BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sielicka Maria (Poznań University of Economics, Poland), Małecka Maria (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Rosemary Extract as an Inhibitor of Oxidation of Cold-Pressed Flaxseed and Rapeseed Oils
Aktywność przeciwutleniająca ekstraktu z rozmarynu w oleju lnianym i rzepakowym tłoczonych na zimno
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2013, nr 4, s. 101-111, tab., rys., bibliogr. 23 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Tłuszcze jadalne, Aktywność przeciwutleniająca, Dodatki funkcjonalne do żywności, Jakość produktów żywnościowych, Towaroznawstwo żywności, Badania towaroznawcze, Właściwości zdrowotne produktu
Edible fats, Antioxidant activity, Functional food additives, Quality of food products, Food commodities, Commodity research, Health properties of the product
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W pracy wykorzystano ekstrakty z rozmarynu oraz BHT do stabilizacji oleju lnianego oraz rzepakowego tłoczonych na zimno. Aktywność przeciwutelniającą wyznaczono na podstawie badania stopnia utlenienia olejów przechowywanych w warunkach przyspieszonego starzenia. O zasięgu oksydacji wnioskowano na podstawie pomiaru zawartości nadtlenków i związków karbonylowych. Najwyższą aktywność przeciwutleniającą w oleju lnianym oraz rzepakowym charakteryzował się 0,1% ekstrakt z rozmarynu, który w większym stopniu niż syntetyczny związek BHT (0,02%) opóźniał tempo zmian oksydacyjnych. Proces oksydacji w przypadku oleju lnianego i rzepakowego przebiegał w zróżnicowany sposób. (abstrakt oryginalny)

The effect of rosemary extract (ER) and BHT on the oxidative stability of flaxseed (FO) and rapeseed (RO) cold-pressed oils was studied in accelerated oxidation test. The evaluation of antioxidant activity was based on investigation of the extent of oxidation, measured by the content of hydroperoxides and carbonyl compounds. The highest antioxidant activity in flaxseed and rapeseed oils exhibited 0.1% ER and was more efficient than synthetic antioxidant -BHT (0.02%). The kinetics of oxidation process differed between flaxseed and rapeseed cold-pressed oils. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Labuza T. (1982) Shelf-life dating of foods. Food & Nutrition Press, Westport.
  2. Bera D., Lahiri D., Nag A. (2006) Studies on a natural antioxidant for stabilization of edible oil and comparison with synthetic antioxidants. "Journal of Food Engineering", 74, 542-545.
  3. Rudnik E., Szczucinska A., Gwardiak H., Szulc A., Winiarska A. (2001) Comparative studies of oxidative stability of linseed oil. "Thermochimica Acta", 370, 135-140.
  4. Samotyja U., Małecka M. (2007) Effects of blackcurrant seeds and rosemary extracts on oxidative stability of bulk and emulsified lipid substrates. "Food Chemistry", 104, 317-323.
  5. Schwarz К., Bertelsen G., Nissen L., Gardner P., Heinonen M., Hopia A., Huynh-Ba T., Lambelet P., McPhail D., Skibsted L.H., Tijburg L. (2001) Investigation of plant extracts for the protection of processed foods against lipid oxidation. Comparison of antioxidant assays based on radical scavenging, lipid oxidation and analysis of the principal antioxidant compounds. "Eur Food Res Technol", 212, 319-328.
  6. van Ruth S., Shaker E., Morrissey P. (2001) Influence of methanolic extracts of soybean seeds and soybean oil on lipid oxidation in linseed oil. Food Chemistry, 75, 177-184.
  7. Frankel E. (2005) Lipid oxidation. The oily press. Dundee
  8. Wroniak M., Łukasik D., Maszewska M. (2006) Porównanie stabilności oksydatywnej wybranych olejów tłoczonych na zimno z olejami rafinowanymi. "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", 1 (46), 214-221.
  9. Erkan N., Ayranci G., Ayranci E. (2008) Antioxidant activities of rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) extract, blackseed (Nigella sativa L.) essential oil, carnosic acid, rosmarinic acid and sesamol. "Food Chemistry", 110, 76-82.
  10. Frankel E., Huang S., Aeschbach R., Prior E. (1996) Antioxidant activity of a rosemary extract and its constituents, carnosic acid, carnosol, and rosmarinic acid, in bulk oil and oil-in-water emulsion. "Journal of Agricultural and Food Chemistry", 44, 131-135.
  11. Inatani R., Nakatani N., Fuwa H. (1983) Antioxidative effect of the constituents of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and their derivatives. "Agricultural and Biological Chemistry", 47, 521-528.
  12. Saenz-Lopez R., Fernandez-Zurbano P., Tena, M.T. (2002) Capillary electrophoretic separation of phenolic dieterpenes from rosemary. "Journal of Chromatography" A, 953, 156-251.
  13. Hras A.R., Hadolin M., Knez Z., Bauman D. (2000) Comparison of antioxidative and synergistic effects of rosemary extract with a-tocopherol, ascorbyl palmitate and citric acid in sunflower oil. "Food Chemistry", 71, 229-233.
  14. COMMISSION DIRECTIVE 2010/67/EU of 20 October 2010 amending Directive 2008/84/EC laying down specific purity criteria on food additives other than colours and sweeteners.
  15. Samotyja U., Jura E. (2012) The assessment of impact of selected iodometric methods on peroxide values measured in plant oils. "Polish Journal of Commodity Science", 4 (33), 29-36.
  16. Wąsowicz E., Kamiński E. (1981) Fatty acid composition of "Bebiko" infant formula determined by support-coated open tubular gas chromatography. "Die Nahrung", 25 (6), 599-603.
  17. Choo W.-S., Birch J., Dufour J.-P. (2007) Physicochemical and quality characteristics of cold-pressed flaxseed oils. "Journal of Food Composition and Analysis", 20, 202-211.
  18. Wroniak M., Krygier К., Kaczmarczyk M. (2008), Comparison of the quality of cold pressed and virgin rapeseed oils with industrially obtained oils. "Polish Journal of Food and Nutrition Sciences", 58 (1), 85-89.
  19. Codex Alimentarius Standard 19-1981 for edible fats and oils not covered by individual standards (2009). http://www.codexalimentarius.org/standards/list-of-standards /en/?no_cache=l (accessed: 10 July 2012).
  20. Tańska M., Rotkiewicz D., Ambrosewicz M. (2011) Porównanie trwałości tłoczonych na zimno olejów lnainego i rzepakowego. "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" XLIV (3), 521-27.
  21. Huang S., Frankel E., German J. (1994) Antioxidant activity of a- and y-tocopherols in bulk oils and oil-in-water emulsions. J. Agric. "Food Chemistry", 42, 2108-2114.
  22. Nogala-Kalucka VI., ICorczak J., Dratwia M., Lampart-Szczapa E., Aleksander S., Buchowski M. (2005) Changes in antioxidant activity and free radical scavenging potential of rosemary extract and tocopherols in isolated rapeseed oil triacylglycerols during accelerated tests. "Food Chemistry", 93, 227-35.
  23. Łukaszewicz M., Szopa J., Krasowska A. (2004) Susceptibility of lipids from different flax cultivars to peroxidation and its lowering by added antioxidants. "Food Chemistry", 88, 225-31.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu