BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kowalewski Mirosław (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Siemianowska Dominika (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Zarządzanie kosztami za pomocą zarządzania przez cele na przykładzie zakładu przetwórstwa mięsnego X
Cost Management Conducted with the Utilization of Management by Objectives on an Example of Meat Processing Plant
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2012, nr 271, t. 1, s. 343-352, tab., bibliogr. 5 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Zarządzanie finansami firm - teoria i praktyka
Słowa kluczowe
Zarządzanie, Zarządzanie kosztami, Zarządzanie przez cele
Management, Costs management, Management by objectives
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań była ocena efektów zarządzania kosztami za pomocą zarządzania przez cele (ZPC) na przykładzie jednego z przedsiębiorstw branży mięsnej z województwa warmińsko-mazurskiego. Badania obejmowały lata 2008 i 2009. Głównym instrumentem zarządzania kosztami jest w badanym podmiocie zarządzanie przez cele. Dzięki zastosowaniu analizy pionowej określono cele wyznaczane do realizacji w różnych obszarach działalności, poziom ich realizacji, a w szczególności przyczyny oraz skutki sukcesów i porażek w zakresie osiągania wyznaczonych celów kosztowych w latach 2008-2009. Mimo że badana jednostka stosuje tradycyjny system rachunku kosztów, jakim jest rachunek kosztów pełnych, to potrafi wdrażać instrumenty pozwalające skuteczniej planować i kontrolować koszty.(abstrakt oryginalny)

The goal of the research was an evaluation of the effects of cost management conducted with the utilization of Management by Objectives (MBO), based on an example of meat processing plant in Warmia and Mazury Voivodeship. The research referred to the years 2008 and 2009. The key cost management tool in the above mentioned plant is MBO. A vertical analysis enabled the identification of the objectives in various areas of activities, their level of accomplishment, and, in particular, the causes and results of the successes and failures in the accomplishment of cost objectives in the years 2008 and 2009. Although the company uses a traditional absorption costing system, it is also capable of implementing the tools that allow for more efficient cost planning and control.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Decenzo D.A., Robbins S.P., Podstawy zarządzania, PWE, Warszawa 2002.
  2. Drucker P., Praktyka zarządzania, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Kraków 1994.
  3. Piotrowski W., Organizacja i zarządzanie - kierunki, koncepcje, punkty widzenia, [w:] Zarządzanie. Teoria i praktyka, red. A.K. Koźmiński, W. Piotrowski, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.
  4. Shermerhorn J.R., Zarządzanie: kluczowe koncepcje, PWE, Warszawa 2008.
  5. Supernat J., Zarządzanie, Kolonia Limited, Wrocław 2005.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu