BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sokołowski Grzegorz (Institute of Logistics and Warehousing in Poznan, Poland)
Tytuł
GS1 Global Standards and EPC global as a Solution Enabling Traceability of Goods in Supply Network
Standardy globalne GS1 i EPC global jako rozwiązanie wspomagające śledzenie towarów w łańcuchu dostaw
Źródło
LogForum, 2006, vol. 2, nr 2, 8 s., bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Łańcuch dostaw, Produkty szybko zbywalne, Rynek żywności
Supply chain, Fast Moving Consumer Goods (FMCG), Food market
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Zapewnienie bezpieczeństwa dostarczanych na rynek produktów wiąże się z rejestrowaniem i gromadzeniem danych na ich temat na każdym etapie łańcucha dostaw żywności, a więc na poziomie każdego z przedsiębiorstw biorących udział w tym łańcuchu. Na problem zwrócono szczególną uwagę podczas ustanawiania nowych przepisów prawa żywnościowego. Wymogi te w naturalny sposób wymusiły na przedsiębiorstwach branży żywnościowej i żywieniowej konieczność śledzenia ruchu i pochodzenia produktów - z ang. "traceability", czyli stosowania określonych zasad i procedur pozwalających zapisywać konieczne informacje o produktach. Istotą "traceability" jest możliwość monitorowania ruchu i pochodzenia danego produktu (partii produkcyjnej) na każdym etapie łańcuch dostaw, czyli możliwość uzyskania danych z poprzedniego etapu łańcucha (od kogo i co otrzymano?) i jednocześnie przechowywania informacji dotyczących następnego etapu (do kogo i co wysłano?). System GS1 posługujący się globalnymi standardami w zakresie oznaczania jednostek i przepływu informacji, posiada niezbędne narzędzia pozwalające spełnić to założenie. W artykule zaprezentowane zostaną standardy GS1 i EPC global i możliwości ich zastosowania w branży FMCG. Poza tym przedstawiono case, opisujący zastosowanie standardów GS1 w celu śledzenia żywności w pełnym łańcuchu dostaw produktów spożywczych, czyli na linii: producent - centrum dystrybucji - detalista. (abstrakt oryginalny)

The process of ensuring the safety of goods delivered to the market is connected with monitoring and administrating of needed dates at every stage of supply chain and at the level of every supplier included in this chain. The problem started to be discussed more closely when the new legal food traceability requirements were introduced. Food sector companies were forced by these requirements to introduce the system of monitoring of origin and every movement of every item offered to clients (so called traceability system). This system is composed of special procedures and rules to monitor and gather all needed information about goods. The idea of traceability system is to be able to track every item of goods offered at every stage of supply chain, included every raw material used for production of this item as well as to transfer these information to next step of supply chain. Global standards used by GS1 system of monitoring, registration and flow of information are sufficient to meet above-mentioned requirements. The paper presents the GS1 and EPC global standards and possibilities to introduced them into FMCG companies. The case of implementing GS1 standards to trace food goods in whole supply chain is presented. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. EAN International 2004, Traceability management tools for agriculture, food and beverage products" published by EAN International, Brussels.
  2. ECR Europe 2004, ECR - Using Traceability in the Supply Chain to meet Consumer Safety Expectations, published by ECR Europe.
  3. GCI/IBM 2003, Global Commerce Initiative EPC Roadmap, published by GCI/IBM.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1895-2038
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu