BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Perz Karolina (Politechnika Poznańska)
Tytuł
Koncepcja budowy stanowiska do badania parametrów sprężonego powietrza
A Concept of Construction of the Stand for Testing Compressed Air Parameters
Źródło
Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 1 (141), s. 149-159, rys., bibliogr. 11 poz.
Agricultural Engineering
Słowa kluczowe
Maszyny i urządzenia, Towaroznawstwo, Energia, Przemysł spożywczy, Optymalizacja
Machinery and equipment, Commodity science, Energy, Food industry, Optimalization
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Sprężone powietrze znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest bardzo często postrzegane jako tanie, a nawet darmowe, źródło energii. Nic bardziej błędnego. Liczne badania potwierdzają, że przemysł wykorzystuje tylko około 30% produkowanego sprężonego powietrza (Blaustein i Radgen, 2001) reszta jest tracona w wyniku nieszczelności, nieodpowiedniego ciśnienia przygotowanego powietrza, niewłaściwego użycia itp. Możliwości oszczędności energii w instalacjach sprężonego powietrza wiążą się przede wszystkim ze zmniejszeniem zużycia energii do napędu sprężarek, przesyłania sprężonego powietrza i sterowania systemami pneumatycznymi. Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji budowy stanowiska do badania parametrów sprężonego powietrza. W artykule zostaną omówione podstawowe urządzenia służące do budowy takiej instalacji, ich rodzaje i zadania. W dalszej części pracy przedstawiona zostanie koncepcja zaadoptowania eksploatowanej w naszym zakładzie sieci sprężonego powietrza na potrzeby badań jego parametrów. Odpowiednie przygotowanie tego medium pod względem jakości jest w przemyśle spożywczym zadaniem priorytetowym ze względu na częsty bezpośredni jego kontakt z produktem. (abstrakt oryginalny)

Compressed air is widely applied in food industry. It is often seen as a cheap and even free energy source. However, it is not true. Numerous research prove that industry uses only approximately 30% of the produced compressed air (Blaustein, Radgen 2001) the rest is lost as a result of leak, improper pressure of the prepared air, improper use, etc. Possibilities of saving energy in installations of the compressed air are related to mainly the decrease of energy consumption for compression drive, sending compressed air and controlling pneumatic systems. The objective of the article is to present the concept of construction of the stand for testing compressed air parameters. The article will discuss the basic devices for construction of such installation, their types and tasks. A concept of adapting the compressed air net, used in our unit, for the needs of the research on its parameters. Proper preparation of this medium on account of quality is a priority task due to its frequent direct contact with a product. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Blaustein, Edgar; Radgen, Peter (wyd.) (2001). Compressed Air Systems in the European Union. Energy, Emissions, Savings Potential and Policy Actions. Stuttgart.
  2. Dindorf, R. (2010). Ocena możliwości oszczędzania energii w systemach sprężonego powietrza. Energetyka,1, 7-14.
  3. Halkiewicz, W. (2009). Jak oszczędzać energię w systemach sprężonego powietrza? Fundacja na rzecz Efektywnego Wykorzystania Energii Katowice.
  4. Kocełuch, A. (2009). Sprężone powietrze generatorem kosztów cz. I. Utrzymanie ruchu, 4, FDA HACCP, Pobrano z: http://www.fda.gov/food/foodsafety/HACCP
  5. Bordiak, Greg: Food grade compressed air. A code of practice. Pobrano z: http://www.airpower.co.uk/assets/docs/bcasfoodgradecode.pdf.
  6. Olborska, K.; Duszyński, J.; Lewicki P.(2006). Zastosowanie sprężonego powietrza w zakładach spożywczych. Przemysł Spożywczy, 8, 60-63
  7. Materiały Atlas Copco (2011) Praca zbiorowa. Technika sprężonego powietrza. Poradnik Wydanie 7 Atlas Copco Airpower NV
  8. Olborska K., Duszyński J., Lewicki, P.(2006). Sprężone powietrze w zakładach spożywczych - uzdatnianie. Przemysł Spożywczy, 9, 33-35.
  9. PN-89/M-43100. Sprężarki - podział
  10. PN-ISO 8573.1. Sprężone powietrze ogólnego stosowania. Materiały informacyjne firmy Airpol 2012. Pozyskano z: http://www.airpol.pl.
  11. Materiały seminaryjne (2012). "Outsourcing dostaw sprężonego powietrza". Pozyskano z: http://www. seminaria.trademedia.us
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1429-7264
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu