BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zmarlicki Krzysztof (Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach)
Tytuł
Preferencje studentów w zakresie zakupów owoców z produkcji ekologicznej
Students Preferences for Fruit from Organic Production
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2010, T. 12, z. 4, s. 407-410, rys., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Produkty ekologiczne, Owoce, Żywność ekologiczna, Preferencje konsumenta
Ecological product, Fruit, Organic food, Consumer preferences
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule zawarto wyniki badań najważniejszych powodów zakupu przez studentów owoców, oraz ich preferencje w zakresie owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Na podstawie badań ankietowych analizowano poziomy wyższych cen owoców pochodzących z upraw ekologicznych w stosunku do owoców z upraw konwencjonalnych możliwe do zaakceptowania. Ponadto, przedstawiono podstawowe warunki kiedy może zostać podjęta decyzja zakupu owoców pochodzących z upraw ekologicznych. (abstrakt oryginalny)

In the article results of consumer preferences for organic fruit were shown. The survey was conducted on students from two horticulture departments in Skierniewice. The research concerned the reasons for buying organic fruit. Also the influence of higher prices of organic fruit in comparison to fruit from conventional production on decisions was studied. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Canavari M., Bazzani G.M., Spadoni R., Regazzi D. 2002: Food safety and organic fruit demand in Italy: a survey. British Food Journal. No 104, p. 220-232.
  2. Granatstein D., Kirby E., Willer H. 2008: Current World. Status of Organic. Temperate fruits. Washington State University, FiBL/IFOAM.
  3. Niedzielski E. 2008: Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej. Rocz. Nauk. SERiA, t. 10, z. 4, s. 279-283.
  4. Stevens-Garmon J., Chung L.H., Bing-Hwan L. 2007: Organic Demand: A profile of consumers in fresh produce market. Choices, nr 22, pp. 109-115.
  5. Zmarlicki K. 2009a: Produkcja ekologiczna i jej rozwój. Sad Nowoczesny, nr 5, s. 84-85.
  6. Zmarlicki K. 2009b: Rynek owoców ekologicznych w opinii konsumentów. Konferencja Naukowa Ekonomika Ogrodnictwa "Ogrodnictwo polskie w obliczu globalizacji i wzrostu zainteresowania produktami ekologicznymi". Skierniewice, 30 września, s. 47-50.
  7. www.gourmetfood.about.eom/od/slowfoodorganiclocal/a/organicproduce_2.htm.
  8. www.organicmonitor.com.
  9. www.witrynawiejska.org.pl/strona.php ?p=678.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu