BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Karpiesiuk Krzysztof (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Kozera Wojciech (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Bugnacka Dorota (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Falkowski Janusz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Wpływ warunków chowu tuczników na jakość mięsa i profil kwasów tłuszczowych w mięśniu najdłuższym grzbietu
Effect of Rearing System Conditions of Fatteners on Meat Quality and Profile of Fatty Acids in m. Longissimus dorsi
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2013, R. 20, nr 3 (88), s. 39 - 50, tab., bibliogr. 29 poz
Food : Science - Technology - Quality
Słowa kluczowe
Żywność, Towaroznawstwo żywności, Produkcja mięsa, Jakość mięsa, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności
Food, Food commodities, Production of meat, Meat quality, Food quality, Food research
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Badano jakość mięsa tuczników utrzymywanych alkierzowo lub na wolnym wybiegu, w kojcach ściołowych lub bezściołowych i żywionych w okresie tuczu mieszanką pełnoporcjową lub mieszanką pełnoporcjową i, dodatkowo, zielonką z lucerny. Tuczniki mieszańce [♀(♀ polska biała zwisłoucha ×♂ wielka biała polska) ×♂ (♀ pietrain ×♂ duroc)] podzielono na 6 grup doświadczalnych po 15 sztuk w każdej. Z tusz tuczników pobrano próbki mięśnia najdłuższego grzbietu (m. Longissimus dorsi), w których oznaczono podstawowy skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne, cechy sensoryczne i profil kwasów tłuszczowych. Najmniejszą zawartość tłuszczu surowego stwierdzono w mięsie pozyskanym z tuczników utrzymywanych na ściółce i żywionych paszą z dodatkiem zielonki z lucerny. Najwyższy poziom kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (MUFA) stwierdzono w próbach mięsa pochodzących z tuczników utrzymywanych bezściółowo i z dostępem do wybiegu, niezależnie od zastosowanego żywienia. Najmniej pożądanym zapachem i największą soczystością charakteryzowało się mięso pozyskane ze świń utrzymywanych na ściółce, żywionych mieszanką pełnoporcjową i dodatkowo zielonką. W warunkach przeprowadzonego i opisanego doświadczenia nie można jednoznacznie stwierdzić, który sposób żywienia i utrzymania tuczników wpłynął na istotną poprawę jakości pochodzącego z nich mięsa. (abstrakt oryginalny)

Analyzed was the meat quality of fatteners, which were reared indoor or outdoor, in bedded or nonbedded pens, and fed a complete feed mixture or a complete feed mixture and, additionally, a green forage of alfalfa. The crossbred fatteners [♀(♀ PL ×♂ PLW) ×♂ (♀ Pietrain ×♂ Duroc)] were divided into six experimental groups, 15 pigs in each group. Samples of m. Longissimus dorsi were collected from the fattener carcasses and in the samples determined were the basic chemical composition, physicochemical and sensory properties, and fatty acid profile. The lowest level of crude fat was found in the meat samples derived from the fatteners reared indoor in bedded pens and fed a fodder with green forage of alfalfa added. The highest level of monounsaturated fatty acids (MUFA) was obtained in the meat samples derived from the fatteners kept outdoor, without bedding, regardless of the feeding type applied. The meat derived from the fatteners kept in bedded pens, fed a complete feed mixture and, additionally, green forage of alfalfa was characterized by the least desirable aroma and the best juiciness. Under the particular conditions of the experiment accomplished, it was impossible to clearly and precisely determine what methods of feeding and rearing the fatteners impacted the significant improvement of the quality of meat thereof. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Beattie V.E., O'Connel N.E., Moss B.W.: Influence of environmental enrichment on the behavior, performance and meat quality of domestic pigs. Livest. Prod. Sci., 2000, 1 (65), 71-79.
  2. Carrapiso A.I., Bonilla F., Garcia C.: Effect of crossbreeding and rearing system on sensory characteristics of Iberian ham. Meat Sci., 2003, 1 (65), 623-629.
  3. Falkowska A., Bugnacka D., Kozera W., Falkowski J.: Fattening results of finishing pigs fed second-stage diets with a high content of oat bran and soybean oil. Pol. J. Natur. Sci., 2010, 4 (25), 341-351.
  4. Gentry J.G., McGlone J.J., Miller M.F., Blanton Jr. J.R.: Diverse birth and rearing environment effects on pig growth and meat quality. J. Anim. Sci., 2002, 80, 1707-1715.
  5. Grela E.R., Kowalczuk E.: Zawartość składników odżywczych i profil kwasów tłuszczowych mięsa i wybranych wędlin z ekologicznej produkcji świń. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 4 (65), 34-40.
  6. Grześkowiak E., Borzuta K., Borys A., Grześkiewicz S., Strzelecki J.: Skład kwasów tłuszczowych mięśni longissimus dors i biceps femoris świń PUŁ x PBZ oraz NAÏMA x P-76 z gospodarstw chłopskich. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 3 (44) Supl., 48-52.
  7. Johansson L., Lundström K., Jonsäll A.: Effects of RN genotype and silage feed on fat content and fatty acid composition of fresh and cooked pork loin. Meat Sci., 2002, 1 (60), 17-24.
  8. Karpiesiuk K., Falkowski J.: Effect of the feeding and housing system on pig fattening results. Pol. J. Natur. Sci., 2008, 4 (23), 769-778.
  9. Karpiesiuk K., Falkowski J.: Reakcja tuczników na zróżnicowane warunki chowu. Rocz. Nauk. PTZ, 2008 4 (4), 65-75.
  10. Karpiesiuk K., Falkowski J.: The effect of feeding and housing conditions of growing-finishing pigs on pork quality. Pol. J. Natur. Sci., 2009, 4 (24), 198-206.
  11. Kołacz R., Korniewicz A., Dobrzański Z., Bykowski P., Kołacz D., Korniewicz D.: Effect of dietary fish and rapeseed oils on sensory and physicochemical characteristics of pigs M. Longisimus dorsi and fatty acid composition. J. Anim. Feed Sci. 2004, 1 (13), 143-152.
  12. Kortz J., Kapelański W., Grajewska S., Kurył J., Bocian M., Rybarczyk A.: Meat quantity to meat quality relations when the RYR1 gene effect is eliminated. In: Quality of meat and fat in pigs as affected by genetics and nutrition. Eds. C. Wenk, J.A. Fernandez, M. Dupuis, 2000, Proc. 51st EAAP (100), pp. 143-146.
  13. Kortz J.: The chief defects of meat and methods of detection. Pol. J. Food Nutr. Sc., 2001, 10 (51), S, 1(3), 5-10.
  14. Kozera W.: Efektywność tuczu i zachowanie się tuczników w zależności od systemu utrzymania i żywienia. Rozprawa hab. nr 128, Wyd. UWM, Olsztyn 2007, ss. 1-89.
  15. Kozera W., Falkowski J., Bugnacka D., Falkowska A.: Fattening results of crossbred (Polish Land- race x Pietrain) pigs fed diets with a high whet straw content. Pol. J. Natur. Sci., 2006, 20 (1), 193-203.
  16. Lindhal G., Claudi-Magnussen C., Heyer A., Lundstrom K.: Effects of breed and strategic feeding on pork tenderness evaluated with instrumental and sensory analyses. Int. Congress of Meat Science and Technology, Helsinki. 2004. Dostępny w Internecie: http://www.danskeslaugterier.dk [Dostęp:16-02-2012].
  17. Migdał W., Koziec K., Koczanowski J., Tuz R., Borowiec F., Furgał K., Gardzińska A.: Cechy tkankowe tuczników mieszańców. Med. Wet., 1999, 6 (55), 403-407.
  18. Normy Żywienia Świń. Omnitech Press, Warszawa 1993.
  19. Otto G., Roehe R., Looft H., Thoelking L., Kalm E.: Comparison of different methods for determination of drip loss and their relationships to meat quality and carcass characteristics in pigs. Meat Sci., 2004, 3 (68), 401-409.
  20. PN-75/A-04018/Az3:2002. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
  21. PN-ISO 1442:2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczenie zawartości wody (metoda odwoławcza).
  22. PN-ISO 1444:2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczenie zawartości tłuszczu wolnego.
  23. PN-ISO 936:2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczenie popiołu całkowitego.
  24. Pohja N.S., Niinivaara F.P.: Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleisches mittels der Kon-stantdruckmethode. Fleischwirtschaft, 1957, 9, 193-195.
  25. Pospiech E.: Diagnozowanie odchyleń jakości mięsa. Gosp. Mięs. 2000, 4, 68-71.
  26. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 roku ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen. Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008.
  27. Śmiecińska K., Denaburski J., Sobotka W.: Slaughter value, meat quality, creatine kinase activity and cortisol levels in the blood serum of growing-finishing pigs slaughtered immediately after transport and after transport and after a rest period. Pol. J. Vet. Sci., 2011, 1 (14), 47-54.
  28. Ventanas S., Ventanas J., Ruiz J.: Sensory characteristics of Iberian dry-cured loins: Influence of crossbreeding and rearing system. Meat Sci., 2007, 2 (75), 211-219.
  29. Warnants N., van Oeckel M.J., Boucque Ch.: Incorporation of dietary polyunsaturated fatty acid in pork tissues and its implications for the quality of the end products. Meat Sci., 1996, 1-2 (44), 125-144.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1425-6959
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu