BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ziętara Wojciech (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Pozycja konkurencyjna polskich gospodarstw rolnych w procesie integracji i globalizacji
Competitive Position of Polish Agricultural Holdings in the Process of Integration and Globalization
Źródło
Journal of Agribusiness and Rural Development, 2012, z. 2 (24), s. 297-308, tab., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarstwa rolne, Efektywność, Konkurencyjność
Arable farm, Effectiveness, Competitiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono pozycję konkurencyjną wybranych typów polskich gospodarstw rolnych w zależności od wielkości ekonomicznej w latach 2008 i 2009. Analizą objęto gospodarstwa wyspecjalizowane w: uprawie zbóż, oleistych i strączkowych, uprawach ogrodniczych, produkcji mleka, żywca trzodowego i drobiowego. Jako miary efektywności i konkurencyjności przyjęto dochód z gospodarstwa w przeliczeniu na jednostkę pracy własnej (FWU) i dochód z zarządzania. Zdolnymi do konkurencji były gospodarstwa o wielkości ekonomicznej powyżej 16 ESU. (abstrakt oryginalny)

The aim of the article was to show the result of the research on the effectiveness and competitiveness of Polish agricultural farms. The study backed up for results from the system of collecting accountancy data agricultural farms (FADN). This data was collected from agricultural holdings with the economic size below 4, 4-8, 8-16, 16-40, 40-100 and higher than 100 ESU (European Size Unit) in 2008 and 2009. The field of ob-servation of this article included specialist cereals, oilseed and protein crops farms, specialist permanent crops farms, specialist dairying farms and specialist granivores farms. The indicators of effectiveness and competitiveness was income per FWU (Family Work Unit) and management income. The competitive specialist cereal farms have 16-40 ESU and about 100 hectare UAA (utilised agricultural area), specialist permanent crops farms have 40-100 ESU and about 7 hectare UAA and specialist dairying farm have 28 dairy cows. Moreover, the competitive specialist granivores farms have 36 cows or 400-600 tones of poultry meat from farm. The estimate number of competitive farms in 2010 equalled to two hundred twenty thousands, also their share in total number of farms under 1 hectare amounted to about 14%. The share of the farms is very low. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Cholewa M., 2011. Produkcja, koszty i dochody wybranych produktów rolnych w latach 2009-2010. IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  2. Goraj L., Bocian M., Osuch D., Smolik A., 2011. Parametry techniczno-ekonomiczne według grup gospodarstw rolnych uczestniczących w polskim FADN w 2008 r. IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  3. Goraj L., Bocian M., Osuch D., Smolik A., 2011. Parametry techniczno-ekonomiczne według grup gospodarstw rolnych uczestniczących w polskim FADN w 2009 r. IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  4. Goraj L., Mańko S., 2011. Model szacowania pełnych kosztów działalności gospodarstw rolnych. Zagadn. Ekon. Roln. 4.
  5. Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi - stan i perspektywy. 2011. Analizy Rynkowe 34, IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  6. Józwiak W., 2009. Zdolność konkurencyjna polskich gospodarstw rolnych w zestawieniu z gospodarstwami węgierskimi i niemieckimi. W: Sytuacja ekonomiczna, efektywność funkcjonowania i konkurencyjność polskich gospodarstw rolnych osób fizycznych. Red. W. Józwiak. IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  7. Raport z wyników. Powszechny Spis Rolny 2010. 2011. GUS, Warszawa.
  8. Stankiewicz M.J., 2003. Konkurencyjność przedsiębiorstwa. W: Źródła przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw w agrobiznesie. Wyd. AR, Lublin.
  9. Świetlik J., 2009. Zmiany struktury agrarnej gospodarstw produkujących owoce, warzywa i pieczarki. Maszyn. IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  10. Świtalski W., 2005. Innowacyjność i konkurencyjność. Wyd. Uniw. Warsz., Warszawa.
  11. Woś A., 2003. Konkurencyjność potencjalna polskiego rolnictwa. W: Źródła przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw w agrobiznesie. Wyd. AR, Lublin.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-5241
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu