BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Juzwiszyn Jacek
Tytuł
Fale Elliota i obroty rynku wokół punktu równowagi
The Elliott's Theory and Cones
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonometria (8), 2001, nr 915, s. 130-137, bibliogr. 11 poz.
Tytuł własny numeru
Zastosowania metod ilościowych
Słowa kluczowe
Rynki giełdowe, Model R.N.Elliotta
Stock markets, R.N. Elliott's model
Uwagi
summ.
Abstrakt
Pomiar rozwoju rynków giełdowych dokonywany jest za pomocą różnorodnych narzędzi analizy technicznej, wśród których teoria fal Ralpha Nelsona Elliotta (1871-1948) zasługuje na szczególne wyróżnienie. Teoria pozwala mierzyć zaistniałe ruchy i na ich podstawie prognozować, z dużym prawdopodobieństwem, zachowanie się giełdy w przyszłości. Jak trzy główne elementy teorii jej twórca wyróżnił: kształt wykresów rozwoju giełdy tzw. kształt fal, proporcje liczbowe wyznaczane przez fale oraz prognozowany czas, w którym występują zakładane zachowania rynku. Matematyczną podstawą teorii Elliotta jest ciąg Fibonacciego. Teoria Elliota opiera się między innymi na następującym rozumowaniu: ruchy rynku są odzwierciedleniem ludzkich zachowań, ściśle powiązanych ze zjawiskami naturalnymi, dla których to miarą ich opisu jest naturalna rekurencja Fibonacciego. (fragment tekstu)

The article is an endeavour at summary Elliott's theory with logarithmic spirals which determine cones in three-dimensional environment. It confirms the multidimensional character of the analysis based on R.N. Elliott's assumptions. The mathematical foundations of the theory, based mainly on Fibonacci's recursions, speak for the theory's universality. Moreover, the steadily growing interest in Elliott's theory, as well as its recursive character which manifests itself through the creation of the similar with the similar, enforces the quest and research into the natural essence of the theory, as well as an attempt at its generalisation and complementing. Presenting Elliott's theory as the market's revolution around the point of equilibrium in conical representation, is such an endeavour at complementing it. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Arnold W. (1975): Równania różniczkowe zwyczajne. Warszawa: PWN.
  2. Arnold W. (1983): Teoria równań różniczkowych. Warszawa: PWN.
  3. Fischer R. (1996): Liczby Fibonacciego na giełdzie. Warszawa: WIG Press.
  4. Carolan C. (1996): Kalendarz spiralny. Warszawa: WIG Press.
  5. Forst, A.R. Prechter (1995): Teoria fal Elliotta. Warszawa: WIG Press.
  6. Juzwiszyn J. (1999): Ekonometryczna istota fal Elliotta (praca w druku).
  7. Łyko J. (1999): Równowaga rynków finansowych. Ekonomia Matematyczna 3. Wrocław: Wyd. AE.
  8. Murphy J. (1995): Analiza techniczna. Warszawa: WIG Press.
  9. Plummer U. (1995): Psychologia rynków finansowych u źródeł analizy technicznej. Warszawa: WIG Press.
  10. Więsław W. (1997): Matematyka i jej historia. Opole: Wydawnictwo Nowik.
  11. Varian H. (1997): Mikroekonomia. Warszawa: PWN.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
1507-3866
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu