BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Michalska-Pożoga Iwona (Politechnika Koszalińska)
Tytuł
System RASFF a bezpieczeństwo żywności i żywienia w Unii Europejskiej
RASFF System and Food Safety and Nutrition in the European Union
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2013, vol. 2(6), s. 37-41, rys., tab., bibliogr. 11 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności, Towaroznawstwo żywności, Bezpieczna żywność, Bezpieczeństwo żywnościowe, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), Food commodities, Safe food, Food security, Food health safety
Uwagi
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
W pracy zaprezentowano europejski system szybkiego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach - RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Przedstawiono jego strukturę wraz z procedurami i mechanizmami jego działania. Opisano zasadę działania punktów kontaktowych w poszczególnych krajach UE na przykładzie Polski. Następnie przeanalizowano skuteczność działania systemu RASFF w okresie 6 lat. (abstrakt oryginalny)

The paper presents the European Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF. It contains the structure and the mechanisms of its action, principles of operation of Contact Points across the EU, for example Polish. Then it has been considered the effectiveness of the RASFF system in the space of six years.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bondar J. 2012. Jak działa system RASFF? www.gis.gov.pl, [dostęp: 16.05.2012 r.].
  2. Directorate General for Health&Consumers the European Commission: The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Annual Report 2011.
  3. Ledzion E., Postupolski J., Rybińska K., Kurpińska-Jaworska J., Szczęsna M., Karłowski K. 2010. System RASFF jako element strategii bezpieczeństwa żywności w zakresie mikotoksyn. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIII, 4, 533-538.
  4. Rybińska K., Postupolski J., Ledzion E., Kurpińska-Jaworska J., Szczęsna M. 2011. Biologiczne zanieczyszczenia żywności - powiadomienia w RASFF. Przemysł Spożywczy, 65, 7-8, 78-83.
  5. Stankiewicz D. 2012. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach RASFF. Analizy BAS, 78, nr 11. www.bas.sejm.gov.pl/publikacje [dostęp: 03.06.2013r.].
  6. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
  7. Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej.
  8. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  9. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 16/2011, ustanawiającego środki wykonawcze dla systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt.
  10. http://www.eurogospodarka.pl/gospodarka-i-rynek/unijne-kontrole-zapewniaja-bezpieczenstwo-naszej-zywnosci [dostęp: 31.07.2012r.].
  11. http://ec.europa.eu/rasff [dostęp: 03.06.2013r.].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu