BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wesołowski Piotr (Politechnika Poznańska), Gawałek Jolanta (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Wytwarzanie roztworów kazeinianu sodu mieszadłem typu stator-rotor w laboratoryjnym mieszalniku bez przegród
Production of Sodium Caseinate Solution with the Use of a Stator-Rotor Stirrer in a Laboratory Mixer without Partitions
Źródło
Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 1 (141), s. 267-273, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Agricultural Engineering
Słowa kluczowe
Maszyny i urządzenia, Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Towaroznawstwo przemysłowe
Machinery and equipment, Commodity science, Food commodities, Industrial commodities
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Na obecnym etapie prowadzonych od szeregu lat badań doświadczalnych, dotyczących wytwarzania wodnych roztworów pylistych ciał stałych, podjęto próbę sprawdzenia przydatności mieszalnika bez przegród z wysokoobrotowym mieszadłem typu stator-rotor do uzyskiwania wodnych roztworów kazeinianu sodu. Przeprowadzone badania modelowe wykazały wprawdzie możliwość znacznego skrócenia czasu mieszania w mieszalniku bez przegród z mieszadłem typu stator-rotor w stosunku do klasycznych mieszadeł mechanicznych, jednakże ze względu na bardzo silne napowietrzenie wytwarzanych koncentratów kazeinianu sodu nie zdecydowano się rekomendować takiego układu do zastosowania w praktyce przemysłowej. (abstrakt oryginalny)

At the present stage of research which have been carried out for many years concerning production of water solutions of powdery solid bodies, a test of checking suitability of a mixer without partitions with a high-rotation stator-rotor stirrer for obtaining water solutions of sodium caseinate was carried out. The model tests which were carried out proved a possibility of a considerable shortening of the mixing time in a mixer without partitions with the use of a stator-rotor mixer in comparison to classic mechanical stirrers. However, due to very high aeration of the produced concentrates of sodium caseinate, such a system is not recommended for use in industry. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Sikorski, Z. (2007). Chemia żywności. Tom I. Składniki żywności. WNT, Warszawa. ISBN 978-83-204-3273-2.
  2. Szpendowski, J. (1991). Modyfikacje kazeiny metoda ekstruzji. ART, Olsztyn ISSN 0860-2859.
  3. Wesołowski, P.; Gawałek, J. (2005). Concentration effect on density and viscosity of natural coffee concentrates. International Journal of Applied Mechanics and Engineering, 10, 183-188.
  4. Wesołowski, P.; Gawałek, J. (2005). Wytwarzanie koncentratów rozpuszczalnej kawy zbożowej w mieszalniku z mieszadłem łapowym. Inżynieria Rolnicza, 11(71), 489-496.
  5. Wesołowski, P. (2006). Homogenizacja niekonwencjonalnych zawiesin w mieszalniku z mechanicznym mieszadłem. Przemysł chemiczny, 85, 1160-1162.
  6. Wesołowski, P.; Gawałek, J. (2006). Comparison of the energy consumption on the production of highly concentrated maltodextrin concentrates. Polish Journal of Chemical Technology, 8,4, 47-49.
  7. Wesołowski, P.; Gawałek, J.; Alejski, K. (2011). Wytwarzanie koncentratu kazeinianu sodu w mieszalniku bez przegród z pochylonym wałem mieszadła. Przemysł Chemiczny, 90(9), 1694-1697.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1429-7264
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu