosman D.M., Adamowicz W.L., Hrudey S.E. (2001) Socioeconomic determinants of health and food safety-related risk perceptions. Risk Analysis, 21 (2), 307-317.
- Finucane M.L., Slovic P., Mertz C.K., Flynn J., Satterfield T.A. (2000) Gender, race, and perceived risk: the 'white male' effect. Health, Risk & Society, 2 (2), 159-172.
- Niewczas M. (2012) Ryzyko bezpieczeństwa żywności. Komunikowanie i postrzeganie ryzyka, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2 (31), 47-54.
- Ozimek I., Gutkowska K., Żakowska-Biemans S. (2004) Postrzeganie przez konsumentów zagrożeń związanych z żywnością. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (41), 100-111.
- Yeung R. M.W., Morris J. (2006) An empirical study of the impact of consumer perceived risk on purchase likelihood: a modelling approach. International Journal of Consumer Studies, 30, 3 (5), 294-305.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1733-747X
- Język
- pol