BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czaczyk Katarzyna (Akademia Rolnicza w Poznaniu), Olejnik Anna (Akademia Rolnicza w Poznaniu), Miężał Patryk (Akademia Rolnicza w Poznaniu), Grajek Włodzimierz (Akademia Rolnicza w Poznaniu)
Tytuł
Poszukiwanie prostych modeli do badania adhezji bakterii probiotycznych
Searching for Simple Models to Study the Adhesion of Probiotic Bacteria
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2005, R. 12, nr 1 (42), s. 84-96, tab., bibliogr. 24 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Biochemia, Mikrobiologia, Medycyna
Food, Biochemistry, Microbiology, Medicine
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przeprowadzono studia porównawcze nad możliwością zastąpienia w badaniach adhezji bakterii mlekowych modelu kultury komórek nabłonka jelitowego innymi uproszczonymi modelami. Badano przyczepność bakterii probiotycznych Lactobacillus casei Shirota ATCC 39539, Lactobacillus acidophilus LC1 oraz Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 do membran wykonanych z alginianu, karagenu, żelatyny, kolagenu, szkła, polistyrenu i karboksymetylocelulozy. Zaobserwowano największy stopień przyczepności bakterii probiotycznych do membran wykonanych z karboksymetylocelulozy i kolagenu. W większości wariantów doświadczeń liczba przyczepionych komórek bakteryjnych wzrastała wraz ze wzrostem czasu ich kontaktu z powierzchnią stałą. Wykazano także różnice w przyczepności komórek do hydrożeli o różnych stężeniach. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że stopień adhezji bakterii probiotycznych do różnych powierzchni organicznych i nieorganicznych jest cechą zależną od szczepu mikroorganizmu. Żaden z prostych modeli adhezyjnych, zastosowanych w tej pracy, nie charakteryzował się adhezyjnością porównywalną z komórkami nabłonka jelitowego Caco-2 i HT-29, stosowanego obecnie jako główny model in vitro do badań adhezji bakterii probiotycznych. (abstrakt oryginalny)

Comparative studies were performed on the possibility of replacing intestinal epithelial cells by some other simplified models for the purpose of examining the adhesion of probiotic bacteria. The adhesion of Lactobacillus casei Shirota ATCC 39539, Lactobacillus acidophilus LC1, and Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 to surfaces of alginate, carrageenan, gelatin, collagen, glass, polystyrene, carboxymethylcellulose, and to intestinal epithelial cells (Caco-2 and HT-29 lines) were tested. Among the examined solid surfaces, the highest degree of adhesion was observed in the case of carboxymethylcellulose and collagen. In the majority of experimental variants, the number of bacterial cells adhering to surfaces increased parallel to the time of their contacting a solid surface. Additionally, there were stated differences in the cell adhesion to hydrogels showing varying concentration rates. On the basis of the experiments performed, it is possible to state that the adhesion degree of probiotic bacteria to various inorganic and organic surfaces is a parameter that depends on the strain of a microorganism. Among all the simplified models applied in the studies in question, no one was marked by an adhesion rate comparable to the adhesion of intestinal epithelial cells Caco-2 and HT-29, which are, nowadays, used as a major model in vitro while investigating the adhesion of probiotic bacteria. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Aleljung P., Paulsson M., Emödy L., Andersson M., Naidu A.S., Wadström T.: Collagen binding by lactobacilli. Curr. Microbiol., 1991, 23, 33-38.
  2. An Y.H., Friedman R.J.: Laboratory methods for studies of bacterial adhesion. J. Microbiol. Meth., 1997, 30, 141-152.
  3. Azeredo J., Visser J., Oliviera R.: Exopolymers in bacterial adhesion: interpretation in terms of DLVO and XDLVO. Coll. Surf., 1999, 14, 141-148.
  4. Blum S., Renerio R., Schirin E.J., Crittenden R., Mattila-Sandholm T., Ouwehand A.C., Salminen S., von Wright A., Saarela M., Collins K.: Adhesion studies for probiotics: need for validation and refinement, Trends Food Sci. Technol., 1999, 10, 405-410.
  5. Boonaert Ch.J.P., Dufrene Y.F., Derclaye S.R., Rouxhet P.G.: Adhesion of Lactococcus lactis to model substrata: direct study of the interface. Coll. Surf. B: Biointerfaces, 2001, 22, 171-182.
  6. Bower C.K., McGuire J., Daeschel M.A.: The adhesion and detachment of bacteria and spores on food-contact surfaces. Trend Food Sci. Technol., 1996, 7, 152-157.
  7. Fleischer M., Przondo-Mordarska A.: Adhezyny pałeczek z rodzaju Acinetobacter. Med. Do_wiad. Mikrobiol., 1998, 50, 229-237.
  8. Fleming H.C., Wingender J.: Relevance of microbial extracellular polymeric substances (EPSs) - Part I: Structural and ecological aspects. Water Sci. Technol., 2001, 43, 1-8.
  9. Flint S.H., Brooks J.D., Bremer P.J.: Properties of the stainless steel substrate, influencing the adhesion of thermo-resistant streptococci. J. Food Eng., 2000, 43, 235-242.
  10. Hermansson M.: The DLVO theory in microbial adhesion. Coll. Surf., 1999, 14, 105-119.
  11. Jasiński A., Kilarski W.: Ultrastruktura komórki. WSiP. Warszawa 1987.
  12. Krajewska-Pietrasik D., Różalska B., Różalski A.: Adhezja bakteryjna w świetle najnowszych danych. Post. Mikrob., 1993, 32, 271-287.
  13. Kunicki-Goldfinger W.J.: Życie bakterii. Wyd. Nauk. PWN. Warszawa 1998.
  14. Li B., Logan B.E.: Bacterial adhesion to glass and metal-oxide surfaces. Coll. Surf., 2004, 36, 81-90.
  15. Liu Y.-Q., Liu Y., Tay J.-H.: The effects of extracellular polymeric substances on the formation and stability of biogranules. Appl. Microbiol. Biotechnol., 2004, 65, 143-148.
  16. Lyndersen B.K., D'eila N.A.: Bioprocess Engineering Systems, Equipment and Facilities. Ed. Jon Wiley& Sons, New York 1994.
  17. Otto K., Elwing H., Hermansson M.: The role of type 1 fimbrie in adhesion of Escherichia coli to hydrophilic and hydrophobic surfaces. Coll. Surf., 1999, 15, 99-111.
  18. Rijnaarts H.H.M., Norde W., Bourer E.J.: Bacterial adhesion under static and dynamic condition. Appl. Environ. Microbiol., 1993, 59, 3255-3265.
  19. Salminen S., Ouwehand A., Benno Y. Lee Y.K.: Probiotics: how should they be defined?. Trends Food Sci. Technol., 1999, 10, 107-110.
  20. Salyers A. A., Whitt D.: Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Wyd. Nauk. PWN. Warszawa 2003.
  21. Shortt C.: The probiotic century: historical and current perspectives. Trends Food Sci. Technol., 1999, 10, 411-417.
  22. Strus M., Kukla G., Rurańska-Smutnicka D., Przondo-Morderska A., Heczko P.: Właściwości powierzchniowe bakterii z rodzaju Lactobacillus. Adherencja do linii komórkowej. Med. Dośw. Mikrob., 2001, 53, 253-258.
  23. Tsuneda S., Aikawa H., Hayashi H., Yuasa A., Hirata A.: Extracellular polymeric substances responsible for bacterial adhesion onto solid surface. FEMS Microbiol. Lett., 2003, 223, 287-292.
  24. Van Oss C.J.: Interfacial forces in aqueous media. Ed. Marcel Dekker, New York 1994.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2451-0769
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu