BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gębski Jerzy (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Kosicka-Gębska Małgorzata (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Możliwości wykorzystania rozwiązań informatycznych w organizacji usług gastronomicznych
Possibility of Utilization of Computer Solutions at the Organization of Gastronomy Services
Źródło
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług, 2012, nr 86, s. 425-434, rys.
Tytuł własny numeru
Podaż turystyczna jako determinanta kształtowania popytu turystycznego
Słowa kluczowe
Gastronomia, Informatyka, Organizacja
Gastronomy, Information science, Organisation
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Usługi gastronomiczne odgrywają coraz większe znaczenie zarówno w Polsce, jak i w innych krajach. Zainteresowanie nimi powoduje wzrost liczby osób odwiedzających lokale gastronomiczne. Ciągły wzrost wymagań konsumentów dóbr i usług, a z drugiej strony rozwój technik informatycznych powoduje, że trudno sobie wyobrazić przedsiębiorstwo, do zarządzania którym nie stosowano by narzędzi komputerowych. Przedsiębiorstwa oferujące rozwiązania IT w swoich ofertach posiadają propozycje dla praktycznie każdej branży. Bardziej czy mniej rozbudowane systemy pomagają w zarządzaniu sprzedażą, gospodarką materiałową czy personelem. Rozwój technik komputerowych nie ominął branży spożywczej, a w szczególności gastronomii, z usług której coraz częściej korzystają zarówno turyści, jak i zwykli ludzie, którym coraz trudniej znaleźć czas na samodzielne przyrządzanie posiłków. Pojawiające się na rynku oprogramowanie przeznaczone dla gastronomii musi spełniać oczekiwania stawiane przez właścicieli przedsiębiorstw świadczących usługi gastronomiczne(fragment tekstu)

The opinion of the possibility of the equipment in gastronomy premises in the modern computer system was the aim of the work. Proposing, what modules such sys-tem should possess to match requirements both for the owner of the restaurant, and also consumers. The initiated computer system should help assure the high quality of offered services through guests modern, professional and quicker service and the improvement of the comfort of the work of the staff of the restaurant(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. M. Oksiński, Lokal sprawnie zarządzany, "Nowości gastronomiczne" 2011, nr 4, s. 30-33
  2. E. Czarniecka-Skubina, Obsługa konsumenta w gastronomii i cateringu, Wyd. SGGW, Warszawa 2008.
  3. D.E. Comer, Intenetworking with TCP/IP, Wyd. Person Education 2006
  4. A. Silberschatz, P.B. Galvin, G. Gagne, Podstawy systemów operacyjnych, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003
  5. M. Milewska, A. Prączko, A. Stosink, Podstawy gastronomii, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2010.
  6. T. Łagowski, Systemy informacyjne zarządzania organizacjami gospodarczymi w procesie globalizacji, Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych, Warszawa 2007.
  7. J. Kisielnicki, H. Sroka, Systemy informacyjne biznesu. Informatyka dla zarządzania, Wyd. Placet 2001
  8. Komputerowe wspomaganie biznesu, red. A. Nowicki, Wyd. Placet 2006
  9. W. Napora, Organizacja na medal, "Restaurator" 2009, nr 3-4, s. 24-26; J. Stegliński, Inteligentna restauracja, "Przegląd gastronomiczny" 2008, nr 4, s. 16.
  10. J.G. Brookshear, Informatyka w ogólnym zarysie, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003
  11. Elektroniczna gospodarka w Polsce, Raport 2006, red. P. Kraska, Wyd. Ministerstwo Gospodarki, Warszawa 2007
  12. www.gastro.pl, 30.05.2011; www.serwis-restauratorski.gastrona.pl, 18.07.2011.
  13. www.gastro.pl, 30.05.2011.
  14. M. Nalazek, J. Moskała, W. Błaszczuk, K. Łopaciński, K. Sikora, Internet w turystyce i hotelarstwie - Informatyka w hotelarstwie, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Wyd. Ministerstwo Gospodarki 2007.
  15. A. Grontkowska, B. Klepacki, Ekonomika i organizacja w gastronomii, Wyd. Format - AB, Warszawa 2008.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1640-6818
1896-382X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu