BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kobryn Lesia (Lviv National Agrarian University)
Tytuł
State and Prospects of Milk Processing Branch in Lviv Region of Ukraine
Stan i perspektywy branży przetwórstwa mleka w regionie lwowskim Ukrainy
Źródło
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2013, R. 12, nr 4, s. 71-84, tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarka rynkowa, Mleczarstwo, Przetwórstwo mleka
Market economy, Dairy, Milk processing
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Lwów, Ukraina
Lviv, Ukraine
Abstrakt
W artykule przedstawiono rezultaty badań nad stanem mleczarstwa w regionie lwowskim na Ukrainie w warunkach gospodarki rynkowo-konkurencyjnej. Pokazano zarówno rolę mleczarstwa w regionie, jak i dynamikę zmian ilościowych w liczbie przedsiębiorstw mleczarskich, a także dynamikę kształtowania się wielkości produkcji i konsumpcji mleka i wyrobów mlecznych w regionie oraz czynniki kształtujące zmiany. Analizowano regionalną produktową i producencką strukturę rynku mleka i wyrobów mlecznych według produkcji i producentów, a także działalność eksportowo-importową i innowacyjną w branży mleczarstwa. Podano strukturę bazy surowcowej przedsiębiorstw mleczarskich i możliwe perspektywy mleczarstwa regionu. (abstrakt oryginalny)

The results of milk processing branch in Lviv region of Ukraine under conditions of market and competitiveness are presented. The role of region's milk processing branch as well as the milk processing enterprises quantity dynamic and milk and dairy products production and consumption dynamic in region and its factors are shown. The regional products and producers milk and dairy products market structure as well as exportingimporting and innovative activity in milk processing branch are analyzed. The structure of milk processing enterprises raw materials base and possible perspective of regional milk processing branch are given. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Baran J., 2013. Efficiency of the production scale of Polish dairy companies on data envelopment analysis. Acta Scientiarum Polonorum: Oeconomia 12 (2), 5-13.
  2. Cieslewich W., 2008. Innovative activity of food industry companies in Poland. Acta Scientiarum Polonorum: Oeconomia 7 (3), 5-12 (in Polish).
  3. Dobrianskyj V., Talko G., Ivanov V., 2004. Protein milk production - a problem of state importance. Proposal 10, 90-91 (in Ukrainian).
  4. Kantsevych S., 2010. Improvement of estimation of economic efficiency of production of dairy animal breeding. Economics of AIC 1, 36-50 (in Ukrainian).
  5. Kolot I., Korovnikov G., 2004. Milk production must be completely profitable. Proposal 12, 82-83 (in Ukrainian).
  6. Kowalska A., 2011. Food quality and its conditionings. Acta Scientiarum Polonorum: Oeconomia 10 (4), 43-54.
  7. Priadko V., 2003. Theoretical and methodological aspects of agricultural production efficiency. Economics of AIC 10, 69-77 (in Ukrainian).
  8. Savytska V., 1999. Milk and dairy products in consumption balance of Ukrainian population. Economics of AIC 12, 39-44 (in Ukrainian).
  9. Vantukh V., 2006. Methods of investigation of resource potential in AIC. Economics of AIC 4, 54-58 (in Ukrainian).
  10. Wysokiński M., Dziwulski M., Jarzębowski S., 2013. Outlays on investments in farms specializing in milk production, depending on the degree of production concentration. Acta Scientiarum Polonorum: Oeconomia 12 (1), 57-65.
  11. Zalewski R.I., Góralski K., 2011. Innovativeness of food production enterprises in Wielkopolskie Voivodship from the perspective of producers. Acta Scientiarum Polonorum: Oeconomia 10 (1), 139-148.
  12. Zhelezniak A., 2007. Increase of competitive capacity of milk processing enterprises. Lviv, 20 (in Ukrainian).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1644-0757
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu