BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Poczta-Wajda Agnieszka (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Tytuł
Znaczenie WTO w dynamizowaniu procesu liberalizacji handlu artykułami rolno-żywnościowymi
The Role of the WTO in Accelerating the Process of Agricultural Trade Liberalization
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2010, T. 12, z. 4, s. 275-280, rys., tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Handel artykułami żywnościowymi, Handel produktami rolnymi, Liberalizm handlowy
Food trade, Agricultural trade, Trade liberalization
Uwagi
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Światowa Organizacja Handlu
World Trade Organization (WTO)
Abstrakt
Poruszono problematykę wpływu Światowej Organizacji Handlu na proces liberalizacji handlu artykułami rolno-żywnościowymi. W badaniach posłużono się wskaźnikami wsparcia i protekcji OECD. Wyniki badań wskazują, że poziom wsparcia sektora rolnego w krajach rozwiniętych wykazuje silniejszą tendencję spadkową w czasie trwania negocjacji nad kształtem przyszłego porozumienia, niż w okresie jego wdrażania. (abstrakt oryginalny)

This paper deals -with the issue of the WTO impact on agricultural trade liberalization. The research is bam on the set of the OECD support and protection measures. Results show, that the level of support for the agricultural sector in developed countries has been declining. This decline, however, seems to be stronger during the negotiation period than during the implementation period. The conclusion is, that although the WTO deals with some problems in reaching an agreement, it sill has a crucial impact on the process of agricultural trade liberalization. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Czyżewski A., Poczta-Wajda A. 2010: Polityka rolna w warunkach globalizacji. Doświadczenia GATT/WTO, PWE. (w druku).
  2. Gay S.H., Offermann F. 2006: Comparing support for organic and conventional forming in the European Union using an adjusted Producer Support Estimate. European review of agricultural economics, nr 33(1), s. 34.
  3. Hathaway D., Ingco M. 1995: Agricultural liberalization and the Uruguay Round. [w:] The Uruguay Round and the Developing Economies (red. W. Martin, A. Winters). Washington, s. 1.
  4. Kulawik J. 2004: Instrumenty finansowego wspierania rolnictwa. Ich pomiar, wpływ i efektywność. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 4.
  5. Producer and Consumer Support Estimates. 2009: OECD Database 1986-2008. www.oecd.org/statisticsdato 0,3381,en_2649_33773_l_119656_l_l_37401,00.html. Paris.
  6. Tangerman S. 2003: Agricultural Policies in OECD Countries 10 Years After the Uruguay Round: How Much Progress? Materiały konferencyjne z Międzynarodowej Konferencji OECD "Agricultural Policy Reform and the WTO: Where Are We Heading?" Capri, Italy.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu