BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mierzejewska Sylwia (Politechnika Koszalińska), Stawczyk Sandra (Politechnika Koszalińska)
Tytuł
Ocena skuteczności usuwania zanieczyszczeń tłuszczowych z różnych powierzchni techniką mycia pianowego
Evaluation of the Efficiency Removal Fat Deposits from Different Surfaces by Foam Cleaning
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2013, vol. 2(6), s. 18-20, rys., tab., bibliogr. 5 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Maszyny i urządzenia, Bezpieczeństwo i higiena pracy, Środki chemii gospodarczej
Machinery and equipment, Health and safety at work, Household chemistry products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badań nad intensywnością sublimacji lodu. Badania przeprowadzono na próbkach schabu dla kilku nastaw mocy promienników podczerwieni. Na podstawie uzyskanych wyników oceniono wpływ mocy promienników na intensywność sublimacji lodu. Obliczono również sprawność procesu. Stwierdzono, że zwiększanie mocy promienników powyżej 50W nie ma już znaczącego wpływu na zwiększenie intensywności sublimacji. (abstrakt oryginalny)

In this article a results of sublimation intensity research was presented. The research was conducted on the pork chop samples for the different infrared intensity. On the basis of results an influence of infrared intensity on the sublimation was determined. The sublimation efficiency was calculated. It was concluded that the infrared intensity higher than 50W has a not significant effect on increasing the sublimation intensity. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Koziróg A. 2012. Higiena i bezpieczeństwo w procesie wytwarzania żywności. Przemysł Spożywczy, 66.
  2. Diakun J. 2011. Metody i kryteria oceny stopnia umycia powierzchni urządzeń przetwórstwa spożywczego. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 3.
  3. Piepiórka-Stepuk J. 2012. Porównanie metod oceny stopnia umycia powierzchni produkcyjnych w systemie CIP. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2/4(2).
  4. Diakun J. 2013. Przegląd, systematyka i analiza metod mycia. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 1/4(5).
  5. PN-EN 50242-2004. Elektryczne zmywarki do użytku domowego. Metody badań cech funkcjonalnych.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu