- Autor
- Bielawa Anna (Uniwersytet Szczeciński)
- Tytuł
- Jakość usług a konkurencyjność w organizacjach
Service Quality and Competitiveness of the Organization - Źródło
- Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, 2012, nr 25, s. 255-267, rys., tab., bibliogr. 14 poz.
- Tytuł własny numeru
- Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw i gospodarki w XXI wieku
- Słowa kluczowe
- Jakość usług, Usługi, Normy ISO 9001, Konkurencyjność
Quality of services, Services, ISO 9001, Competitiveness - Uwagi
- streszcz., summ..
- Abstrakt
- Głównym celem niniejszego artykułu jest przedstawienie powiązań i relacji, które mają miejsce pomiędzy jakością i konkurencyjnością w organizacjach usługowych. Firmy usługowe zaczęły rozumieć, że jakość to nie tylko wyższe koszty, ale również możliwość podniesienia ceny danej usługi. Klienci są w stanie zapłacić więcej za usługę, która charakteryzuje się wyższą jakością, jest bardziej satysfakcjonująca i lepiej zaspokaja ich potrzeby i oczekiwania. Dlatego przedsiębiorstwa, chcące skutecznie konkurować w burzliwym otoczeniu, powinny stworzyć odpowiednią strategię projakościową, wdrażać systemy jakości oraz uczestniczyć w konkursach jakości. (abstrakt oryginalny)
The main purpose of this article is to present the linkages and relationships that take place between the quality and competitiveness of service organizations. Service companies have begun to understand that quality competition is not only higher costs, but also the possible to raise the price of the service. The customers are able to pay more for a service which is characterized the higher quality, is more satisfi ed and better meet their needs and expectations. That's way it is important to create an appropriate pro-quality strategy, implement the quality systems and participate in quality contests. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Frąś J., Gołębiowski M., Bielawa A., Podstawy zarządzania jakością w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2006.
- Janasz W., Janasz K., Prozorowicz M., Świadek A., Wiśniewska J., Determinanty innowacyjności przedsiębiorstw, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2002.
- Kachniewska M., Zarządzanie jakością usług turystycznych, Difi n, Warszawa 2002.
- Kaplan R.S., Norton D.P., Strategiczna karta wyników. Jak przedłożyć strategię na działania, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
- Lehtinen U.L., Lehtinen J.R., Two Approaches to Service Quality Dimensions, "The Service Industries Journal", 1991, Vol. 11, No. 3.
- Parasuraman A., Zeithaml V.A, Berry L.L., A Conceptual Model of Service Quality and Its Implications for Future Research, "Journal of Marketing" 1985, No. 49.
- Seth N., Deshmukh S.G., Vrat P., Service quality models: a review, "International Journal of Quality & Reliability Management" 2005, No. 9.
- Smith G.F., The meaning of quality, "Total Quality Management" 1993, Vol. 4, No. 3.
- Slack N., The Manufacturing Advantage, Oxfordshire, Management Books 2000 Ltd., Oxford 1995.
- Społeczna, ekonomiczna i konsumencka ocena jakości, IV sympozjum Klubu Polskie Forum ISO 9000, red. T. Wawak, Wydawnictwo EJB, Kraków 1997.
- Szczepańska K., Kompleksowe zarządzanie jakością, TQM, Wydawnictwo Alfa-Wero, Warszawa 1998.
- Urban W., Defi nicje jakości usług - różnice oraz ich przyczyny, "Problemy Jakości" 2007, nr 3.
- www.pbonline.pl (dostęp 15.05.2010).
- www.pnj.pl (dostęp 20.05.2011).
- Cytowane przez
- ISSN
- 2080-4881
- Język
- pol