BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Fabisiak Anna (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Kaźmierczak Anna (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Ocena poziomu wyżywienia gospodarstw domowych pracowników i rolników w Polsce za pomocą syntetycznego wskaźnika poziomu wyżywienia
Evaluation of Consumption Level of Employee and Farmer Households in Poland Using Synthetic Index of Consumption Level
Źródło
Journal of Agribusiness and Rural Development, 2012, z. 2 (24), s. 45-56, tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Konsumpcja żywności, Rolnictwo, Syntetyczny miernik, Gospodarstwa domowe
Food consumption, Agriculture, Synthetic meter, Households
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy przedstawiono ważną i ciągle aktualną problematykę zmian poziomu spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w wyniku transformacji ustrojowej. Na podstawie skonstruowanego syntetycznego miernika poziomu wyżywienia dokonano porównania gospodarstw domowych pracowników i rolników pod względem poziomu spożycia podstawowych artykułów żywnościowych na tle pozostałych grup społeczno-ekonomicznych. (abstrakt oryginalny)

The paper is a continuation of the research which described changes of consumption level in Polish households in fact of transformation process. Comparison of employee and farmer households was conducted taking into account the consumption level of basic food products having as a background other socio-economic groups.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Budżety gospodarstw domowych w 2009. Infrmacje i opracowania statystyczne. 2010. GUS, Warszawa.
  2. Chmielewska B., 2001. Nierówności społeczne w sferze wyżywienia. IERiGŻ, Warszawa.
  3. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T., 2008. Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa.
  4. Goryńska-Goldmann E., Sznajder M., 2005. Zróżnicowanie w sposobie odżywiania się bogatych i biednych kategorii społecznych w Polsce. Rocz. Nauk. SERiA 7, 3, 35-41.
  5. Gulbicka B., Kwasek M., 2001. Wpływ dochodów na spożycie żywności w gospodarstwach domowych. IERiGŻ, Warszawa.
  6. Kramer J., 1997. Konsumpcja w gospodarce rynkowej. PWE, Warszawa.
  7. Kwasek M., 2000. Poziom życia rolników w świetle badań budżetów gospodarstw domowych. IERiGŻ, Warszawa.
  8. Poczta W., Michota-Katulska E., 2007. Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej. Wyd. AR, Poznań.
  9. Szponar L., Sekuła W., Ryczlik E., Ołtarzewski M., Figurska K., 2003. Badania indywidualnego spożycia żywności i stan odżywienia w gospodarstwach domowych. IŻiŻ, Warszawa.
  10. Wysocki F., Lira J., 2005. Statystyka opisowa. Wyd. AR, Poznań.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-5241
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu