BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zgórska Kazimiera (Politechnika Koszalińska)
Tytuł
Wykorzystanie ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych
Use of Potatoes for Food and Industrial Purposes
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2013, vol. 3(7), s. 5-9, rys., bibliogr. 18 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo żywności, Przetwórstwo ziemniaków, Ziemniaki, Technologia produkcji żywności, Jakość produktów żywnościowych
Food commodities, Potato processing, Potatoes, Food production technology, Food quality
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono produkcję ziemniaka w Polsce oraz kierunki jego przetwórstwa. Omówiono wartość odżywczą ziemniaka oraz wymagania jakościowe dla ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa na chipsy, frytki, produkty suszone, konserwowane, chłodzone i mrożone. Przedstawiono również przydatność odmian do przetwórstwa oraz znaczenie ziemniaka, jako surowca do produkcji skrobi i etanolu. (abstrakt oryginalny)

This paper presents the production of potato in Poland and potato processing lines. Discusses the nutritional value, quality requirements of potato for processing into chips, French fries, dried, canned, chilled and frozen products. It also presents the importance of the potato as raw material for the production of starch and ethanol. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Camire M., Kabow S., Donelly D.J. 2009. Potatoes and human health. Critical Reviewes. Food Science and Nutri-tion, 49, 840.
  2. Domański L. 2001. Ocena przydatności konsumpcyjnej ziemniaka. Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR, Radzików, 98-102.
  3. Dzwonkowski W. 2012. Międzynarodowy rynek a eks-port ziemniaków z Polski. [W: Produkcja i rynek ziemniaka]. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa, 7-17.
  4. Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 2000. Zawartość azotanów w bulwach ziemniaka w zależności od odmiany, miejsca uprawy i terminu zbioru. Żywność Nauka Technologia Jakość, 4, 46-51.
  5. Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 2002. Czynniki wpływające na akumulację glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 489, 283-290.
  6. Grajek G. 2007. Przeciwutleniacze w żywności. WNT Warszawa, 458-470.
  7. Grudzińska M. 2009. Czynniki wpływające na ciemnienie miąższu bulw po ugotowaniu. Ziemniak Polski, 4, 33-36.
  8. Haase N.U. 2004. Abschätzung von trocken Trockenmasse und Stärkegehalt. Kartoffelbau, 55,408-410.
  9. Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność, 4, 5-27.
  10. Leszczyński W. 2012. Znaczenie ziemniaka jako produktu żywnościowego oraz w przetwórstwie przemysłowym. Ziemniak Polski, 1, 38-43.
  11. Nowacki W. 2004. Ziemniak alternatywnym surowcem do produkcji bioetanolu. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 500, 45-56.
  12. Pęksa A. 2008. Kształtowanie jakości przetworów ziemniaczanych w procesie produkcyjnym. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 530, 81-94.
  13. Agencja Rynku Rolnego. 2012. Rynek Ziemniaka. Stan i perspektywy. Wyd. IERGŻ-PIB, Warszawa.
  14. Świderski F. 2003. Żywność wygodna i funkcjonalna. WNT, Warszawa, 13-15, 133-139.
  15. Zgórska K., Czerko Z., Grudzińska M. 2006. Wpływ warunków przechowywania na niektóre cechy kulinarne i technologiczne bulw wybranych odmian ziemniaka. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 511, 567-578.
  16. Zgórska K. 2010. Wszechstronność wykorzystania bulw ziemniaka. Ziemniak Polski, 52-55.
  17. Zgórska K., Grudzińska M. 2012. Zmiany wybranych cech jakości bulw ziemniaka w czasie przechowywania. Acta Agrophysica, 19, 203-214.
  18. Zgórska K. 2012. Ziemniak jako surowiec do produkcji przetworów spożywczych. Referat plenarny, VII Konferencja Naukowa "Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie" Jugowice 8-10 maja.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu