BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wlazły Anna (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Targoński Zdzisław (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Wykorzystanie oznaczeń stosunków stabilnych izotopów wybranych pierwiastków w ocenie autentyczności produktów pochodzących z upraw ekologicznych
Applying Determined Ratios of Stable Isotopes Ratios in Selected Elements to Evaluate Authenticity of Organically Grown Products
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2014, R. 21, nr 1 (92), s. 5-15, tab., bibliogr. 28 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności, Produkty ekologiczne, Produkty regionalne, Towaroznawstwo żywności
Food, Food quality, Food research, Ecological product, Regional product, Food commodities
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono stan badań dotyczący stosunków stabilnych izotopów węgla i azotu w różnych artykułach spożywczych (warzywach, owocach, mięsie, mleku), które były produkowane metodami tradycyjnymi i ekologicznymi. Miara ilości ciężkiego i lekkiego izotopu w próbce oznaczana jest jako wartość δ. Na wartość δ15N w warzywach i owocach ma wpływ między innymi rodzaj gleby, rodzaj nawożenia, poprzedni sposób użytkowania pola. Metody polegające na oznaczaniu wartości δ15N lub δ13C mogą być przydatne do odróżniania żywności ekologicznej i tradycyjnej, nie jest to jednak zasada, która dotyczy wszystkich produktów. (abstrakt oryginalny)

In the paper, the current state of research is presented with reference to carbon and nitrogen stable isotopes ratios (S) in various food products (vegetables, fruits, meat, and milk) produced using conventional and organic farming methods. The S value denotes an amount of heavy and light isotopes in a sample. The δ15N value in vegetables and fruits is affected, among other thing, by a soil and fertigation type, as well as by a farming method used previously in the field. The methods consisting in the determination of δ15N or δ13C values can be a useful tool to distinguish between organic and conventional food products; though, this principle does not involve all food products. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bateman A.S., Kelly S.D., Jickells T.D.: Nitrogen isotope relationships between crops and fertilizer: implications for using nitrogen isotope analysis as an indicator of agricultural regime. J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 5760-5765.
  2. Bateman S.A., Kelly S.D., Woolfe M.: Nitrogen isotope composition of organically and conventionally grown crops. J. Agric. Food Chem., 2007, 55, 2664-2670.
  3. Bezpieczna Żywność. [online]. Inst. Chemii i Techn. Jądrowej.. Dostępne w Internecie [27.08.2012]: www.ichtj.waw.pl/drupal/?q=node/357
  4. Boner M., Förstel H.: Stable isotope variation as a tool to trace the authenticity of beef. Anal. Bioanal. Chem., 2004, 378, 301-310.
  5. Brandt K., Molgaard J.P.: Organic agriculture: does it enhance or reduce the nutritional value of plant foods? J. Sci. Food Agric., 2001, 81, 924-931.
  6. Camin F., Moschella A., Miselli F., Parisi B., Versini G., Ranalli P., Bagnaresi P.: Evaluation of markers for the traceability of potato tubers grown in an organic versus conventional regime. J. Agric. Food. Chem., 2007, 87, 1330-1336.
  7. Camin F., Perini M., Bontempo L., Fabroni S., Faedi W., Magnani S., Baruzzi G., Bonoli M., Tabilio M.R., Musmeci S., Rossmann A., Kelly S.D., Rapisarda P.: Potential isotopic and chemical markers for characterising organic fruits. Food Chemistry, 2011, 125, 1072-1082.
  8. Choi W.J., Ro. H.M. , Hobbie E.A.: Patterns of natural 15N in soils and plants from chemically and organically fertilized uplands. Soil Biol. Biochem., 2003, 35, 1493-1500.
  9. Choi W.J., Ro H.M., Lee S.M.: Natural 15N abundances of inorganic nitrogen in soil treated with fertilizer and compost under changing soil moisture regimes. Soil Biol. Biochem., 2003, 35, 1289-1298.
  10. Czerwiński A.: Energia jądrowa i promieniotwórczość. Oficyna Edukacyjna, Warszawa 1998.
  11. Flores P., Fenoll J., Hellín P.: The feasibility of using δ15N and δ13C values for discriminating between conventionally and organically fertilized pepper (Capsicum annum L.). J. Agric. Food Chem., 2007, 55, 5740-5745.
  12. Förstel H.: The natural fingerprint of stable isotopes use of IRMS to test food authenticity. Anal. Bioanal. Chem., 2007, 388, 541-544.
  13. Fry B.: Stable Isotope Ecology. Ed. Springer, New York, USA, 2006.
  14. Georgi M., Voerkelius S., Rossmann A., Graßmann J., Schnitzler W.H.: Multielement isotope ratios of vegetables from integrated and organic production. Plant and Soil, 2005, 275, 93-100.
  15. Hübner H.: Isotope effects of nitrogen in the soil and biosphere. In Handbook of Environment Eds. P. Fritz and J. C. Fontes. Elsevier Science Publisher, Amsterdam 1986, pp. 361-425.
  16. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food Fertiliser Recommendations for Agricultural and Horticultural Crops. (RB 209) The Stationery Office: London, UK, 2000.
  17. Molkentin J., Giesemann A.: Differentiation of organically and conventionally produced milk by stable isotope and fatty acid analysis. Anal. Bioanal. Chem., 2007, 388, 297-305.
  18. Nakano A., Uehara Y., Yamauchi A.: Effect of organic and inorganic fertigation on yie ds, δ15N values, and δ13C values of tomato (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Saturn). Plant and Soil, 2003, 255, 343-349.
  19. Ogrinc N., Košir I.J., Spangenberg J.E., Kidric J.: The application of NMR and MS methods for detection of adulteration of wine, fruit Juices and olive oil. A review. Anal. Bioanal. Chem., 2003, 376, 424-430.
  20. Rapisarda P., Calabretta M.L., Romano G., Intrigliolo F.: Nitrogen metabolism components as a tool to discriminate between organic and conventional citrus fruits. J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 2664-2669.
  21. Rogers K.M.: Nitrogen isotopes as a screening tool to determine the growing regimen of some organic and nonorganic supermarket produce from New Zealand. J. Agric. Food Chem., 2008, 56, 4078-4083.
  22. Schmidt O., Quilter J.M., Bahar B., Moloney A.P., Scrimgeour C.M., Begley I.S., Monahan F.J.: Inferring the origin and dietary history of beef from C, N and S stable isotope ratio analysis. Food Chem., 2005, 91, 545-545.
  23. Šturm M., Kacjan-MarŠić N., Lojen S.: Can δ15N in lettuce tissues reveal the use of synthetic nitrogen fertiliser in organic production? J. Sci. Food Agric., 2011, 91, 262-267.
  24. Wierzchnicki R.: Żywność pod kontrolą izotopową. Przem. Spoż., 2008, 6, 39-41.
  25. Woese K., Lange D., Boess C., Bogl K.W.: A comparison of organically and conventionally grown foods. Results of a review of the relevant literature. J. Sci. Food Agric., 1997, 74, 281-293.
  26. Vitôria L., Otero N., Soler A., Canals A.: Fertilizer characterization: isotopic data (N, S, O, C, and Sr). Environ. Sci. Technol., 2004, 38, 3254-3262.
  27. Yoneyama T., Omata T., Nakata S., Yazaki J.: Fractionation of nitrogen isotopes during the uptake and assimilation of ammonia by plants. Plant Cell Physiol., 1991, 32, 1211-1217.
  28. Yun S.I., Ro H.M., Choi W.J., Chang S.X.: Interactive effects of N fertilizer source and timing of fertilization leave specific N isotopic signatures in Chinese cabbage and soil. Soil Biol. Biochem., 2006, 38, 1682-1689.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2451-0769
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/DOI:10.15193/zntj/2014/92/005-015
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu