- Autor
- Wybieralska Katarzyna (Poznań University of Economics, Poland), Jeńć Alicja (Poznań University of Economics, Poland)
- Tytuł
- Fruit Extracts as Potential Natural Preservatives in Cosmetic Creams
Ekstrakty owocowe jako potencjalne naturalne konserwanty w kremach kosmetycznych - Źródło
- Towaroznawcze Problemy Jakości, 2013, nr 4, s. 125-130, tab., rys., bibliogr. 11 poz.
Polish Journal of Commodity Science - Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo przemysłowe, Produkcja kosmetyków, Badania towaroznawcze, Kosmetyki
Industrial commodities, Production of cosmetics, Commodity research, Cosmetics - Uwagi
- summ., streszcz.
- Abstrakt
- W pracy przedstawiono wyniki badań aktywności przeciwdrobnoustrojowej ekstraktu z roślin stosowanego jako środek konserwujący w preparacie kosmetycznym. Wykorzystano ekstrakty z barwnych owoców: czarna borówka, mandarynka, granat oraz młoda zielona pszenica, które znane są z dużej zawartości związków antyoksydacyjnych. Analizowano stabilność kremów kosmetycznych zainfekowanych Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus. Stwierdzono, że zarówno ekstrakty pochodzące z soku granatu, jak i z mandarynki posiadają właściwości hamujące rozwój bakterii. (abstrakt oryginalny)
This paper presents results of studies on the antimicrobial activity of plant extracts used as colorants and additional preservatives in cosmetic formulations. The studies used extracts of the following fruits: blueberry, tangerine, pomegranate and young green wheat which are known for their high content of antioxidant compounds. The stability of cosmetic creams infected with Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus was analysed. It was found that both pomegranate and mandarin juice extracts have properties that inhibit the growth of bacteria. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Allemann В., Baumann L. (2008) Antioxidants used in skin care formulations. "Skin Therapy Letter", 13, 5.
- Bojarowicz H., Wnuk M., Buciński A. (2012) Efektywność i bezpieczeństwo stosowania parabenów. "Problemy Higieny i Epidemiologii", 93, 647-653.
- Bojarowicz H., Wojciechowska M., Gocki J. (2008) Substancje konserwujące stosowane w kosmetykach oraz ich działania niepożądane. "Problemy Higieny i Epidemiologii", 89, 30-33.
- Darbre P.D., Aljarrah A., Miller W.R., Coldham N.G., Sauer M.J., Pope G.S. (2004) Concentration of parabens in human breast tumors. "Journal of Applied Toxicology", 24, 5-13.
- Dziennik Ustaw nr 72 poz. 642 z dnia 30 marca 2005 г., zał. 4.
- Kamińska E. (2011) Bezpieczeństwo stosowania kosmetyków dla niemowląt i dzieci. "Medycyna Wieku Rozwojowego", 2, 10.
- Roden К. (2010) Preservatives in personal care products. "Microbiology Australia", 9, 195-197.
- http://biotechnologia.pl/biotechnologiaportal/info/kosmetologia/34_artykuly/445,konserwanty_w_kosmetyce.html
- Obrębska К., Szczygła A., Matejczyk M. (2008) Skażenia mikrobiologiczne surowców i produktów kosmetycznych, "Postępy Mikrobiologii", 47 (1), 65-71.
- Palmer D.M., Silverman J.K. (2010) Oxidative damage, skin aging, antioxidants and a novel antioxidant rating system. "Journal of Drugs in Dermatology", 9, 11.
- Singleton P. (2004) Bacteria in Biology, "Bacteriology and Medicine". Chichester, pp. 262-263.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1733-747X
- Język
- eng