BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bieniek Józef (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Maj Dorota (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Derewicka Olga (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Bonczar Zbigniew (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Tytuł
Wskaźniki użytkowości mięsnej królików burgundzkich i ich mieszańców z białymi nowozelandzkimi
Slaughter Traits of Meat Obtained from Burgundy Fawn Rabbits and Their Crosses With New Zealand Whites
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2012, R. 19, nr 1 (80), s. 154-163, tab., bibliogr. 16 poz.
Słowa kluczowe
Mięso, Jakość mięsa, Badanie jakości mięsa, Mięso królicze, Towaroznawstwo żywności, Żywność
Meat, Meat quality, Meat quality tests, Rabbit meat, Food commodities, Food
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W badaniach dokonano oceny przyżyciowych i poubojowych wskaźników użytkowości mięsnej królików: burgundzkich i ich mieszańców z białymi nowozelandzkimi. Doświadczenie przeprowadzono na 52 królikach (14 burgundzkich, 20 białych nowozelandzkich i 18 mieszańców) odchowanych do wieku 84 dni. Pod względem analizowanych wskaźników stwierdzono przewagę królików mieszańców nad burgundzkimi w 7., 35. oraz 42. dniu odchowu oraz nad obydwoma rasami czystymi w 63. i 84. dniu odchowu. Masa tuszki schłodzonej mieszańców wynosiła średnio 1320 g i była istotnie większa od masy królików obu ras czystych. Udział mięsa w tuszkach mieszańców wynosił 78,8 % i był zbliżony do tuszek burgundów, mniejszy jednak niż w tuszkach królików nowozelandzkich. Wydajność rzeźna zimna I mieszańców wynosiła 48,2 % i była większa niż białych nowozelandzkich, a mniejsza niż królików burgundzkich. Kwasowość czynna - pH45 mięsa królików nie różniła się istotnie, natomiast mięso królików badanych grup różniło się istotnie między sobą pod względem pH24.(abstrakt oryginalny)

The objective of the study was to assess the pre- and post-slaughter traits of rabbit meat obtained from Burgundy Fawn (BF) rabbits and their crosses with New Zealand White (NZW). The experiment was performed on 52 rabbits (14 BF rabbits, 20 NZW, and 18 crossbred animals) reared until 84 days of age. As regards the traits analysed, it was found that the meat of crossbred rabbits had better slaughter traits than the meat of Burgundy Fawn rabbits on the 7th, 35th, and 42nd day of their breeding and than the meat of two pure breed animals on the 63rd and 84th day of breeding. The cold carcass weight of crosses was 1320 g on average and, thus, significant higher than the weight of two pure breeds. The meat content in carcasses of rabbit crosses was 78 % and it was similar to the meat content in Burgundy Fawn rabbits' carcasses, however, it was smaller than in the carcasses of New Zealand White rabbits. The cold dressing yield I of crosses was 48.2%; this value was higher that that of New Zealand White rabbits and lower than that of BF rabbits. The active acidity, pH45, of the rabbit meat did not significantly differed, however, the meat of the rabbits in the examined groups differed significantly in its pH24 values.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Barabasz B., Bieniek J.: Króliki, towarowa produkcja mięsna. PWRiL, Warszawa 2003.
  2. Bielański P.: Wpływ warunków środowiskowych na wzrost królików niektórych ras i ich użytkowość rzeźną. Rocz. Nauk. Zoot. - Ann. Anim. Sci., 2000, 27, 375-393.
  3. Bielański P., Kowalska D., Pankowski P.: Possibility of using the native breed of Popielno White Rabbits for Meat Productions. Proc. 9th World Rabbit Congress, Verona - Italy, 2008, June 10-13, pp. 1515-1518.
  4. Bieniek J.: Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na użytkowość mięsną królików w warunkach chowu tradycyjnego. Zesz. Nauk. AR w Krakowie. Seria rozprawy, Kraków 1997, nr 233.
  5. Kowalski J., Niedźwiadek S., Gut A., Kubanek D.: Badania wartości użytkowych królików rasy czerwonej nowozelandzkiej. Rocz. Nauk. Zoot., 1986, 13, 1, 65-74.
  6. Larzul C., Lefaucheur L., Ecolan P., Gogue P., Talmant A., Sellier P., Le Roy P., Monin G.: Phenotypic and genetic parameters for Longissimus muscle fiber characteristics in relations to growth, carcass and meat quality traits in Large White pigs. J. Anim. Sci., 1997, 75, 3126-3137.
  7. Maj D.: Wpływ krzyżowania przemiennego królików rasy białej nowozelandzkiej i kalifornijskiej na użytkowość mięsną. Praca doktorska. Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt UR w Krakowie 2005.
  8. Metzger Sz., Odermatt M., Szendro Z., Mohaupt M., Romvari R., Makai A., Biro-Nemeth E., Sipos L., Randai I., Horn P.: A study of the Carcass Traits of Different Rabbit Genotypes. World Rabbit Sci., 2003, 14, 107-114.
  9. Metzger Sz., Odermatt M., Szendro Z., Mohaupt M., Romvari R., Makai A., Biro-Nemeth E., Sipos L., Randai I.: Comparison of Carcass Traits and Meat Quality of Hyplus Hybrid, Purebred Pannon White Rabbits and Their Crossbreds. Proc. - 8th World Rabbits Congress - September 7-10: 2004 - Puebla, Mexico 2004, pp. 1422-1428.
  10. Niedźwiadek S.: Korelacje fenotypowe i genetyczne między niektórymi cechami użytkowymi królików rasy białej nowozelandzkiej. Rocz. Nauk. Zoot., 1983. 10, 1, 37-45.
  11. Niedźwiadek S., Gut W., Kowalski J.: Wartość użytkowa królików rasy białej termondzkiej. Rocz. Nauk. Zoot., 1983, 10, 2, 67-78.
  12. Niedźwiadek S., Kawińska J.: Obukierunkowe krzyżowanie królików ras mięsnych. Nauk. Zoot., 1982, 9, 1 9-109.
  13. SAS Institute Inc. The SAS System for Windows. Realise 8.2. Cary, NC, USA, 2001.
  14. Scholz H.-P.: Kaninchen-Kompass. Rassenkaninchen auf einen Blick. Verlagshaus Reutlingen. Oertel+Spörer, 2002, p. 224.
  15. Szkucik K., Pyz-Łukasik R.: Jakość zdrowotna mięsa królików. Med. Wet., 2009, 65, 10, 665-669.
  16. Wzorzec królików. 2000. Centralna Stacja Hodowli Zwierząt w likwidacji. Warszawa listopad 2000.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2451-0769
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu