BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Garncarek Zbigniew (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu), Garncarek Barbara (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu)
Tytuł
Badanie szczepów Aspergillus niger I-13 oraz B-64 pod względem ich przydatności do produkcji kwasu glukonowego
Gluconic Acid Production by Aspergillus Niger I-B and B-64
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 1992, nr 626, s. 57-65, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
Tytuł własny numeru
Technologia
Słowa kluczowe
Medycyna, Chemia
Medicine, Chemistry
Uwagi
summ.
Abstrakt
W niniejszej pracy przebadano dwa szczepy Aspergillus niger I-13 i B-64 pod względem ich przydatności do produkcji kwasu glukonowego. Porównano właściwości dwóch szczepów stosując różne warianty procesów produkcyjnych, dążąc przy tym do uzyskania pełnych informacji o przydatności technologicznej każdego z nich. (fragment tekstu)

The usefulness of Aspergillus niger I-13 and B-64 to gluconic acid production were investigated. A. niger I-13 allowed to gain better productivity and shortly time of fermentation process, on condition affording additional qlucose portion according to quantity of dissolved oxygen in production-medium. In case simple fermentation A. niger B-64 gave higher productivity of gluconic acid but at longer process duration. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Van Dijken J.P., Veenhuis M.: Cytochemical localization of glucose oxidase in perisomes of Aspergillus niger, Eur. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. 1980,9 275-283.
  2. Kaczmarowicz G., Walisch S.: Dynamika biosyntezy glukonianów w laboratoryjnym bioreaktorze zbiornikowym z mieszadłem mechanicznym. Materiały Sesji Naukowej: Postępy w inżynierii bioreaktorowej, Łódź 1983, 157-163.
  3. Mischak H., Kubicek C.P., Röhr M.: Formation and location of glucose oxidase in citric acid producing mycelia of Aspergillus niger, Appl. Microbiol., 1985,21,27-31.
  4. Oosterhuis N.M.G.: Influence of dissolved oxygen concentration on the oxygen kinetics of Gluconobacter oxydans, Appl. Microbiol. Biotechnol., 1985,21,41-49.
  5. Rehm H.J., Reed G.: Biotechnology, 1987,2.
  6. Rogalski J. i inni: Optimization of glucose oxidaze synthesis in submerged cultures of Aspergillus niger G-13 mutant, Enzym and Microbiol. Technol., 1988,10,508-511.
  7. Sciskri P., Linko Y., Linko P.: Continuous production of bioreactor, Appl. Microbiol. Biotechnol., 1985,21,356-360.
  8. Tramper J., Luyben A.M., van den Tweel W.: Kinetic aspects of glukose oxidation by Glukonobacter oxydans cells immobilized in calcium alginate, Eur. J. Appl. Microbiol. Biotechnol., 1983,17,13-18.
  9. Ziffer J., Gaffney A.S., Rothenberg S., Cairney T.J.: patent brytyjski nr 1249347, 1971.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu