BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Lisińska-Kuśnierz Małgorzata (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości), Dłucik Piotr
Tytuł
Badania dotyczące prawidłowego doboru jednostkowych opakowań kartonowych na pieczywo cukiernicze
Investigations of Correct Selection of Cardboard Unit Packages for Confectionaries
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1981, nr 144, s. 99-109, tab., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Opakowania, Badanie opakowań, Wyroby cukiernicze, Szkody
Packaging, Packaging study, Confectionery, Damages
Uwagi
summ.
Abstrakt
Badania dotyczące prawidłowego doboru opakowań na pieczywo cukiernicze prowadzono dla podgrupy herbatników, ze względu na ich dużą wrażliwość na czynniki zewnętrzne oraz niską jakość opakowań. Do badań użyto herbatniki o nazwie "Piastowskie" produkcji ZPC "Goplana" w Poznaniu. Herbatniki te pakuje się obecnie w pudełka napełnione i otwierane w pozycji stojącej (od czoła), wykonane z kartonu drukowanego na gramaturze 315 g/m2, wewnątrz których znajdują się torebki płaskie z folii papieropodobnej Ergopack. Podjęte badania miały na celu porównanie stopnia zabezpieczenia herbatników przez następujące opakowania: pudełka oryginalne, z kartonów stosowanych w kraju do pakowania herbatników oraz kartonów modyfikowanych. (fragment tekstu)

The aim of the conducted investigations has been the comparison of the degree of protection of biscuits by the following packages: cardboard boxes used in this country as their wrapping (printed and varnished) and boxes of modified cardboard (coated with polyethylene and hot-melt). Three kinds of inside bags in boxes have been considered (bags made of "Ergopack" film, cellulose film and paper coated with polyethylene). The obtained results have enabled the determination of what have been the best results of the product's protection in the case of: wrappings made of cardboard coated with polyethylene on the outside, on the inside and on both sides with a simultaneous use of bags made of "Ergopack" film. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Lisińska-Kuśnierz M., Szkody towarowe w obrocie wyrobami cukierniczymi, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1978, nr 12, s. 234-235.
  2. Lisińska-Kuśnierz M., Przyczyny szkód towarowych w wyrobach cukierniczych, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1979, nr 1, s. 4-5.
  3. Praca Zbiorowa, Ćwiczenia z technologii zbóż, PWN, Warszawa-Łódź-Poznań 1960.
  4. ZN-74/MPSS/G-3-153, Herbatniki "Piastowskie".
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu