BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Erlichman Vladimir (Kaliningrad State Technical University, Russia), Fatychov Jury (Kaliningrad State Technical University, Russia)
Tytuł
Określenie organoleptycznej oceny jakości produktów spożywczych
Determining Organoleptic Assessment of Food Products Quality
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2013, vol. 3(7), s. 17-19, tab., bibliogr. 5 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo żywności, Analiza sensoryczna, Jakość produktów żywnościowych, Wiarygodność
Food commodities, Sensory analysis, Food quality, Credibility
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Na bazie teorii błędów pokazano metodę opisu organoleptycznej oceny jakości produktów spożywczych oraz określenia liczby ekspertów, która umożliwia uzyskanie akceptowalnej wiarygodności wyniku. Metoda pozwala na rozwiązanie odwrotnego zadania ustalenia wiarygodności wyniku uzyskanego oddanego uczestnika grupy ekspertów. (abstrakt oryginalny)

On the basis of error theory a method for determining organoleptic evaluation of food products quality and experts number for a taken safety result. The method allows to solve a reverse task for determining result safety at a given member of experts. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko - Piekielna N. 1975. Zarys analizy sensorycznej żywności. Wydawnictwo Naukowo Techniczne, Warszawa.
  2. Bronshtein J. N. 1964. Referencebook for mathematic. 608.
  3. Meigaard M., Civille G.V., Carr B.T. 1991. Sensory Evaluation Techniques 2nd ed. CRC. Press. Inc., Boston.
  4. Rumshiasky L. Z. 1971. Mathematical processing of experimental results. Moscow, Nauka, 192.
  5. Vedenipin E. V. 1973. General methods of experimental research and processing of experimental data. Moscow, Nauka, 194.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu