BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grochowicz Józef (Europejska Szkoła Wyższa w Sopocie, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Bień Andrzej (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie)
Tytuł
Nanotechnologie i inne aktualne problemy badawcze w inżynierii żywności
Nanotechnology and Other Actual Research Problems in Food Engineering
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2013, vol. 2(6), s. 5-8, bibliogr. 12 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo żywności, Bezpieczna żywność, Nanotechnologia, Przemysł spożywczy, Produkty żywnościowe
Food commodities, Safe food, Nanotechnology, Food industry, Food products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Nanotechnologia, jako nowy dział nauki liczący niewiele ponad 30 lat, obejmuje zagadnienia związane z projektowaniem, produkcją i zastosowaniem w praktyce materiałów złożonych z cząstek o wymiarach 10-9 m. W praktyce, zakres wymiarowy tych cząstek zawiera się w przedziale od 1 do 100 nm, gdyż w takim właśnie przedziale, cząstki nabierają zupełnie nowych właściwości. Przykładem tego może być zmiana właściwości optycznych materiału np. fluorescencja. Nowe możliwości zastosowań w praktyce dają także przyrost wielkości sumarycznej powierzchni cząstek ze wzrostem stopnia rozdrobnienia. W krótkim okresie czasu nanotechnologie znalazły już dość szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach nauk techniki - w medycynie, produkcji wyposażenia i osprzętu elektronicznego, produkcji kosmetyków, w technologii materiałów, produkcji opakowań, a także w procesach produkcji surowców i kształtowaniu nowych cech produktów spożywczych. Obecnie na rynku dostępnych jest już kilkaset produktów spożywczych i napojów wyprodukowanych z wykorzystaniem nanocząsteczek i nanotechnologii, a wartość tego rynku w roku 2012 szacowana była na 5.8 mld USD. W pracy przedstawiono przegląd dotychczasowych wyników prac nad zastosowaniem nanotechnologii i niektóre aspekty ich stosowania z punktu widzenia regulacji prawnych i bezpieczeństwa żywności. (abstrakt oryginalny)

Nanotechnology comprises the problem connected with the design, production and application in practice of the material that is composed of particles of 10-9 m in size. In practice, the size range of particles varies between 1 up to 100 nm because due to that kind of fragmentation, the particles take on some completely new features. The optical features of the material change, meaning the fluorescence, will be the good example of this . The size growth of the total surface of the particles gives many possibilities of the practical use. In a very short period of time, some nanotechnologies have been quite widely used in many fields of science, for example in medicine, interior production, electronic equipment, cosmetic production, manufacture of packaging and in many processes of resource production. Nowadays, there are already hundreds of food and beverage products on the market produced with the use of nanotechnology and nanoparticles. Notes that this kind of market in 2012 is estimated at 5.8 billion USD. This work presents an overview of the current results of the nanotechnology application. There also are some aspects of their use in the regulation of the food safety. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Afshari H. 2009. Biosensors and their application in biology. 5th CIGR Intern. Techn. Symposium on Food Processing, Monitoring Technology in Bioprocess and Food Quality Management. Potsdam, Germany.
  2. Aguilera J.M. 2009. Applications of Nanosciences to Nutrients and Foods. Institute of Medicine (US) Food Forum, Nanotechnology in Food Products. Workshop Summary. Washington D.C. : National Academies Press (US).
  3. Aguilera J.M. 2005. Why Food Microstructure? Journal of Food Engineering, 67, 3 -11.
  4. Kuzma J., VerHage P. 2006. Nanotechnology in Agriculture and Food Prod. Anticipated Applications.
  5. McClements D.J. 2004. Protein - stabilised emulsion. Current Opinion in Colloid and Interface Science, 9, 305-313.
  6. Nanotechnology and food. NanoBio - RAISE: (www.nanobio-raise.org).
  7. Neethirajan S., Yayas D. 2009. Nanotechnology for food and bioprocessing industries. 5th CIGR Intern. Techn. Symposium on Food Processing, Monitoring Technology in Bioprocess and Food Quality Management. Potsdam, Germany.
  8. Sanguansri P., Augustin M.A. 2006. Nanoscale materials development - a food industry perspective. Trends in Food Science&Technology, Elsevier Ltd.
  9. Siegrist M., Stampfli N., Kastenholz H., Keller C. 2008. Perceived risk and perceived benefits of different nanotechnology foods and nanotechnology food packaging. Apetite, 51, 283-290.
  10. Suslick B.A., Feng L., Suslick K.S. 2010. Dis-crimination of Complex Mixtures by a Colometric Sensor Array: Coffee Aromas. Analytical Chemistry, 82, 2067-2073.
  11. Uskhikubo F.Y., Oshita S., Nakagawa R., Furukawa T., Makino Y., Kawagoe Y. 2009. A study of the effect of micro and nano - bubbles in the dynamic properties of water. 5th Intern. Techn. Symposium on Food Processing, Monitoring Technology in Bioprocess and Food Quality Management. Bornimer Agrartechnische Berichte. Heft 70. Potsdam, Bornim: 152.
  12. Weiss J., Takhistov P. McClements D.J. 2006. IFT Status Summary: Nanotechnology - Application in Food Processing and Product Developmment. Journal of Food Science, 71(9), 107-116.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu