BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Rewolińska Aleksandra (Politechnika Poznańska), Nowak Marek (Politechnika Poznańska)
Tytuł
Analiza zapotrzebowania na części zamienne na przykładzie wybranego zakładu spożywczego
Analysis of Demand for Spare Parts on the Example of the Selected Food Enterprise
Źródło
Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 1 (141), s. 225-231, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Agricultural Engineering
Słowa kluczowe
Przedsiębiorstwo, Analiza przyczyn i skutków wad, Maszyny i urządzenia
Enterprises, Failure mode and effects analysis (FMEA), Machinery and equipment
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Niezawodne działanie maszyn i urządzeń w liniach technologicznych zakładów spożywczych jest bardzo istotne. Przestoje związane z awarią maszyn mają niekorzystny wpływ na wydajność produkcyjną przedsiębiorstwa. Dlatego konieczne jest dozorowanie maszyn i urządzeń oraz analizowanie rodzajów i skutków ewentualnych uszkodzeń ich części (Nosal i in., 2002). Otrzymane wyniki dają możliwość zlokalizowania elementów najbardziej narażonych na uszkodzenia. Dzięki temu można zapobiec awariom linii produkcyjnych lub, gdy jest to niemożliwe, oszacować zapas stanu magazynowego wybranych elementów i podzespołów. Celem pracy jest wskazanie elementów oraz podzespołów maszyn najbardziej podatnych na uszkodzenia, oraz oszacowanie asortymentu i liczby krytycznych części zamiennych magazynu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania palarni kawy. Do realizacji celu wykorzystano metodę FMEA (ang. Failure mode and effects analysis), umożliwiającą ilościową analizę uszkodzeń. (abstrakt oryginalny)

Reliable functioning of machines and devices in technological lines of food enterprises is very crucial. Stoppages related to failures of machines unfavourably influence production efficiency of enterprises. Therefore, control of machines and devices and analysing types and possible effects of damages to its parts (Nosal et al., 2002) is necessary. The obtained results give a possibility to localize elements which are the most exposed to damages. Due to the above, faults of production lines may be prevented or when this is impossible the stock on hand of the selected elements and components may be determined. The purpose of the work is to indicate machines, which are the most exposed to damages and to determine the product range and numbers of critical spare parts of the storage indispensable for correct functioning of a roasting company. In order to carry out this purpose, FMEA method was applied (in English Failure mode and effects analysis) which enables the amount of damages analysis. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Dohn, K. (2009). Organizacja procesów transportu wewnętrznego - studia przypadków. Prace Naukowe Politechniki Warszawskiej, 70, 47-58.
  2. Huber, Z. (2006). Analiza FMEA procesu. Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli, Gliwice
  3. Legutko, S. (2009). Trendy rozwoju utrzymania ruchu urządzeń i maszyn. Eksploatacja i Niezawodność, 2, 8-16.
  4. Nosal, S. (red.). (2002). Metody stabilizacji niezawodności maszyn w fazie eksploatacji. Poznań, Wydawnictwo i Zakład Poligrafii Instytutu Technologii Eksploatacji.
  5. Nowak, M. (2012). Analiza zapotrzebowania na części zamienne na przykładzie wybranej firmy. Praca dyplomowa inżynierska, Politechnika Poznańska, promotor Aleksandra Rewolińska.
  6. PN-EN 60812:2009 Techniki analizy nieuszkadzalności systemów - Procedura analizy rodzajów i skutków uszkodzeń (FMEA).
  7. Pietrzyk, A.; Piskorz, Z. (2005). Metoda RCM- nowoczesna technika optymalizacji serwisu. Energocontrol News, 10, 2-3.
  8. Rewolińska, A. (2009). Funkcjonowanie małych zakładów piekarniczych - studium przypadku. Służby Utrzymania Ruchu, 3 (17), 44-50.
  9. RHO Software. (2005). Użytkowanie maszyn i urządzeń w przedsiębiorstwie. Oprogramowanie wspierające ewidencje i kontrole stanu technicznego. Wydawnictwo FORUM, Poznań
  10. Scipioni, A.; Saccarola, G.; Centazzo, A.; Francesca A. (2002). FMEA methodology design, implementation and integration with HACCP system in a food company. Food Control, 13 495-501.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1429-7264
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu