BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Marciniak Malwina (Politechnika Koszalińska), Cyberny Remigiusz (Politechnika Koszalińska)
Tytuł
Klasyfikacja wyposażenia do przetwórstwa ryb i innych hydrobiontów na tle cech podziału maszyn i aparatów przetwórstwa spożywczego
Classification of Equipping Fish for the Processing and Other Hydrobionts Relating to Features of the Division of Machines and Apparatuses of the Food Processing
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2012, vol. 2(2), s. 19-22, rys., bibliogr. 5 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Przetwórstwo rolno-spożywcze, Przetwórstwo rybne, Maszyny i urządzenia
Agricultural and food processing, Fish processing, Machinery and equipment
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono syntezę cech podziału wyposażenia technologicznego, stosowanego w przetwórstwie spożywczym. Na tym tle przedstawiono zarys klasyfikacji wyposażenia do przetwórstwa ryb i innych surowców pochodzenia wodnego, ze szczególnym uwzględnieniem maszyn do obróbki ryb.(abstrakt oryginalny)

In the article a synthesis of features of the division of the technological, applied equipment in the food processing was described. Against this background an outline of classification of equipping fish for the processing was presented and of other raw materials of the water origin, with particular reference to of machines for processing of fish. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Błasiński H., 2001. Maszyny i aparatura technologiczna przemysłu spożywczego. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź.
  2. Bredichin S.A., 2005. Tiechnołogiczeskoje oborudowanije rybo pierabatywajuszczych proizwodstw, Moskwa Kołos C.
  3. Kawka T., Dutkiewicz D., 1985. Maszyny do obróbki ryb i kalmarów. Zarys konstrukcji. Wydawnictwo Morskie, Gdańsk.
  4. Lewicki P.P., 2005. Inżynieria procesów i aparatura przemysłu spożywczego. Wydawnictwa Naukowo - Techniczne, Warszawa.
  5. Sikorski Z.E., 2004. Ryby i bezkręgowce morskie pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie. Wydawnictwo Naukowo - Techniczne, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu