BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gębska Monika (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Malak-Rawlikowska Agata (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Majewski Edward (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Rekiel Anna (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Ocena finansowych skutków podnoszenia standardów dobrostanu trzody chlewnej w rolnictwie europejskim
Cost-Effectiveness Assessment of Improving Pigs Welfare Standards in the European Agriculture
Źródło
Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012, t. 99, z. 4, s. 89-104, tab., bibliogr. 29 poz.
Annals of Agricultural Economics and Rural Development
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Zwierzęta gospodarcze, Gospodarstwa rolne, Dobrostan
Agriculture, Livestock, Arable farm, Well-being
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Europa
Europe
Abstrakt
W opracowaniu zaprezentowano wnioski z oceny ekonomicznych skutków podwyższenia standardów dobrostanu zwierząt w sektorze produkcji trzody chlewnej w państwach Unii Europejskiej (UE). Konsekwencje wprowadzenia wyższego poziomu standardów dobrostanu zwierząt zostały oszacowane na poziomie gospodarstw rolnych i całego sektora (kraju). Do oceny wpływu na poziomie gospodarstw zastosowano analizę kosztów i korzyści. Stwierdzono, że wprowadzenie podwyższonych standardów dobrostanu zwierząt w chowie trzody chlewnej spowodowałoby znaczny wzrost kosztów produkcji żywca wieprzowego. (abstrakt oryginalny)

The paper presents economic results of calculations concerning improvements of animal welfare standards in pig production. The consequences of the introduction of a higher level of animal welfare standards have been discussed at farm and sector levels. To assess the impact on farms, the cost-benefit analysis was applied. It was found that the introduction of higher animal welfare standards would increase costs both at farm and sector levels. However, there are some norms whose introduction generates more benefits than costs, such as for example appropriate lightening, avoiding competition for food or avoidance of tail kipping. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Appelby M. C. 2003: The European union ban on conventional cages for laying hens: history and prospects, "Journal of Applied Animal Welfare Science", nr 6 (2), s. 103-121.
  2. Bennet R.M., Blaney R.J.P. 2003: Estimating the benefits of farm animal welfare legislation using the contingent valuation metho, "Agricultiral Economics", nr 29 s. 5-98.
  3. Benson, G.J., Rollin B.E. 2004: The Well-being of farm animals challenges and solution. Blackwell Publishing. Aimes, Iowa. First edition.
  4. Bornett H. L. I., Guy J. H., Cain P. J. 2002: Impact of animal welfare on costs and viability of pig production in the UK, "Journal of Agricultural Environmental Ethics", nr 16 s. 163-186.
  5. Broom D.M. 1991: Animal welfare: concepts and measurements, "Journal of Animal Science", nr 69 s. 4167-4175.
  6. Corazzin M., Piasentier E., Dovier S., Bovolenta S. 2010: Effect of summer grazing on welfare of dairy cows reared in mountain tie-stall barns, "Italian Journal of Animal Science", nr 9(59), s. 304-312.
  7. Council Directive 98/58/EC of 20 July 1998 concerning the protection of animals kept for farming purposes (OJ L 221, 8.8.1998, p. 23), amended by Council Regulation (EC) No 806/2003 of 14 April 2003 (OJ L 122, p.1, 16.5.2003).
  8. Council Directive of 19 November 1991 laying down minimum standards for the protection of pigs (91/630/EEC) (OJ L 340, 11.12.1991, p. 33), amended by: Council Directive 2001/88/EC of 23 October 2001 (OJ L 316, p.1, 1.12.2001), Commission Directive 2001/93/EC of 9 November 2001 (OJ L 316, p.36, 1.12.2001), Council Regulation (EC) No 806/2003 of 14 April 2003 (OJ L 122, p.1, 16.5.2003); Council Directive 2008/120/EC of 18 December 2008 laying down minimum standards for the protection of pigs Official Journal L 47, 18/02/2009 p. 5.
  9. Council Directive 93/119/EC of 22 December 1993 on the protection of animals at the time of slaughter or killing (OJ L 340, 31.12.1993, p. 21) amended by Council Regulation (EC) No 806/2003 of 14 April 2003 (OJ L 122, p.1, 16.5.2003); Council Regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing.
  10. Duncan I.J.H. 2002: Poultry welfare: science or subjectivity? "Broiler Poultry Science", nr 43, s. 643-652.
  11. Ferrari P., De Roest K. 2010: Report on (dis) advantages of current animal welfare standards for animals, based on the main findings of EU and national research projects, Deliverable 2.3 of Econwelfare Project. 01.2010.
  12. Frank J. M. 2002: The actual and potential Contribution of economics to animal welfare issues, "Society and Animals", nr 10(4) s. 421-428.
  13. Fraser D. 2008: Toward a global perspective on farm animal welfare. "Applied Animal Behaviour Science", nr 113, s. 330-339.
  14. Grethe H. 2007: High animal welfare standards in EU and international trade- How to prevent potential 'low animal welfare havens'? "Food Policy", nr 32, s. 315-333.
  15. Hewson C. J. 2003: What is animal welfare? Common definitions and their practical consequences, "The Canadian Veterinary Journal", nr 44(6), s. 496-499.
  16. Horgan R., Gavinelli A. 2006: The expanding role of animal welfare within EU legislation and beyond, "Livestock Science", nr 103 s. 303-307.
  17. Kamyczek M. 2009: Żywienie świń a dobrostan zwierząt, "Trouw i MY", nr 5, s. 3-8.
  18. Lewandowski E., 2008: Dobrostan i ekonomia. "Farmer", nr 18, s. 10-12.
  19. Lawrence A.B. (Alistair W. Stott). 2009: Profiting from animal welfare: An animal-based perspective, Scottish Agricultural College The Oxford Farming Conference, 2009.
  20. Malak-Rawlikowska A. Gębska M. 2010a: Postrzeganie dobrostanu zwierząt przez uczestników łańcucha żywnościowego w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Polsce, "Roczniki Nauk Rolniczych", Seria G, t. 97, z. 4, s. 135-148.
  21. Malak-Rawlikowska A., Gębska M., Spaltabaka E. 2010b: Społeczne i prawne aspekty podwyższenia norm dobrostanu bydła mlecznego w wybranych krajach europejskich i w Polsce, "Roczniki Nauk Rolniczych", Seria G, t. 97, z. 1, s. 28-42.
  22. Mench J. A. 2008: Farm animal welfare in the U.S.A., Farming practices, research, education, regulation, and assurance programs. "Applied Animal Behaviour Science", nr 113, s. 298-312.
  23. Petherick J.C.,Rushen J. 1997: Behavioural restriction [w] Animal welfare, Appelby M.A., Hughes B.O., eds. Wallingford UK: CABI Publ., s. 89-105.
  24. Pouta E., Heikkila J., Forsman-Hugg S., Jsoniemi M., Makela J. 2010: Consumer choice of broiler meat, the effect of country of origin and production methds, "Food quality and preference", nr 21, s. 539-546.
  25. Schmid O., Kilchsperger R. 2010: Overview of animal welfare standards and initiatives in selected EU and third countries, Deliverable 1.2 of Econwelfare Project, April 2010.
  26. Tawse J. 2010: Consumer attitude towards farm animals and their welfare: a pig production case study, "Bioscience Horizons", nr 3, s. 2.
  27. Toma L., Hattam c., Weldegebriel H., Stott A., 2008: Economic and environmental Implications of animal welfare: a critical review of the literature, " Land Economy Working Paper Series", nr 30, s. 241-248.
  28. Tweeten L. 2009: The economics of animal welfare regulations proposed for Ohio, Released electronically on June 18, by The Ohio State University.
  29. Ziętara W. 2012: Stan i tendencje w chowie trzody chlewnej w Polsce, "Przegląd Hodowlany", nr 2, s. 14-18.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2299-9566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu