BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szymańska Anna Irena (Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie)
Tytuł
Zastosowanie dekompozycyjnej metody conjoint analysis w badaniach preferencji konsumenckich na przykładzie napojów typu cola
Application of the Decomposition Method of Conjoint Analysis in Consumer Preferences Research on the Cola Type Beverages Market
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2012, nr 242, s. 215-226, wykr., bibliogr. 16 poz.
Słowa kluczowe
Metoda conjoint, Preferencje konsumenta, Zachowania rynkowe, Zachowania konsumenta
Conjoint method, Consumer preferences, Market behaviour, Consumer behaviour
Uwagi
summ.
Abstrakt
Preferencje to centralna kategoria oraz podstawowe pole badawcze zarówno w ekonomii, jak i w marketingu. W naukach ekonomicznych preferencje konsumenckie są determinantą popytu, kształtującą strategię ich wyborów. Struktura preferencji, utożsamiana ze strukturą potrzeb, stanowi jeden z trzech czynników (pozostałe dwa czynniki to dochód oraz ceny nabywanych towarów i usług) kształtujących określony plan konsumpcji. Metodą analizy wykorzystywaną w pomiarze wyrażonych preferencji, odnoszących się do deklarowanych (hipotetycznych) zachowań rynkowych konsumentów jest conjoint analysis należąca do grupy metod dekompozycyjnych. Pod tym pojęciem kryje się zespół numerycznych metod analizy danych preferencyjnych, zgodnie z założeniami wynikającymi z teorii pomiaru łącznego {conjoint measurement"). Metody te są stosowane do pomiaru preferencji konsumentów względem kilku powiązanych ze sobą atrybutów (cech) jednego produktu. Conjoint analysis umożliwia równoległe zbadanie preferencji konsumentów i segmentacji rynku oraz stworzenie idealnego produktu dla poszczególnych segmentów rynku. (abstrakt oryginalny)

Preferences are the main category and the basic area of research both in economics and marketing. In the economic sciences consumer preferences are treated as a determinant of demand shaping strategy of their choices. The structure of preferences equated with the structure of needs is one of the three factors shaping a certain consumption schedule (Other two factors - revenue and prices of purchased goods and services). The conjoint analysis is a method used in measurement of stated preferences related to declared (hypothetical) consumer behavior on the market and belongs to decomposition methods. The conjoint analysis is an set of numerical methods used for data analysis according to the theory of conjoint measurement. This method is used to measure consumer preferences towards a few associated attributes of one product. The conjoint analysis enables parallel examination of consumer preferences and market segmentation and create an ideal product for each market segment. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bąk, A., 2004, Dekompozycyjne metody pomiaru preferencji w badaniach marketingowych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław.
  2. Dziedzic, D., Szymańska, A., 2005, Conjoint analysis jako metoda analizy preferencji konsumentów, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 680.
  3. Green, RE., Carmone, F.J., Wind, Y., 1972, Subjective Evaluation and Conjoint Measurement, Behavioral Science, vol. 17, iss. 3, s. 288-299.
  4. Green, RE., Srinivasan, V., 1990, Conjoint Analysis in Marketing: New Developments with Implications for Research and Practice, Journal of Marketing, vol. 54 (October).
  5. Green, P.E., Wind, Y., 1975, New Way to Measure Consumers 'Judgments, Harvard Business Review, vol. 53 (July/August).
  6. Kłeczek, R., Kowal, W., Woźniczka, J., 1997, Strategiczne planowanie marketingowe, PWE, Warszawa.
  7. Kuhfeld, W.F., 2003, Marketing Research Methods in SAS. Experimental Design, Choince, Conjoint, and Graphical Techniques, Cary SAS Institute, http://support.sas.com/ techsup/technote/ts689.pdf.
  8. Lilien, G.L., Kotler, P., Moorthy, S.K., 1992, Marketing Models, PrinticeHall, Englewood Ciliffs.
  9. Mynarski, S. (red.), 1999, Zastosowanie metod wielowymiarowych w badaniach segmentacji i selektywności rynku, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  10. Sagan, A., 2004, Badania marketingowe. Podstawowe kierunki, PWE, Kraków.
  11. Szymańska, A., 2007, Metodyczne problemy badań preferencji konsumenckich, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 739.
  12. Szymańska, A.I., 2011 a, Badania preferencji konsumentów z wykorzystaniem kompozycyjnej metody badań MDPREF, Marketing i Rynek, nr 10.
  13. Szymańska, A.I., 201 lb, Zastosowanie modeli ścieżkowych w diagnozowaniu pozycji rynkowej produktów oferowanych przez przedsiębiorstwa w warunkach kryzysu gospodarczego, w: Zioło, Z., Rachwał, T. (red.), Wpływ kryzysu na zachowania przedsiębiorstw oraz przemiany struktur regionalnych, Prace Komisji Geografii Przemysłu PTG, nr 17, Warszawa-Kraków, s. 225-242.
  14. Walesiak, M., 2001, Gromadzenie danych w procedurze conjoint analysis, Przegląd Statystyczny, nr 48.
  15. Wiley, J.B., MacLachlan, D.L., Moinpour, R., 1977, Comparison of. Stated and Inferred Parameter Values in Additive Models: An Illustration of a Paradigm, Advances in Consumer Research, vol. 4.
  16. Zwierna, K., 1997, Discrete Choince Experiments in Marketing, Physica-Verlag, Heidelberg-New York.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu