BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Skrzypek Mieczysław (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Optymalizacja jakości wyrobów przemysłowych
Optimalization of the Quality of Industrial Products
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1983, nr 166, s. 5-13
Słowa kluczowe
Jakość wyrobów, Jakość produktów przemysłowych, Optymalizacja jakościowa
Quality of product, Quality of industrial products, Quality optimization
Uwagi
summ.
Abstrakt
Uzyskiwanie efektów jakościowych w wyrobach przemysłowych nie może być dziełem przypadku, lecz winno być następstwem świadomego i zorganizowanego działania ujętego w ramy określonego systemu, dostosowanego do konkretnych sytuacji i warunków wytwarzania. Autor w artykule podjął próbę odpowiedzi na pytania: jaki powinien być poziom jakościowy wyrobów przemysłowych i w jaki sposób można i należy dążyć do jego uzyskania.

The optimalization of the quality of industrial products depends on the smooth integration of the requirements of consumption with productive capacities. As regards the products of every day use an optimal quality is determined first of all by the relations between the advantages resulting from the quality and costs necessary to obtain it. Since the most important premises of optimalization cannot be measured (e.g. characteristics valued by means of the senses such as: aesthetic appearance, tastefulness, fragrance etc.,/ or are hard for determination (e.g. costs of quality) an intuitive attitude is still of great importance in this field. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu