BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Nowak Adriana (Politechnika Łódzka)
Tytuł
Growth and Survival of Probiotic Lactic Acid Bacteria in the Presence of Heterocyclic Aromatic Amines
Wzrost i przeżywalność bakterii probiotycznych w obecności heterocyklicznych amin aromatycznych
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2014, R. 21, nr 3 (94), s. 56-64, rys., tab., bibliogr. 25 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Badanie żywności, Właściwości zdrowotne produktu, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności, Biotechnologia
Food, Food research, Health properties of the product, Food health safety, Biotechnology
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) spożywane wraz z termicznie przetworzonym mięsem mogą przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego. W pracy badano wpływ amin IQ, MeIQx oraz PhIP (każda w stężeniu 5 i 25 µg/ml) na wzrost (24-godzinna hodowla w pożywce MRS) i przeżywalność (do 120 h inkubacji w buforze fosforanowym) czterech szczepów probiotycznych z rodzaju Lactobacillus. Zaobserwowano, że żadne z badanych stężeń HCA nie wpływało na wzrost bakterii. Wyższe stężenie IQ (25 µg/ml) obniżało żywotność szczepu Lb. casei 0900 od 24 h inkubacji. Aminy MeIQx i PhIP obniżały żywotność Lb. paracasei 0919 również od 24 h inkubacji. Generalnie liczba żywych komórek obniżyła się z 109 jtk/ml do 108 jtk/ml. Trzy szczepy były całkowicie oporne na obecność PhIP podczas 120 h inkubacji. Uzyskane rezultaty wskazują, że badane szczepy probiotyczne zachowują wysoką żywotność w obecności testowanych amin i prawdopodobnie mogą wiązać się z nimi w jelicie grubym, po czym te zagregowane cząstki usuwane są z organizmu. (abstrakt oryginalny)

Heterocyclic aromatic amines (HCAs) ingested with heat-processed meat can contribute to colon cancer development. Those compounds interact with human intestinal microbiota. Under the research study, the effect was analyzed of IQ, MeIQx, or PhIP amines (each of them at 5 and 25 µg/ml concentration rates) on the growth (24 h cultivation in MRS broth) and survival (incubation for max. 120 h in a phosphate buffer) of four probiotic strains of Lactobacillus. It was found that no concentration level of the HCAs analyzed impacted the growth of bacteria. A higher concentration level of IQ (25 µg/ml) decreased the survival of Lb. casei 0900 after a 24 h period of incubation. MeIQx and PhIP also decreased the survival of Lb. paracasei 0919 after a 24 h period of incubation. Totally, the count of living cells decreased from 109 cfu/ml to 108 cfu/ml. Three strains were absolutely resistant to PhIP during a 120 h period of incubation. The results obtained prove that the probiotic bacteria studied maintain their high viability in the presence of the amines tested and, probably, they can bind together with them in human colon and, then, the aggregated particles are removed from the human body. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Augustsson K., Skog K., Jagerstad M., Steineck G.: Assessment of the human exposure to heterocyclic amines. Carcinogenesis, 1997, 18, 1931-1935.
  2. Azcárate-Peril M.A., Sikes M., Bruno-Bárcena J.M.: The intestinal microbiota, gastrointestinal environment and colorectal cancer: a putative role for probiotics in prevention of colorectal cancer? Am. J. Physiol. Gastrointest. Liver Physiol., 2011, 301 (3), G401-424.
  3. Boleij A., Tjalsma H.: Gut bacteria in health and disease: a survey on the interface between intestinal microbiology and colorectal cancer. Biol. Rev., 2012, 87 (3), 701-730.
  4. Bolognani F., Rumney C.J., Rowland I.R.: Influence of carcinogen binding by lactic acid producing bacteria on tissue distribution and in vivo mutagenicity of dietary carcinogens. Food Chem. Toxicol., 1997, 35, 535-545.
  5. Byrne C., Sinha R., Platz E.A., Giovannucci E., Colditz G.A., Hunter D.J., Speizer F.E., Weillett W.C.: Predictors of dietary heterocyclic aromatic amine intake in three prospective cohorts. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 1998, 7, 523-529.
  6. Cummings J.H., Antoine J.M., Azpiroz F., Bourdet-Sicard R., Brandtzaeg P., Calder P.C., Gibson G., Guarner F., Isolauri E., Pannemans D., Shortt C., Tuijtelaars S., Watzl B.: PASSCLAIM - Gut health and immunity. Eur. J. Nutr., 2004, 43 (2S), 118-173.
  7. Diezel N.C., Buckley T.J., Sinha R., Abubaker S., Platz E.A., Strickland P.T.: Comparability and repeatability of methods for estimating the dietary intake of heterocyclic aromatic amine contaminant 2-amino-1-methyl-6-phenyl-1#-imidazo[4,5-b]pyridme (PhIP). Food Addit. Contam., 2012, 29, 1202-1211.
  8. Faridnia F., Hussin A.S.M., Saari N., Mustafa S., Yee L.Y., Manap M.Y.A.: In vitro binding of heterocyclic aromatic amines by Bifidobacterium pseudocatenulatum G4. Beneficial Microbes, 2010, 1, 149-154.
  9. Jägerstad M., Skog K.: Genotoxicity of heat-processed foods. Mutat. Res., 2010, 574, 156-172.
  10. Jemal A., Bray F., Center M., Ferlay J., Ward E., Forman D.: Global cancer statistics. CA Cancer J. Clin., 2011, 61, 69-90.
  11. Knasmüller S., Steinkellner H., Hirchl A.M., Rabot S., Nobis E.C., Kassie F.: Impact of bacteria in dairy products and of intestinal microflora on the genotoxic and carcinogenic effects of heterocyclic aromatic amines. Mutat. Res., 2001, 480-481, 129-138.
  12. Kobayashi M., Hanoka T., Nishioka S., Kataoka H., Tsugane S.: Estimation of dietary HCA intakes in a large-scale population based prospective study in Japan. Mutat. Res., 2002, 506/507, 233-241.
  13. Marteau P., Cuillerier E., Meance S., Gerhardt M.F., Myara A., Bouviers M., Bouley C., Tondu F., Bommelaer G., Grimauds J.C.: Bifidobacterium animalis strain DN 173010 shortens the colonic transit time in healthy women: a double-blind, randomised, controlled study. Aliment. Pharmacol. Ther., 2002, 16, 587-593.
  14. Nauwelaers G., Bessette E.E., Gu D., Tang Y., Rageul J., Fessard V., Yuan J.M., Yu M.C., Langouet S., Turesky R.J.: DNA adduct formation of 4-aminobiphenyl and heterocyclic aromatic amines in human hepatocytes. Chem. Res. Toxicol., 2011, 24, 913-925.
  15. Nowak A., Libudzisz Z.: Influence of phenol, p-cresol and indole on growth and survival of intestinal lactic acid bacteria. Anaerobe, 2006, 12 (2), 80-84.
  16. Nowak A., Libudzisz L.: Ability of probiotic Lactobacillus casei DN 114001 to bind or/and metabolise heterocyclic aromatic amines (HCA) in vitro. Eur. J. Nutr., 2009, 48 (7), 419-427.
  17. Nowak A., Śliżewska K., Klewicka E.: Effect of probiotic lactobacilli on faecal enzyme and genotoxic activity in human faecal water in the presence of the carcinogen PhIP in vitro". Int. J. Dairy Technol., 2012, 65 (2), 300-307.
  18. Nowell S., Coles B., Sinha R., Macleod S., Luke Ratnasinghe D., Stotts C., Kadlubar F., Ambrosone C., Lang N.: Analysis of total meat intake and exposure to individual heterocyclic amines in a case-control study of colorectal cancer: contribution of metabolic variation to risk. Mutat. Res., 2002, 506/507C, 175-185.
  19. Orrhage K., Sillerstrom E., Gustafsson J.A., Nord C.E., Rafter J.: Binding of heterocyclic amines by intestinal and lactic acid bacteria. Mutat. Res., 1994, 1, 239-248.
  20. Puangsombat K., Gadgil P., Houser T.A., Hunt M.C., Smith J.S.: Occurrence of heterocyclic aromatic amines in cooked meat products. Meat Sci., 2012, 90, 739-746.
  21. Song B.K., Cho O.K., Jp Y., Oh W.J., Kim Y.S.: Colon transit time according to physical activity level in adults. J. Neurogastroenterol. Motil., 2012, 18, 64-69.
  22. Tuohy K.M., Hinton D.J.S., Davies S.J., Crabbe J.C., Gibson G.R., Ames J.M.: Metabolism of Maillard reaction products by the human gut microbiota - implications for health. Mol. Nutr. Food. Res., 2006, 50, 847-857.
  23. Vanhaecke L., Verstraete W., Van de Wiele T.: Metabolism of the food associated carcinogen 2- amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine by human intestinal microbiota. Reprod. Nutr. Dev., 2006, 46 (1S), 1-138.
  24. Viegas O., Novo P., Pinto E., Pinho O., Ferreira I.M.P.L.V.O.: Effect of charcoal types and grilling conditions on formation of heterocyclic aromatic amines (Has) and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in grilled muscle foods. Food Chem. Toxicol., 2012, 50, 2128-2134.
  25. Zhang X.B., Ohta Y.: Antimutagenicity of cell fractions of microorganisms on potent mutagenic pyrolysates. Mutat. Res., 1993, 298, 247-253.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1425-6959
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/DOI:10.15193/zntj/2014/94/056-064
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu