- Autor
- Sapa Agnieszka (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
- Tytuł
- Międzynarodowa pomoc żywnościowa - kierunki zmian
International Food Aid - Directions of Changes - Źródło
- Journal of Agribusiness and Rural Development, 2012, z. 2 (24), s. 203-214, rys., bibliogr. 18 poz.
- Słowa kluczowe
- Pomoc żywnościowa, Bezpieczeństwo żywnościowe, Zakup
Food aid, Food security, Purchasing - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Wciąż istniejący problem głodu na świecie skłania społeczność międzynarodową do podejmowania prób jego rozwiązania. Jednym z takich działań jest udzielanie pomocy żywnościowej w wymiarze międzynarodowym, skierowanej głównie do krajów rozwijających się. Analiza udzielanej pomocy żywnościowej w długim okresie pozwala zidentyfikować prawidłowości dotyczące wzrostu znaczenia pomocy nadzwyczajnej oraz odchodzenia od zakupów bezpośrednich jako sposobu nabywania żywności. Tendencje te są widoczne również u dwóch głównych dostawców pomocy żywnościowej - USA i Unii Europejskiej. Obserwowane kierunki zmian są uwarunkowane między innymi podejmowanymi inicjatywami na poziomie ponadnarodowym, które znajdują odzwierciedlenie w regulacjach głównych donatorów. (abstrakt oryginalny)
Permanently unsolved world food insecurity problem makes the international community search for solutions. One of the used methods is international food aid directed to developing countries. Long term analyses of the food aid flows allow to identify some tendencies that show: increase of emergency food aid and decrease of direct transfer. These tendencies also apply to the two biggest food donors i.e. the USA and the EU. The noticeable directions of changes are based on the international community initiatives, on which the national regulation are formed later. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
- Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Barrett Ch.B., Maxwell D.G., 2005. Food aid after fifty eears. Recasting its role. Routledge, London, 87-106.
- CARE, 2006. White paper on food aid policy. CARE USA, June 6, 3-4.
- Clay E., Riley B., Urey I., 2004. The development effectiveness of food aid and the effects of its tying status. OECD. Working Party on Aid Effectiveness and Donor Practices. Report DCD/DAC EFF(2004)9.
- Deszczyński P., 2011. Milenijne cele rozwoju instrumentem zrównoważonego rozwoju w krajach rozwijających się. J. Agribus. Rural Dev. 3(21), 2-3.
- FAO 2003. Trade reforms and food security. Conceptualizing the linkages. FAO, Rome, 28.
- Harvey P., Proudlock K., Clay E., Riley B., Jaspars S., 2010. Food aid and food assistance in emergency and transitional contexts. A review of current thinking. Humanitarian Policy Group. Synthesis Paper. June, 2.
- Hoddinott J., Cohen M.J., 2007. Renegotiating the food aid convention: Background, context, and issues. Food Consumption and Nutrition Division. IFPRI Discussion Paper 00690. February, 3-5, 7-8.
- ICCO, 2005. Dumping food aid: Trade or aid? (subsidized) Food aid in kind: what is in it for WTO. Food trade and nutrition coalition. April, 9-11.
- Internatinal Food Aid Information system, 2012. [online] http://www.wfp.org/fais [dostęp: 2.01.2012].
- Konwencja o pomocy żywnościowej sporządzona w Londynie dnia 13 kwietnia 1999 r. 2007. Dz.U. nr 118, poz. 813.
- Maxwell D., 2006. Global trend in food aid. Expert opinion. Khartoum Food Aid Froum, 6-8 June, 3-4.
- Mousseau F., 2005. Food aid or food sovereignty? Ending World Hunger in Our Time. The Oakland Institute. October, 3-4.
- USAID, 2000. U.S. International Food Assistance Report 1999. Washington, D.C. January, 1.
- USAID, 2009. U.S. International Food Assistance Report 2008. USDA, 3.
- WFP, 2009. Food Aid Flows 2008, X.
- WFP, 2010. Food Aid Flows 2009, 9, 16.
- WFP, 2011. Food Aid Flows 2010. International Food Aid Information System. July, 10, 4, 20, 8-9, 8.
- WTO (World Trade Organization). 1994. Agreement on agriculture. Geneva.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1899-5241
- Język
- pol