BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zakrzewska Aneta (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Analiza wydajności pracy ludzkiej w przemyśle spożywczym w Polsce
Analysis of Labour Productivity in Food Industry in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2010, T. 12, z. 5, s. 269-274, tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Wydajność pracy, Mierzenie wydajności pracy, Przemysł spożywczy
Labour efficiency, Measuring work productivity, Food industry
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono średni poziom wydajności pracy oraz jego zmiany w czasie w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego w Polsce. Ponadto, porównano wydajność pracy z wynagrodzeniem za pracę oraz określono wpływ technicznego uzbrojenia pracy i produktywności środków trwałych na wzrost wydajności pracy. Analizę przeprowadzono dla lat 2005-2007 na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego. (abstrakt oryginalny)

The study presents the average level of labour productivity and its variation over time in each food industry sectors in Poland in the years 2005-200 7. There is a comparison of labour productivity and average gross wages and salaries presented in the paper. Moreover, there is an influence of technical equipment of labour and non-current assets productivity on labour productivity increase produced in the article. The analysis shows diversification of labour productivity level between different sectors. Basing on research results, there has been suggested a classification of food sectors in terms of its development order. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamczyk P. 2007: Wydajność pracy i jej zróżnicowanie w przemyśle spożywczym w Polsce. Rocz. Nauk. SERiA, t. VIII, z. 2, s. 10.
  2. Chechelski P., Morkis G. 2002: Wydajność pracy w przemyśle spożywczym Polski i Unii Europejskiej. Studia i Monografie. IERiGŻ-PIB, Warszawa, z. 112, s. 16.
  3. Jasiński Z. (red.) 1999: Zarządzanie pracą. Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa, s. 245-246.
  4. Kijek A., Kijek T. 2009: Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej branż przemysłu spożywczego. Annales UMCS, sectio H, vol. XLIII, s. 189.
  5. Lis S. (red.) 1999: Vademecum produktywności. Agencja Wydawniczo-Poligraficzna Placet, Warszawa, s. 33.
  6. Rocznik Statystyczny Przemysłu. 2006-2008: GUS, Warszawa, www.stat.gov.pl.
  7. Urban R. 2007: Tendencje rozwojowe polskiego przemysłu spożywczego. Przemysł Spożywczy, nr 8, s. 20-25.
  8. Urban R. (red.) 2008: Przemysł spożywczy w Polsce. ING Bank Śląski, Warszawa, s. 40.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu