- Autor
- Polak-Śliwińska Magdalena (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Smoczyński Stefan S. (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Kuncewicz Andrzej (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Borejszo Zbigniew (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
- Tytuł
- Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) do oceny zanieczyszczenia patuliną soków owocowo - warzywnych z upraw ekologicznych i konwencjonalnych
The Evaluation of Patulin Contamination in Fruit and Vegetable Juices from Organic and Conventional Farming using high performance liquid chromatography (HPLC) - Źródło
- Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2014, vol. 1(9), s. 30-34, rys., tab., bibliogr. 35 poz.
Polish Journal of Food Engineering - Słowa kluczowe
- Substancje toksyczne, Toksykologia żywności, Metody badawcze, Napoje bezalkoholowe, Warzywa, Przetwory owocowe
Toxic substances, Food toxicology, Research methods, Soft drinks, Vegetables, Processed fruits - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Stale rosnąca rola zapewniania bezpieczeństwa żywności w ochronie konsumenta skłania do podejmowania badań nad problematyką występowania mikotoksyn w wybranych grupach produktów spożywczych wytworzonych różnymi metodami produkcji. Celem badań była ocena zanieczyszczenia patuliną soków owocowo - warzywnych poprzez zastosowanie techniki HPLC. Materiałem do badań były soki owocowo - warzywne (klarowne i mętne) pochodzące z produkcji ekologicznej (n=7) zakupione w sklepach z żywnością ekologiczną oraz z produkcji konwencjonalnej (n=15), zakupione w supermarketach na terenie Warmii i Mazur. Analizy wykazały, że soki owocowo - warzywne ekologiczne charakteryzowały się niższą zawartością tej toksyny w porównaniu z ich odpowiednikami konwencjonalnymi. Badania zanieczyszczenia patuliną soków rynkowych pochodzących z różnych metod produkcji są znaczące dla konsumentów, gdyż przyczyniają się do zwiększenia ich świadomości oraz kształtują preferencje zakupowe. (abstrakt oryginalny)
The constantly growing role of food safety in consumer protection tends to make research on the issues of the occurrence of mycotoxins in selected groups of food products produced different methods of production. The aim of present study was the assessment of patulin contamination in fruit and vegetable juices through the use of HPLC method. The material for the study were the juices of fruits and vegetables (clear and cloudy) derived from organic production (n = 7) purchased in stores with organic food and the production of conventional (n = 15) purchased in supermarket in region Warmia and Mazury. The analysis showed that organic fruit and vegetable juices contained the lower content of this toxin in comparison with their conventional counterparts. The studies of patulin contamination in juices market from different methods of production are significant for consumers, as they contribute to increasing awareness and shape their shopping preferences. (original abstract) - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Baert K., De Meulenaer B., Verdonck F., Huybrechts I., De Henauw S., Vanrolleghem P.A., Devlieghere F. 2006. Proba-bilistic exposure assessment of patulin in apple juice for preschool children in Flanders. Communication Applied Biological Sciences, Ghent University, 71(1), 11 - 14.
- Barkai - Golan R., Nachman P. 2008. Mycotoxins in fruits and vegetables. Academic Press. Elsevier.
- Beretta B., Gaiaschi A., Galli C.L., Restani P. 2000. Patulin evaluation in apple based food: occurrence and safety evaluation. Food Additives & Contaminants, 17, 399 - 406.
- Gökmen V., Açar J. 1996. Rapid reversed-phase liguid chromatographic determination of patulin in apple juice. Journal of Chromatography A, 730, 53 - 58.
- Gökmen V., Açar J. 1998. An Investigation on the Relationship between patulin and fumaric acid in apple juice concentrates. Lebensittel.-Wissenschaft und-Technologie, 31, 480 - 483.
- Gökmen V., Açar J. 2000. Longterm survey of patulin in apple juice concentrates produced in Turkey. Food Additives & Contaminants, 17, 933 - 936.
- Gökmen V., Açar J., Sariodlu K. 2005. Liquid chromatographic method for the determination of patulin in apple juice using solid phase extraction. Analytica Chimica Acta, 543, 64 - 69.
- Hoefkens, C., Sioen, I., Baert, K., De Meulenaer, B., De Henauw, S., Vandekinderen, I., Devlieghere, F., Opsomer, A., Verbeke, W., Camp, J.V. 2010. Consuming organic versus conventional vegetables: The effect on nutrient and contaminant intakes. Food and Chemical Toxicology, 48, 3058 - 3066.
- Iha M., Sabino I. 2008. Incidence of patulin in Brazilian apple-based drinks. Food Control, 19, 417 - 422.
- Janiszewska E., Sakowski P. 2012. Wpływ stopnia zagęszczenia soku marchwiowego oraz metody zamrażania na parametry procesu zamrażania. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 571, 49 - 58.
- Jelinek C.F., Pohland A.E., Wood G.F. 1989. Worldwide occurrence of mycotoxins in foods and feeds - an update. Journal of the Association of Official Analytical Chemists, 72, 223 - 230.
- Koca N., Ekşi A. 2005. Reduction of patulin in apple juice concentrates during storage. Journal of Food Safety, 25, 1 - 8.
- Kubiak K. 2001. Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce i na świecie. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo - Warzywny, 9, 13 - 18.
- Lubecka I., Pogorzelski E. 2006. Wpływ procesu technologicznego na stężenia związków mineralnych w soku i koncentracie jabłkowym. Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 70, 43 - 52.
- Magkos, F., Arvaniti, F., Zampelas, A. 2006. Organic food: buying more safety or just peace of mind? A critical review of the literature. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 46(1), 23 -56.
- Marth, E.H. 1992. Mycotoxins: production and control. Food Laboratory News, 8, 34 - 51.
- Martins M.L., Gimeno A., Martins H.M., Bernardo F. 2002. Co-occurrence of patulin and citrinin in Portuguese apples with rotten spots. Food Additives & Contaminants, 19(6), 568 -74.
- Mitek M., Kalisz S. 2003. Współczesne poglądy na właściwości przeciwutleniające soków owocowych i warzywnych. Przemysł Spożywczy, 5, 37 - 39.
- Piemontese L, Solfrizzo M, Visconti A. 2005. Occurrence of patulin in conventional and organic fruit products in Italy and subsequent exposure assessment. Food Additives & Contaminants, 22(5), 437 - 42.
- Piqué E., Vargas-Murga L., Gómez-Catalán J., Llobet J. M. 2013. Occurrence of patulin in organic and conventional apple juice. Risk assessment. Recent Advances in Pharmaceutical Sciences III: 131 - 144.
- Polak - Śliwińska M., Łamejko Ł., Kubiak M.S. 2013. Zawartość patuliny i 5-HMF w sokach owocowo - warzywnych z produkcji ekologicznej i komercyjnej. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI, 1, 80 - 88.
- Prieta J., Moreno M.A., Diaz S., Suarez G., Dominguez L. 1994. Survey of patulin in apple juice and children's apple food by the diphasic dialysis membran procedure. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42, 1701 - 1703.
- Reddy K.R.N., Salleh B., Saad B., Abbas H. K., Abel C. A., Shier W.T. 2010. An overview of mycotoxin contamination in foods and its implications for human health. Toxin Reviews, 29(1), 3 - 26.
- Rój A., Przybyłowski P. 2007. The content of patulin in apple juices of different degree of processing. Polish Journal of Natural Sciences, 4, 93 - 96.
- Rovira R., Ribera F., Sanchis V., Canela R. 1993. Improvements in the quantitation of patulin in apple juice by high performance liquid chromatography. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 41, 214 - 216.
- Rozporządzenie Komisji Wspólnoty Europejskiej nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 roku ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006 r.).
- Scott P.M., Somers E. 1968. Stability of patulin and penicillic acid In fruit juices and flour. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 16, 483 - 485.
- Sękul J., Worobiej E., Bryła M. 2011. Ocena zawartości patuliny w zagęszczonym soku jabłkowym z uwzględnieniem etapów procesu produkcyjnego. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 16(4), 51 - 56.
- Spadaro D., Ciavorella A., Frati S., Garibaldi A., Gullino M.L. 2007. Incidence and level of patulin contamination in pure and mixed apple juices marketed in Italy. Food Control, 18, 1098 - 1102.
- Świetlikowska K., Hallmann E., Bardadyn I, Rembiałowska E. 2012. Ocena zawartości związków bioaktywnie czynnych w wybranych sokach warzywnych pochodzących z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Application inAgricultural Engineering, 57(4), 141 - 147.
- Sydenham E.W., Vismer H.F., Marasas W., Brown N., Schlechter M., Westhuizen L., Rheeder J. 1995. Reduction of patulin in apple juice samples-influence of initial processing. Food Control, 6, 195 - 200.
- Szymczyk H., Szteke B., Goszcz H. 2004. Występowanie patuliny w krajowych sokach jabłkowych. Roczniki Pań-stwowego Zakładu Higieny, 55, 255 - 260.
- Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dn. 25 czerwca 2009. Dz. U. nr 116, poz. 975.
- Welke J. E., Hoeltz M., Dottori H. A., Noll I. B. 2009. Effect of processing stages of apple juice concentrate on patulin levels. Food Control, 20, 48 - 52.
- Zimny L. 2007. Definicje i podziały systemów rolniczych. Acta Agrophysica, 10(2), 507 - 518.
- Cytowane przez
- ISSN
- 2084-9494
- Język
- pol