BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kowalska Aleksandra (Maria Curie-Skłodowska University in Lublin, Poland)
Tytuł
Analysis of the Competitive Potential of Organic Horticultural Holdings (Results of Research)
Analiza potencjału konkurencyjnego ekologicznych gospodarstw ogrodniczych (wyniki badań)
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2010, T. 12, z. 6, s. 96-103, rys., tab., bibliogr. 13 poz.
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Słowa kluczowe
Potencjał konkurencyjny przedsiębiorstw, Rolnictwo ekologiczne, Gospodarstwa rolne, Zasoby materialne, Zasoby niematerialne
Competitive potential of enterprises, Ecological agriculture, Arable farm, Tangible assets, Intangible assets
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy zaprezentowano wyniki analiz dotyczących potencjału konkurencyjnego ekologicznych gospodarstw ogrodniczych. Analizy oparto na własnych badaniach empirycznych przeprowadzonych w dwóch grupach gospodarstw -ekologicznych i konwencjonalnych, w województwie lubelskim. Przedstawiono definicje potencjału konkurencyjnego oraz przykładowe elementy struktury potencjału konkurencyjności indywidualnego gospodarstwa rolnego. Autorka, na podstawie badań własnych, podjęła próbą identyfikacji źródeł przewagi konkurencyjnej osiąganej przez gospodarstwa ekologiczne. W tym celu analizowane są poszczególne materialne i niematerialne zasoby badanych gospodarstw. (abstrakt oryginalny)

The paper presents the outcome of the competitiveness potential analysis in organic horticultural holding. The analysis is based on the survey conducted among organic and conventional farms in the Lublin Province. The author gives a definition of the competitive potential and presents an example of the competitiveness potential structure of the individual farm. On the basis of the conducted research, the author tries to identity the sources of the competitive advantage of organic farms. For that purpose, most of the material and immaterial resources have been analyzed separately. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M. 2007: Sieci współpracy, grona i terytorialne systemy produkcyjne jako koncepcja rozwoju obszarów wiejskich. Rocz. Nauk. SERiA. t. IX, z. 2, p. 15-21.
  2. Babik I., Kaniszewski S. (red.) 2005: Ekologiczne metody uprawy warzyw. CDR w Brwinowie Oddział w Radomiu, Radom, p. 8.
  3. Bratnicki M. 2000: Kompetencje przedsiębiorstwa. Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa, p. 48.
  4. Bud-Gusaim J. 2005: Taksacja rolnicza. Wyd. SGGW, Warszawa, p. 56, 157-158.
  5. Gębska M., Filipiak T. 2006: Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych. Wyd. SGGW, Warszawa, p. 35.
  6. Godziszewski B. 1999: Potencjał konkurencyjności przedsiębiorstwa jako źródło przewag konkurencyjnych i podstawa stosowanych instrumentów konkurowania. [w:] Budowanie potencjału konkurencyjności przedsiębiorstwa (red. M.J. Stankiewicz). TNOiK "Dom Organizatora". Toruń, p. 77.
  7. Kamerschen D.R., McKenzi R.B., Nardinelli C. 1991: Ekonomia. Fundacja Gospodarcza NSZZ "Solidarność", Gdańsk, p. 46-48.
  8. Kurek A. 2005: Kapitał intelektualny w rozwoju rynku żywnościowych produktów ekologicznych w Polsce. [w:] Materiały VIII Międzynarodowej Konferencji Naukowej "Kapitał intelektualny jako szansa na poprawę jakości zarządzania w warunkach globalizacji" (red. E. Skrzypek). UMCS, Lublin, 1.1. p. 445-460.
  9. Kuś J. i in. 2005: Kompleksowa ocena gospodarstw ekologicznych oraz wybrane aspekty funkcjonowania rynku żywności ekologicznej. IUNG-PIB, Puławy, p. 18-19.
  10. Rocznik Statystyczny Województw 2007. GUS, Warszawa, p. 48, 114, 612.
  11. Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich 2007. GUS, Warszawa, p. 211.
  12. Sazońska B. 2007: Przestawianie gospodarstwa rolnego z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. CDR w Brwinowie Oddział w Poznaniu, Poznań, p. 3-6.
  13. Skrzypek E. (red.) 2003: Miejsce zasobów niematerialnych w kształtowaniu wartości przedsiębiorstwa. [w:] Materiały VI Międzynarodowej Konferencji Naukowej "Wpływ zasobów niematerialnych na wartość firmy". UMCS. Lublin, t. I, p. 63-67.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu