BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wasilik Katarzyna (Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur w Warszawie)
Tytuł
Rolnictwo ekologiczne i rynek eko-produktów w Polsce na tle innych krajów europejskich
Organic Agriculture and Market in Poland against the Background of Other European Countries
Źródło
Handel Wewnętrzny, 2014, nr 3, s. 157-168, tab., rys., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo ekologiczne, Produkty ekologiczne, Porównania międzynarodowe
Ecological agriculture, Ecological product, International comparisons
Uwagi
streszcz., summ., rez.
Kraj/Region
Europa
Europe
Abstrakt
Żywność ekologiczna cieszy się coraz większą popularnością wśród Europejczyków. Zgodnie z danymi Instytutu Badań na rzecz Rolnictwa Ekologicznego FiBL, rynek eko-produktów w Europie od 2004 r. zwiększa się średnio o 9% w skali roku. Również w Polsce, wraz z rosnącym zainteresowaniem zdrowym stylem życia i odżywiania się, obserwujemy wzrost znaczenia produktów posiadających certyfikat rolnictwa ekologicznego. Celem rozważań jest przedstawienie zmian, które dokonały się w ostatnich 10 latach w sektorze ekologicznym w Polsce na tle innych krajów europejskich. W artykule wykorzystano dane z najnowszych raportów dotyczących rolnictwa, jak również raportów instytucji bezpośrednio związanych z rynkiem produktów ekologicznych w Europie. (abstrakt oryginalny)

Organic food is getting more popular among Europeans. In accordance with data of the Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), the organic market in Europe since 2004 has increased by 9% every year. In Poland, along with growing interest in healthy lifestyle and diet, the significance of certified products is also increasing. The main purpose of the article is to present changes in the organic sector in Poland against the background of other European countries during last ten years. In the article, there were used data of the newest agriculture's reports, as well as reports of the institutions that are directly connected with the organic market in Europe. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. FIBL (2013), http://www.fibl.org [dostęp: 10.04.2014].
  2. Górnicka A. (2013), wywiad z prezesem agencji badawczej Inquiry, z dnia 29.07.2013, http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/ekspert-w-2015-r-wartosc-rynkuzywnosci-ekologicznej-wyniesie-ok-700-mln-zl,88832.html [dostęp: 10.04.2014].
  3. IFOAM (2014), International Foundation for Organic Agriculture Movements, http://www.ifoam.org/en/organic-landmarks/definition-organic-agriculture [dostęp: 04.04.2014].
  4. IJHARS (2013), Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011-2012, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.
  5. Kowalska A. (2010), Czynniki wpływające na rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i innych krajach europejskich,(w:) Szczygieł R. (red.) Annales Universitatis Mariae Cirue-Skłodowska Section H Oeconomia, UMCS, Lublin.
  6. Rocznik Statystyczny Rolnictwa (2013), GUS, Warszawa.
  7. Schaack D., Lernoud J., Schlatter B., Willer H. (2014), The Organic Market in Europe 2012, (w:) The World of Organic Agriculture 2014, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Bonn.
  8. The World of Organic Agriculture 2014, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Bonn.
  9. Willer H., Schaack D., Schlatter B., Lernoud J. (2014), Europe: Current Statistics, [w:] The World of Organic Agriculture 2014,Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Bonn.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0438-5403
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu