BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pachołek Bogdan (Poznań University of Economics, Poland), Krawczyk Katarzyna (Poznań University of Economics, Poland), Żak Ewelina (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Potential Use of Dried Fruit Pomaces to Create Sensory Properties and Antioxidant Activity of Fruit Teas
Wykorzystanie wytłokowych suszy owocowych w kształtowaniu jakości organoleptycznej i właściwości przeciwutleniających herbatek owocowych
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2014, nr 3, s. 77-84, tab., rys., bibliogr. 22 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Jakość produktów żywnościowych, Właściwości zdrowotne produktu, Towaroznawstwo żywności, Produkty żywnościowe, Badanie żywności, Herbata, Aktywność przeciwutleniająca
Quality of food products, Health properties of the product, Food commodities, Food products, Food research, Tea, Antioxidant activity
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Celem pracy była ocena możliwości wykorzystania wytłokowych suszy owocowych w kształtowaniu jakości organoleptycznej i właściwości przeciwutleniających herbatek owocowych. Materiałem do badań było 7 suszy: z dzikiej róży, z aronii, z czarnej porzeczki, z maliny, z truskawki, z jeżyny, z jabłka. Zakres badań obejmował przygotowanie naparów z suszy, ocenę cech organoleptycznych i potencjału przeciwutleniającego. Następnie skomponowano eksperymentalne herbatki owocowe z wykorzystaniem wytłokowych suszy owocowych i poddano ocenie sensorycznej, pożądalności konsumenckiej i potencjału przeciwutleniającego. Napary uzyskane z owocowych suszy wytłokowych odznaczały się zróżnicowaną intensywnością cech organoleptycznych i zróżnicowanymi właściwościami przeciwutleniającymi. Najwyższymi właściwości przeciwutleniającymi charakteryzowały się susze z dzikiej róży i aronii. Wyniki badań wskazały na możliwość dokonywania doboru wytłokowego suszu owocowego w celu kształtowania jakości organoleptycznej i właściwości przeciwutleniających herbatek owocowych. (abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to assess the potential use of dried fruit pomaces to shape the sensory properties and antioxidant activity of fruit teas. The research material consisted of seven dried pomaces from: rose hip, chokeberry, black currant, raspberry, strawberry, blackberry and apple. The scope of the research covered preparation of infusions from each dried fruit pomace, assessment of its sensory properties and antioxidant capacity. Then, the experimental fruit teas were formulated by mixing different dried fruit pomaces and the blends were subjected to sensory evaluation, consumer desirability and antioxidant potential evaluation. The infusions obtained from dried fruit pomaces were characterized by diverse intensity of sensory attributes and diverse antioxidant capacities. The highest antioxidant activity was found in dried rose hip and chokeberry pomace. The results indicated the possibility of selecting certain dried fruit pomaces to shape the sensory properties and antioxidant capacity of fruit teas. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Benzie I.F.F., Strain J.J. (1999) Ferric reducing/antioxidant power assay: direct measure of total antioxidant activity of biological fluids and modified version for simultaneous measurement of total antioxidant power and ascorbic acid concentration, Meth. Enzymol., 299, 15-27.
  2. Bober I., Oszmiański J. (2004) Zastosowanie wytłoków z aronii do naparów herbat owocowych, Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 3, 63-72.
  3. Budzyń M., Iskra M., Grajek W., Wielkoszyński T., Małecka M., Gryszczyńska B. (2006) The effect of polyphenol rich blackcurrant seeds extract on ferroxidase activity of human ceruloplasmine, Acta Biochimica Polonica, Supplement, 1, 53, 120-121.
  4. Fik M., Zawiślak A. (2004) Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (40), 98-105.
  5. Gryszczyńska В., Iskra M., Małecka M., Wielkoszyński T. (2009) Raspberry seed extract effect on the ferroxidase activity of ceruloplasmin isolated from plasma, Food Chemistry, 3,695-701.
  6. Małecka M., Rudzińska M., Pachołek В., Wąsowicz E (2003) The effect of raspberry, black currant and tomato seeds extracts on oxyphytosterol formation in peanuts, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 12/53, 49-53.
  7. Pachołek В., Małecka M. (2001) Stabilization of the rapeseed oil by application of natural antioxidants, 13th IGWT Symposium Commodity Science in Global Quality Perspective. Products, Technology, Quality and Environment University of Maribor, Slovenia, 809-814.
  8. Pachołek В., Małecka M. (2005) The antioxidant activity of black currant, raspberry and tomato seeds extracts in B-carotene-linoleic acid model system, Proceedings of the 8th International Conference (IGWT) Current Trends in Commodity Science), 1143-1148.
  9. PN-ISO 3103:1996. Herbata. Przygotowanie naparu do badań sensorycznych.
  10. PN-ISO 3972:1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda sprawdzania wrażliwości smakowej.
  11. PN-ISO 4121:1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.
  12. PN-ISO 5496:1997. Analiza sensoryczna. Metodologia. Wprowadzenie i szkolenie oceniających w wykrywaniu i rozpoznawaniu zapachów.
  13. PN-ISO 6564:1999. Analiza sensoryczna. Metodologia. Metody profilowania smakowitości.
  14. PN-ISO 8586-1:1996. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających. Wybrani oceniający.
  15. Podsędek A., Anders B. (2004), Aktywność antyoksydacyjna naparów herbatek owocowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XXXVII, 3, 283-289.
  16. Samotyja U., Małecka M. (2010) Antioxidant activity of blackcurrant seeds extract and rosemary extracts in soybean oil, European Journal of Lipid Science and Technology, 112(12), 1331-1336.
  17. Samotyja U., Małecka M. (2007) Effects of blackcurrant seeds and rosemary extracts on oxidative stability of bulk and emulsified lipid substrates, Food Chemistry, 104 (1), 317-323.
  18. Sanchez-Moreno G., Larrauri J.A., Saura-Calixto F. (1998) A procedure to measure the antioradical effeciency of polyphenols, J. Sci. Food Agric., 76, 270-276.
  19. Sielicka M., Pachołek В., Zagórska А. (2010) Właściwości przeciwutleniające wybranych herbatek, będących suplementami diety, Żywność Nauka Technologia Jakość, 5 (72), 112-122.
  20. Singleton V.L., Rosii J.A. (1965) Colorimetry of totl phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents, Am. J. Enol. Vitic, 16, 144-158.
  21. Szlachta M, Małecka M. (2008) Właściwości przeciwutleniających herbatek owocowych, Żywność Nauka Technologia Jakość, 1 (56), 96-102.
  22. Wołosiak R., Mazurkiewicz M., Drużyńska В., Worobiej E. (2008) Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (59), 290-297.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu