- Autor
- Kociszewski Karol (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
- Tytuł
- Bariery i czynniki sprzyjające funkcjonowaniu gospodarstw ekologicznych w świetle wyników ogólnopolskich badań ankietowych
Barriers and Factors Favourable for Functioning of Organic Farms in the Light of Nationwide Questionnaire Survey - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 2, s. 129-134, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
- Słowa kluczowe
- Rynek rolny, Rolnictwo ekologiczne, Produkty ekologiczne, Produkcja proekologiczna
Agricultural markets, Ecological agriculture, Ecological product, Pro-ecological production - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Celem badań było określenie czynników i barier rozwoju rynku rolniczych produktów ekologicznych w Polsce. Przedstawiono w nim wyniki ogólnopolskich badań ankietowych przeprowadzonych wśród rolników posiadających certyfikat rolnictwa ekologicznego. Według wyników badań głównymi barierami były relatywnie niskie plony i wysokie koszty w rolnictwie ekologicznym w porównaniu do produkcji konwencjonalnej. Inne bariery były związane z możliwościami sprzedaży, tj.: słabymi powiązaniami ze sformalizowanymi kanałami dystrybucji, ograniczonymi możliwościami integracji poziomej producentów oraz słabo rozwiniętym systemem przetwórstwa i dystrybucji. Głównym źródłem wzrostu dochodowości gospodarstw i tym samym czynnikiem rozwoju były dotacje rolnośrodowiskowe, a ich wzrost jest postulowany przez większość respondentów. (abstrakt oryginalny)
The paper's aim is to identify barriers and factors favourable for development of organic food market in Poland. It contains the results of the nationwide survey which was carried out among farms' owners with organic farming certificate. According to the survey's results the main barriers are relative little yield and high costs - in comparison to conventional agriculture. Other barriers are connected with limited sales possibilities: weak integration with formal distribution channels, limited possibilities of horizontal integration, as well as underdeveloped processing and distribution system. The main source of growth in the profitability of farms and thus a factor of development are agri-environmental subsidies. Their increase is demanded by most respondents. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Bański J. 2006: Geografia polskiej wsi, PWE, Warszawa, 199.
- Kociszewski K. 2013: Ekologizacja polskiego rolnictwa a jego zrównoważony rozwój w warunkach członkostwa w Unii Europejskiej, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław.
- Rocznik statystyczny rolnictwa. 2012: GUS, Warszawa.
- Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2011 roku. 2012: IJHARS, Warszawa.
- Runowski H. 2012: Rolnictwo ekologiczne w Polsce - stan i perspektywa, [w:] J.S. Zegar (red.), Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym, IERiGŻ, Warszawa, 58.
- Stalenga J., Tyburski J. 2012: Rolnictwo ekologiczne i wsparcie PROW w Polsce w okresie programowania 2007-2013, prezentacja podczas konferencji "Programy rolnośrodowiskowe z korzyścią dla człowieka i środowiska", Polski Klub Ekologiczny, MRiRW, Kluczbork 11-12.04.2012.
- Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, SGGW, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol