BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jeznach Maria (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland)
Tytuł
Regulations of the Fresh Vegetables Market
Regulacje rynku warzyw świeżych
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2010, T. 12, z. 6, s. 60-63, rys., bibliogr. 9 poz.
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Słowa kluczowe
Warzywa, Jakość produktu, Konsumencka ocena jakości, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
Vegetables, Product quality, Consumers' quality assessment, Food health safety
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Rynek warzyw świeżych podlega wspólnej organizacji w Unii Europejskiej. Regulacje rynku ogrodniczego oraz określone standardy jakości handlowej owoców i warzyw spełniają podstawowe wymagania konsumentów. Nie uwzględniają jednak bezpieczeństwa, które dla badanych było trzecim co do ważności kryterium wyboru sałaty (średnio 4,28 w skali od 1 do 5). (abstrakt oryginalny)

The market of fresh vegetables is subject to common organisation in the European Union. The regulations of the gardening market and set standards of the commercial quality of fruit and vegetables comply with the basic consumers' requirements. They do not take into account, however, the safety criterion, which according to the consumers was the third most important criterion as regards the choice of lettuce (on average 4.28 in 1-5 scale). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Jeznach M. 2000: Wpływ technologii nawadniania i nawożenia w zarządzaniu jakością sałaty. Kongres 2000 Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka. Sesje naukowe. Materiały. Streszczenia referatów, doniesień i posterów, p. 192.
  2. Jeznach M. 2001a: Technologia nawadniania i nawożenia jako istotny czynnik kompleksowego zarządzania jakością warzyw świeżych. Przegląd Naukowy Wydziału Inżynierii i Kształtowania Środowiska. SGGW, Warszawa, no. 22. p. 441-442.
  3. Jeznach M. 2001b: Zachowania nabywcze na rynku warzyw. Sprawozdanie końcowe z badań finansowanych przez KBN Grant Nr 1H02D 038 19. Maszynopis SGGW, Warszawa, p. 76.
  4. Jeznach M. 2003a: Postrzeganie jakości warzyw przez konsumentów. Marketing w strategiach rozwoju sektora rolno-spożywczego (red. M. Adamowicz). SGGW, Warszawa, p. 671-678.
  5. Jeznach M. 2003b: Bezpieczeństwo żywności jako kryterium jej wyboru przez konsumentów na rynku. Marketing w strategiach rozwoju sektora rolno-spożywczego (red. M. Adamowicz). SGGW, Warszawa, p. 195-206.
  6. Jeznach M. 2005a: Jakość determinantą wyborów konsumenckich na rynku żywności. [w:] Rynkowe mechanizmy kształtowania jakości (red. S. Makarski). Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów, p. 163-169.
  7. Jeznach M. 2005b: Oczekiwania konsumentów związane z jakością żywności. [w:] Jakość w dokonaniach współczesnej ekonomii i techniki. Monografia naukowa z cyklu: Techniczne i ekonomiczne aspekty jakości (red. S. Doroszewicz, A. Zbierzchowska). SGH, Warszawa, p. 267-273.
  8. Jeznach M. 2008: Uwarunkowania ekonomiczno-organizacyjne jakości i bezpieczeństwa żywności. SGGW, Warszawa.
  9. www.monrol.gov.pl.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu