- Autor
- Wesołowski Piotr (Politechnika Poznańska), Gawałek Jolanta (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
- Tytuł
- Wytwarzanie roztworów kazeinianu sodu mieszadłem typu stator-rotor w laboratoryjnym mieszalniku bez przegród
Production of Sodium Caseinate Solution with the Use of a Stator-Rotor Stirrer in a Laboratory Mixer without Partitions - Źródło
- Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 1 (141), s. 267-273, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Agricultural Engineering - Słowa kluczowe
- Maszyny i urządzenia, Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Towaroznawstwo przemysłowe
Machinery and equipment, Commodity science, Food commodities, Industrial commodities - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Na obecnym etapie prowadzonych od szeregu lat badań doświadczalnych, dotyczących wytwarzania wodnych roztworów pylistych ciał stałych, podjęto próbę sprawdzenia przydatności mieszalnika bez przegród z wysokoobrotowym mieszadłem typu stator-rotor do uzyskiwania wodnych roztworów kazeinianu sodu. Przeprowadzone badania modelowe wykazały wprawdzie możliwość znacznego skrócenia czasu mieszania w mieszalniku bez przegród z mieszadłem typu stator-rotor w stosunku do klasycznych mieszadeł mechanicznych, jednakże ze względu na bardzo silne napowietrzenie wytwarzanych koncentratów kazeinianu sodu nie zdecydowano się rekomendować takiego układu do zastosowania w praktyce przemysłowej. (abstrakt oryginalny)
At the present stage of research which have been carried out for many years concerning production of water solutions of powdery solid bodies, a test of checking suitability of a mixer without partitions with a high-rotation stator-rotor stirrer for obtaining water solutions of sodium caseinate was carried out. The model tests which were carried out proved a possibility of a considerable shortening of the mixing time in a mixer without partitions with the use of a stator-rotor mixer in comparison to classic mechanical stirrers. However, due to very high aeration of the produced concentrates of sodium caseinate, such a system is not recommended for use in industry. (original abstract) - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Sikorski, Z. (2007). Chemia żywności. Tom I. Składniki żywności. WNT, Warszawa. ISBN 978-83-204-3273-2.
- Szpendowski, J. (1991). Modyfikacje kazeiny metoda ekstruzji. ART, Olsztyn ISSN 0860-2859.
- Wesołowski, P.; Gawałek, J. (2005). Concentration effect on density and viscosity of natural coffee concentrates. International Journal of Applied Mechanics and Engineering, 10, 183-188.
- Wesołowski, P.; Gawałek, J. (2005). Wytwarzanie koncentratów rozpuszczalnej kawy zbożowej w mieszalniku z mieszadłem łapowym. Inżynieria Rolnicza, 11(71), 489-496.
- Wesołowski, P. (2006). Homogenizacja niekonwencjonalnych zawiesin w mieszalniku z mechanicznym mieszadłem. Przemysł chemiczny, 85, 1160-1162.
- Wesołowski, P.; Gawałek, J. (2006). Comparison of the energy consumption on the production of highly concentrated maltodextrin concentrates. Polish Journal of Chemical Technology, 8,4, 47-49.
- Wesołowski, P.; Gawałek, J.; Alejski, K. (2011). Wytwarzanie koncentratu kazeinianu sodu w mieszalniku bez przegród z pochylonym wałem mieszadła. Przemysł Chemiczny, 90(9), 1694-1697.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1429-7264
- Język
- pol