- Autor
- Stachelska-Wierzchowska Alicja (University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland)
- Tytuł
- Study of Caffeine Concentrations in Infusions of Selected Green Tea with Component of Fruit
Badania zawartości kofeiny w naparach wybranych herbat zielonych z dodatkami smakowymi - Źródło
- Towaroznawcze Problemy Jakości, 2014, nr 3, s. 52-61, tab., rys., bibliogr. 48 poz.
Polish Journal of Commodity Science - Słowa kluczowe
- Jakość produktów żywnościowych, Towaroznawstwo żywności, Produkty żywnościowe, Badanie żywności, Herbata
Quality of food products, Food commodities, Food products, Food research, Tea - Uwagi
- summ., streszcz.
- Abstrakt
- Celem niniejszej pracy było wyznaczenie zawartości kofeiny w naparach wybranych her bat zielonych z dodatkami smakowymi oraz bez dodatków smakowych. W badaniach użyto herbat ekspresowych produkowanych przez różne firmy, dostępnych na lokalnym rynku. Do wyznaczenia zawartości kofeiny w naparach herbat zastosowano spektroskopię UV, ekstrakcję ciecz-ciecz oraz chromatografię TLC. Ilość kofeiny w naparach herbat zależała od rodzaju herbaty oraz czasu jej parzenia. Wśród herbat z dodatkami smakowymi największą zawartość kofeiny wykazywały napary herbat TeaValley z mandarynką, najmniejszą koncentrację tych związków wykazywały napary her bat Green Tea Asian Temple Rose & Violet. Wśród herbat zielonych bez dodatków smako wych największe stężenie kofeiny wykazały Tea Valley Green Classic, zaś najmniejsze napary herbat Feel Green. Nie stwierdzono powstawania trwałych kompleksów kofeiny z dodat kami smakowymi herbat. Natomiast zauważono, że zawartość kofeiny w naparach herbat wzrasta wraz z wydłużaniem czasu zaparzania naparu. (abstrakt oryginalny)
The aim of this study was to determine caffeine concentrations in infusions of selected green teas with component of fruit and without component of fruit. Various brands of bagged tea available on the local market were analyzed. Caffeine concentrations in tea infusions were determined by UV spectroscopy and thin layer chromatography (TLC). The caffeine content of the analyzed infusions varied subject to tea brand and brewing time. In the group of green teas with component of fruit, the highest caffeine levels were noted in TeaValley tangerine flavored tea, and the lowest caffeine concentrations were determined in Rose&Violet infusions. The plain green tea brand with the highest caffeine content was Tea Valley Green Classic, and the brand with the lowest caffeine concentrations was Feel Green. Caffeine concentrations in the analyzed infusions increased with brewing time. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Bonnely S., Davis A.L., Lewis J.R., Astill C. (2003) A model oxidation system to study oxidized phenolic compounds present in black tea. Food Chemistry, 83, 485-492.
- Wang H., Helliwell K. (2001) Determination of flavonols in green and black tea leaves and green tea infusions by high-performance liquid chromatography. Food Research International, 34, 223-227.
- Harland B.F. (2000) Caffeine and nutrition. Nutrition, 16 (7/8), 522-526.
- Dworzański W., Opielak G., Burdan F. (2009) Niepożądane działania kofeiny. Polski Merkuriusz Lekarski, XXVII (161), 357-361.
- Nawrot P., Jordan S, Eastwood J., Rotstein J., Hugenholtz A., Feeley M. (2003) Effects of caffeine on human health. Food Additives and Contaminants, 20 (1), 1-30.
- Mandel H.G. (2002) Update on caffeine consumption, disposition and action. Food Chem. Toxicol., 40 (9), 1231-1234.
- Lohsiriwat S., Puengna N., Leelakusolvong N. (2006) Effect of caffeine on lower esophageal sphincter pressure in Thai healthy volunteers. Dis. Esophagus, 19, 183-188.
- Jankun J., Selman S.H., Świercz R. (1997) Why drinking green tea could prevent cancer. Nature, 387 (5), 561-563.
- Yang Y.C., Lu F.H., Wu J.S., Wu C.H., Chang C.J. (2004) The protective effect of habitual tea consumption on hypertension. Archive Int. Med., 164 (14), 1534-1540.
- Sealbert M., Manach С., Morand С., Romesy С., Jimenez L. (2005) Dietary polyphenols and the prevention of disease. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 45, 287-308.
- Yang CS, Maliakal P., Meng X. (2002) Inhibition of carcinogenesis by tea. Annual Review of Pharmacology and Toxicology, 42, 25-54.
- Yang C.S., Ju J., Lu G., Xiao H., Нао X., Sang S., Lambert J.D. (2008) Cancer prevention by tea and tea polyphenols. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition (Suppl 1), 245-248.
- Kris-Etherton PM., Keen C.L. (2002) Evidence that the antioxidant flavonoids in tea and cocoa are beneficial for cardiovascular health. Current Opinion in Lipidology, 13 (1), 41-49.
- Food and Agriculture Organization of the United Nations 2003. http//faostat.fao.org/site/609/defeault.aspx#ancor.
- Jarosz M., Wierzejska R., Mojska H., Świderska К., Siuba M. (2009) Zawartość kofeiny w produktach spożywczych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLII (3), 776-781.
- Kłódka D., Bońkowski M., Telesiński A. (2008) Zawartość wybranych metyloksantyn i związków fenolowych w naparach różnych rodzajów herbat rozdrabnianych (dust i fannings) w zależności od czasu parzenia. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 1 (56), 103-113.
- Yao L., Liang Y., Datta N., Singanusong R., Liu X., Duan J., Raymont K., Lisie A., Xu Y. (2004) HPLC analyses of flavonols and phenolic acids in the fresh young shoots of tea (Camelia sinensis) grown in Australia. Food Chemistry, 84, 253-163.
- Wołosiak R., Rudny M., Skrobek E., Worobiej E., Drużyńska В. (2007) Charakterystyka aromatu i właściwości przeciwutleniających wybranych naparów używek i ziół. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (52), 109-118.
- Wang H., Helliwell К. (2001) Determination of flavonols in green and black tea leaves and green tea infusions by high-performance liquid chromatography. Food Research International, 34, 223-227.
- Hilal Y. & Engelhardt U. (2007) Characterisation of white tea - comparison to green and black tea. Journal fur Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, 2, 414-421.
- Yang X.R., Ye Ch.X., Xu J.K., Jiang Y.M. (2007) Simultaneous analysis of purine alkaloids and catechins in Camelia sinensis, Camelia ptilophylla and Camelia asamica var. kucha by HPLC. Food Chemistry, 100 (3), 1132-1136.
- Kim Y., Goodner K.L., Park J.D., Choi J., Talcott S.T. (2011) Changes in antioxidant phytochemicals and volatile composition of Camellia sinensis by oxidation during tea fermentation. Food Chemistry, 129, 1331-1342.
- Srdjenovic В., Djordjevic-Milic V., Grujic N., Injac R., Lepojevic Z.: Simultaneous HPLC Determination of Caffeine, Theobromine, and Theophylline in Food, Drinks, and Herbal Products. J. Chromatographic Sci., 2008, 46, 145-147.
- Reges de Sena A., Aparecida de Assis S., Branco A.: Analysis of Theobromine and Related Compounds by Reversed Phase High-Performance Liquid Chromatography with Ultraviolet Detection: An Update (1992-2011). Food Technology and Biotechnology, 2011,49(4), 413-423.
- Ford M.J., Deibel M.A., Tomkins B.A., Van Berkel G.J. (2005) Quantitative thin-layer chromatography-mass spectrometry analysis of caffeine using a surface sampling probe electrospray ionization tandem mass spectrometry system. Analytical Chemistry, 77, 4385-4389.
- Arenda M., Morlock G. (2007) Simultaneous determination of caffeine, ergotamine and metamizol in solid pharmaceutical formulation by HPTLC-UV-FLD with mass confirmation by online HPTLC-ESI-MS. Journal of Chromatographic Sciences, 45, 251-255.
- Schaper Bizzotto C., Meinhart A.D., Ballus C.A., Ghiselli G., Godoy H.T. (2013) Comparison of capillary electrophoresis and high performance liquid chromatography methods for caffeine determination in decaffeinated coffee. Food Science Technology, Campinas, 33 (1), 186-191.
- Paradkar M.M. & Irudayaraj J. (2002) Rapid determination of caffeine content in soft drinks using FTIR-ATR spectroscopy. Food Chemistry, 78, 261-266.
- Spatarua N., Sarada B.V., Tryk D.A., Fujishima A. (2002) Anodic voltammetry of xanthine, theophylline, theobromine and caffeine at conductive diamond electrodes and its analytical application. Electroanalysis, 14 (11), 721-728.
- Singh D.K., Sahu A. (2006) Spectrophotometric determination of caffeine and theophylline in pure alkaloids and its application in pharmaceutical formulations. Analytical Biochemistry, 349 (2), 176-180.
- Keyeta T.A., Gholap A.V. (2011) Determination of oscillator strength of caffeine and caffeine in tea leaves by the integrated absorption coefficient technique at two different temperatures. Journal of Engineering and Technology Research, 3 (5), 155-160.
- Khanchi A.R., Mahani M.K., Hajihosseini M., Maragheh M.G., Chaloosi M., Bani F. (2007) Simultaneous spectrophotometric determination of caffeine and theobromine in Iranian tea by artificial neural networks and its comparison with PLS. Food Chemistry, 103, 1062-1068.
- Atomssa T. &. Gholap A.V. (2011) Characterization of caffeine and determination of caffeine in tea leaves using UV-visible spectrometer. African Journal of Pure and Applied Chemistry, 5 (1), 1-8.
- Aisha B.M, Maidon A., Mansoer A.O., Sulistyarti H. (2012) Study of various solvents for caffeine determination using UV spectrophotometeric. Journal of Applied Sciences Research, 8 (5), 2439-2442.
- Stachelska-Wierzchowska A., Knasiak A. (2012) Badania zawartości metyloksantyn w naparach wybranych herbat. Bromatologia, Chemia Toksykologiczna, XLV (3), 421-426.
- Komes D., Horzic D., Belscak A., Kovacevic Ganic K., Vulic I. (2010) Green tea preparation and its influence on the content of bioactive compounds. Food Research International, 43, 167-176.
- Sinhg D.K., Sahu A. (2006) Spectrophotometric determination of caffeine and theophylline in pure alkaloids and its application in pharmaceutical formulations. Analytical Biochemistry, 349, 176-180.
- Kania M., Baraniak J. (2011) Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze). Postępy Fitoterapii, 1, 34-40.
- Ostrowska J. (2008) Herbaty - naturalne źródło antyoksydantów. Gazeta Farmaceutyczna, 1, 46-50.
- Michalak-Majewska M., (2013) Analiza jakości wybranych zielonych herbat liściastych bez dodatków i z dodatkiem owocowym. Towaroznawcze Problemy Jakości, 2 (34), 71-80.
- Lacerda M.E.G., Filho H.C.A., Kaplan M.A.C. (2000) Comparative evaluation of methylxanthine percentages in commercial samples of black tea and mate tea. Brazilian Journal of Food Technology, 3, 17-21.
- Hicks M.B., Hsieh Y -H., Bell L.N. (1996) Tea preparation and its influence on methylxantine concentration. Food Res. Int., 29 (2-3), 325-330.
- Horie H., Kohata H. (2000) Analysis of tea component by high-performance liquid chromatography and high-performance capillary electrophoresis. Journal of Chromatography A, 881, 425-438.
- De Levie R. (2009) Spectrophotometric mixture analysis: An unexpected wrinkle. Journal of Chemical Sciences, 121 (5), 617-627.
- Alpdogan G., Karabina K., Sungur S. (2011) Derivative spectrophotometric determination of caffeine in some beverges. Turkish Journal of Chemistry, 26, 295-302.
- Reto M., Figueira M.E., Filipe M.F., Almeida C.M.M. (2007) Chemical composition of green tea (Camellia sinensis) infusions commercialized in Portugal. Plant Foods for Human Nutrition, 62, 139-144.
- Śmiechowska M., Dmowski P. (2006) Zastosowanie oznaczenia zawartości kofeiny w kawie jako wskaźnika autentyczności produktu. Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (9), 50-66.
- Śmiechowska M. (2007) Wybrane problemy autentyczności i identyfikowalności żywności ekologicznej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 52 (4).
- Cytowane przez
- ISSN
- 1733-747X
- Język
- eng