BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Teleszko Mirosława (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Wojdyło Aneta (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Oszmiański Jan (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Tytuł
Zawartość kwasu elagowego i spolimeryzowanych proantocyjanidyn w pseudoowocach wybranych gatunków róż
Content of Ellagic Acid and Polymerized Proanthocyanidins in Pseudo Fruits of Selected Rose Species
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2012, R. 19, nr 5 (84), s. 37-46, tab., rys., bibliogr. 44 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Właściwości zdrowotne produktu, Surowce roślinne, Badanie żywności
Food, Health properties of the product, Raw plant materials, Food research
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Kwas elagowy (KE) występuje w niektórych roślinach w postaci wolnej, glikozydowej i estrowej. W formie estrowej znajduje się w taninach hydrolizujących, do których należą elagotaniny (ET) i galotaniny. Oprócz tanin hydrolizujących w surowcach roślinnych występują także proantocyjanidyny (inaczej taniny skondensowane lub niehydrolizujące). Wymienione związki znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wartościowym źródłem tanin, zwłaszcza hydrolizujących, są przede wszystkim owoce granatowca oraz maliny. Znaczne ich ilości występują także w pseudoowocach róż. Celem pracy było oznaczenie całkowitej zawartości kwasu elagowego i spolimeryzowanych proantocyjanidyn w pseudoowocach 3 gatunków róż: Rosa rugosa (nieodmianowa oraz odmiany 'Plowid'), Rosa canina oraz Rosa pomifera (odmiana 'Karpatia'). Całkowitą zawartość KE w roztworach po hydrolizie oraz zawartość polimerów proantocyjanidyn oznaczono z wykorzystaniem ultrasprawnej chromatografii cieczowej (UPLC). Stwierdzono, że badane surowce stanowiły wartościowe źródło skondensowanych i hydrolizujących tanin. Więcej kwasu elagowego zawierały gatunki róż pospolicie występujących na obszarze Polski, tj. róża pomarszczona - Rosa rugosa (1247,3 μg/g s.m.) oraz Rosa canina (1035,5 μg/g s.m.) niż róże hodowlane, w tym odmiana 'Plowid' (403,1 μg/g s.m.). Najwięcej polimerów proantocyjanidyn oznaczono w pseudoowocach Rosa rugosa 'Plowid' (44716,98 μg/g s.m.), najmniej zaś w róży dzikiej (Rosa canina) - 21221,59 μg/g s.m. (abstrakt oryginalny)

Ellagic acid (EA) occurs in some plants in its free form, as a glycoside or as an ester. As an ester it occurs in hydrolysable tannins, which include ellagitannins (ET) and gallotannins. On top of the hydrolyzable tannins, the plants also have proanthocyanidins (called proanthocyanidins or non-hydrolysable tannins). The compounds as named above are known for their health-promoting properties. Pomegranate fruits and raspberries are the main highly valuable source of tannins, especially of hydrolysable tannins. Pseudo fruits of rose also contain significant quantities thereof. The objective of the present study was to determine the total content of ellagic acid and polymerized proanthocyanins (PP) in pseudo fruits of three rose species: Rosa rugosa (.... and 'Plowid' cultivar), Rosa canina, and Rosa pomifera ('Karpatia' cultivar) . The total EA content in the solutions after hydrolysis and the content of proanthocyanidin polymers were determined using an ultra performance liquid chromatography (UPLC). It was found that the raw materials analyzed cnstituted a valuable source of condensed and hydrosylable tannins. Higher amounts of ellagic acid had the commonly occurring in Poland rose species, i.e. Rosa rugosa (Japanese rose) (1247.3 μg/g dm) and Rosa canina (1035.5 μg/g dm) compared to the cultivated roses including the 'Plowid' cultivar (403.1 μg/g dm). The highest content of proanthocyanidins was determined in the pseudo fruits of 'Plowid' cultivar of Rosa rugosa (44716.98 μg/g dm), whereas the lowest content in the wild rose (Rosa canina): 21221.59 μg/g dm. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Aiyer H.S., Vadhanam M.V., Stoyanova R., Caprio G.D., Clapper M.L., Gupta R.C.: Dietary berries and ellagic acid prevent oxidative DNA damage and modulate expression of DNA repair genes. Int. J. Mol. Sci., 2008, 9, 327-341.
  2. Amakura Y., Okada M., Tsuji S., Tonogai Y.: High-performance liquid chromatographic determination with photodiode array detection of ellagic acid in fresh and processed fruits. J. Chromat. A, 2000, 896, 87-93.
  3. Bala I., Bhardwaj V., Harihan S., Kumar M.N.V.R.: Analytical methods for assay of ellagic acid and its solubility studies. J. Pharm. Biomed. Anal., 2006, 40, 206-210.
  4. Corbett S., Daniel J., Drayton R., Field M., Steinhardt R., Garrett N.: Evaluation of the antiinflammatory effects of ellagic acid. J. PeriAnesthesia Nursing, 2010, 25 (4), 214-220.
  5. Cos P., De Bruyne T., Hermans N., Apers S., Vanden Berghe D., Vlietinck A.J.: Proanthocyanidins in health care: current and new trends. Curr. Med. Chem., 2004, 11, 1345-1359.
  6. da Cunha F.M., Duma D., Assreuy J., Buzzi F.C., Niero R., Campos M.M., Calixto J.B.: Caffeic acid derivatives: in vitro and in vivo anti-inflammatory properties. Free Radic Res., 2004, 38 (11), 1241-53.
  7. Ercisli S.: Chemical composition of fruits in some rose (Rosa spp.) species., Food Chem., 2007, 104, 1379-1384.
  8. Fecka I.: Qualitative and quantitative determination of hydrolysable tannins and other polyphenols in herbal Products from meadowsweet and dog rose. Phytochem. Anal., 2009, 20, 177-190.
  9. Fernandez M.A., Saenz M.T., Garcia M.D.: Anti-inflammatory activity in rats and mice of phenolic acids isolated from Scrophularia frutescens. J. Pharmacy Pharmacol., 1998, 50 (10), 1183-1186.
  10. Gawlik-Dziki U.: Fenolokwasy jako bioaktywne składniki żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) S, 29-40.
  11. Häkkinen S.H., Törrönen A.R.: Content of flavonols and selected phenolic acids in strawberries and Vaccinium species: influence of cultivar, cultivation site and technique. Food Res. Int., 2000, 33, 517-524.
  12. Han D.H., Lee M.J., Kim J.H.: Antioxidant and apoptosis-inducing activities of ellagic acid. Anticancer Research, 2006, 26, 3601-3606.
  13. Hodisan T., Socaciu C., Ropan I., Neamtu G.: Carotenoid composition of Rosa canina fruits determined by thin-layer chromatography and high-performance liquid chromatography. J. Pharm. Biomed. Anal., 1997, 16, 521-528.
  14. Hornero-Mendez D., Minquez-Mosquera M.I.: Carotenoid pigments in Rosa mosqueta hips, an alternative carotenoid source for foods. J. Agric. Food Chem., 2000, 48, 825-828.
  15. Hvattum E.: Determination of phenolic compounds in rose hip (Rosa canina) using liquid chromatography coupled to electrospray ionisation tandem mass spectrometry and diodearray. Rapid Commun. Mass Spectrom., 2002, 16, 655-662.
  16. Jung E., Kim S., Hwang K., Ha T.Y.: Hypoglycemic effects of a phenolic acid fraction of rice bran and ferulic acid in C57BL/KsJ-db/db mice. J. Agric. Food Chem., 2007, 55, 9800-9804.
  17. Kazaz S., Baydar H., Erbas S.: Variations in chemical compositions of Rosa damascena Mill. and Rosa canina L. fruits. Czech J. Food Sci., 2009, 27 (3), 178-184.
  18. Kennedy J.A., Hayasaka Y., Vidal S., Waters E.J., Jones G.P.: Composition of grape skin proanthocyanidins at different stages of berry development. J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 5348-5355.
  19. Klimczak E., Król B.: Oznaczanie zawartości różnych form kwasu elagowego w ubocznych produktach przerobu truskawek. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 81-94.
  20. Koksel O., Ozdulger A., Tamer L., Cinel L., Ercil M., Degirmenci U., Unlu S., Kanik A.: Effects of caffeic acid phenethyl ester on lipopolysaccharide-induced lung injury in rats. Pulm. Pharmacol. Ther., 2006, 19, 90-95.
  21. Kolesnikov M.P., Gins V.K.: Phenolic substances in medicinal plants. Appl. Biochem. Microbiol., 2001, 37 (4), 392-399.
  22. Lee J-H., Talcott S.T.: Fruit maturity and juice extraction influences ellagic acid derivatives and other antioxidant polyphenolics in muscadine grapes. J. Agric. Food Chem., 2004, 52, 361-366.
  23. Losso J.N., Bansode R.R., Trappey A., Bawadi H.A., Truax R.: In vitro anti-proliferative activities of ellagic acid. J. Nutr. Biochem., 2004, 15, 672-678.
  24. Mousavinejad G., Emam-Djomeh Z, Rezaei K., Khodaparast M.H.H.: Identification and quantification of phenolic compounds and their effects on antioxidant activity in pomegranate juices of eight Iranian cultivars. Food Chem., 2009, 115, 1274-1278.
  25. Narayanan B.A., Geoffroy O., Willingham M.C., Re G.G., Nixon D.W.: p53/p21(WAF1/CIP1) expression and its possible role in G1 arrest and apoptosis in ellagic acid treated cancer cells. Cancer Lett, 1999, 136, 215-221.
  26. Nowak R.: Determination of ellagic acid in pseudofruits of some species of rose. Acta Poloniae Pharmaceutica - Drug Research, 2006, 63 (4), 289-292.
  27. Oszmiański J., Wojdyło A., Lamer-Zarawska E., Świader K.: Antioxidant tannins from Rosaceae plant roots. Food Chem, 2007, 100, 579-583.
  28. Pennington J.A.T.: Food composition databases for bioactive food components. J. Food Comp. Anal., 2002, 15, 419-434.
  29. Pirone B.N., Ochoa M.R., Kesseler A.G., De Michelis A.: Chemical characterization and evolution of ascorbic acid concentration during dehydration of rosehip (Rosa eglanteria) fruits. Am. J. Food Technol., 2007, 2 (5), 377-387.
  30. Pleszczyńska M., Szczodrak J.: Taniny i ich rozkład enzymatyczny, Biotechnologia, 2005, 1 (68), 152-165.
  31. Rice-Evans C.A., Miller N.J., Paganga G.: Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in Plant Sci., 1997, 2(4), 152-159.
  32. Robbins R.J.: Phenolic acids in foods: An overview of analytical methodology. J. Agric. Food. Chem., 2003, 51 (10), 2866-2887.
  33. Salminen J.P., Karonen M., Lempab K., Liimatainen J., Sinkkonen J., Lukkarinen M., Pihlaja K.: Characterisation of proanthocyanidin aglycones and glycosides from rose hips by high-performance liquid chromatography-mass spectrometry, and their rapid quantification together with vitamin C. J. Chromat. A, 2005, 1077, 170-180.
  34. Santos-Buelga C., Scalbert A.: Proanthocyanidins and tannin-like compounds - nature, occurrence, dietary intake and effects on nutrition and health. J. Sci. Food. Agric., 2000, 80, 1094-1117.
  35. Seeram N.P., Lee R., Heber D.: Bioavailability of ellagic acid in human plasma after consumption of ellagitannins from pomegranate (Punica granatum L.) juice. Clinica Chimica Acta, 2004, 348, 63-68.
  36. Skupień K., Kostrzewa-Nowak D., Oszmiański J., Tarasiuk J.: In vitro antileukaemic activity of extracts from chokeberry (Aronia melanocarpa [Michx] Elliott) and mulberry (Morus alba L.) leaves against sensitive and multidrug resistant HL60 cells. Phytother. Res., 2008, 22, 689-694.
  37. Sotillo D.V.R., Hadley M.: Chlorogenic acid modifies plasma and liver concentrations of: cholesterol, triacylglycerol, and minerals in (fa/fa) Zucker rats. J. Nutr. Biochem., 2002, 13, 717-726.
  38. Szumiło J.: Kwas protokatechowy w prewencji nowotworów., Post. Hig. Med.. Dośw., 2005, 59, 608- 615.
  39. Vattem D.A., Shetty K.: Biological functionality of ellagic acid: a review. J. Food Biochem., 2005, 29, 234-266.
  40. Williner M.R., Pirovani M.E., Güemez D.R.: Ellagic acid content in strawberries of different cultivars and ripening stages., J. Sci. Food Agric., 2003, 83, 842-845.
  41. Würth K.: Untersuchung von Alterungsvorgängen phenolischer Inhaltsstoffe im Hinblick auf die Saftqualität und Festlegung des Mindesthaltbarkeitsdatums von roten Traubensäften (Vitis Vinifera) sowie Saft und Konzentrat der schwarzen Johannisbeere (Ribes nigrum L.) und der Aroniabeere (Aronia melanocarpa), Dem Fachbereich Chemie der Technischen Universität Kaiserslautern zur Verleihung des akademischen Grades "Doktor der Naturwissenschaften"- eingereichte Dissertation, 2007.
  42. Yoshimura M., Watanabe Y., Kasai K., Yamakoshi J., Koga T.: Inhibitory effect of an ellagic acidrich pomegranate extract on tyrosinase activity and ultraviolet - induced pigmentation. Biosci. Bio- technol. Biochem., 2005, 69.(12), 2368-2373.
  43. Zadernowski R., Naczk M., Nesterowicz J.: Phenolic amid profiles in some small berries. J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 2118-2124.
  44. Zhao Z., Moghadasian M.H., Bioavailability of hydroxycinnamates: a brief review of in vivo and in vitro studies. Phytochem. Rev., 2010, 9, 133-145.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2451-0769
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu