- Autor
- Parzonko Andrzej (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
- Tytuł
- Przewidywalność i stabilizacja cen mleka jako czynnik zrównoważonego rozwoju gospodarstw rolniczych i przedsiębiorstw przetwórczych
Predictability and Price Stabilization of Milk as a Factor in the Sustainable Development of Farms and Food Processing Enterprises - Źródło
- Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 330, s. 293-300, rys., bibliogr. 10 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics - Tytuł własny numeru
- Finanse na rzecz zrównoważonego rozwoju Gospodarka - etyka - środowisko
- Słowa kluczowe
- Mleczarstwo
Dairy - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Celem artykułu było przedstawienie kształtowania się cen mleka w Polsce i innych krajach na świecie (głównie w UE), prześledzenie i opisanie mechanizmów stabilizacji cen występujących na poziomie krajowym i całej UE oraz przedstawienie mechanizmów stabilizacji cen mleka w skupie proponowanych przez zakłady przetwórcze. Jak wynika z przeprowadzonych badań, regulacje administracyjne (mechanizm kwotowania produkcji mleka) przyczyniające się do względnej stabilizacji rynku mleka w UE są wycofywane. Proponowany tzw. pakiet mleczny w niewielkim zakresie będzie przyczyniał się hamowania wahań światowych cen mleka. W tej sytuacji mleczarnie i rolnicy muszą głębiej współpracować i próbować przeciwdziałać niekorzystnym sytuacjom.(abstrakt oryginalny)
The aim of the of this article is to present milk prices in Poland and other countries in the world (mainly in the EU), to trace and describe the mechanisms of price stabilization occurring at the national level and the EU and to present mechanisms to stabilize milk prices in procurement proposed by the dairies. As a result of the research, administrative regulations (milk quota mechanism) that contribute to the relative stability of the milk market in the EU are being withdrawn. The proposed so-called "Milk package" to a small degree will contribute to the inhibition of fluctuations in the world prices of milk. In this situation, dairies and farmers have to work deeper and try to counteract the disadvantages.(original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Analizy rynkowe 2000-2011 - Rynek mleka, Wydawnictwo Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Warszawa 2012.
- Guba W., Dąbrowski J., Deregulacje rynku mleka w UE - Skutki i zalecenia dla Polski, Roczniki Nauk Ekonomicznych, Seria G - Ekonomika Rolnictwa, 2012, Tom 99, Zeszyt 1.
- http://www.milkprices.nl/ (6.01.2014).
- Mączyńska E., Pysz P., Liberalizm - neoliberalizm - ordoliberalizm, [w:] Ekonomia dla przyszłości, Materiały z IX Kongresu Ekonomistów Polskich, Wydawnictwo PTE, Warszawa 2013.
- Niewęgłowska A., Koncepcja "zarządzania przez jakość" na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Pątnicy, praca magisterska, 1996.
- Parzonko A., Macroeconomic conditions of economic and organizational changes in Polish dairy farms in the period 1989-2009, "Olsztyn Economic Journal" 2012, vol. 7, no. 1.
- Powszechny Spis Rolny z lat 2002 i 2010, Warszawa 2011.
- Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich (2005, 2008), Wydawnictwo GUS, Warszawa 2008.
- Rogall H., Nachhaltige Okonomie. Okonomische Theorie und Praxis einer Nachhaltigen Entwicklung. Wydanie polskie: Ekonomia zrównoważonego rozwoju - teoria i praktyka, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2010.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 261/2012 z dnia 14 marca 2012 r. w sprawie zmiany rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do stosunków umownych w sektorze mleka i przetworów mlecznych. Dz.Urz. L 94 z 30.03.2012.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1899-3192
- Język
- pol