BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Malaga-Toboła Urszula (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Łapka Mariusz (Politechnika Opolska)
Tytuł
Stopień zrównoważenia gospodarstw mlecznych w aspekcie oceny ekologicznej
Degree of Sustainability of Milk Farms in the Aspect of Ecological Assessment
Źródło
Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 3 (145), s. 213-222, rys., tab., bibliogr. 14 poz.
Agricultural Engineering
Słowa kluczowe
Rolnictwo zrównoważone, Rolnictwo, Gospodarstwa rolne, Ocena ekologiczna inwestycji, Nawożenie gruntów, Degradacja ziemi, Przemysł mleczarski
Sustainable agriculture, Agriculture, Arable farm, Evaluation of ecological investment, Fertilization of land, Soil degradation, Dairy industry
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Rolnictwo zrównoważone można oceniać za pomocą miernika ekologicznego, społecznego i ekonomicznego. W pracy dokonano oceny ekologicznej stopnia zrównoważenia gospodarstw, wykorzystując do tego celu wskaźnik bilansu odnawialności substancji organicznej. Scharakteryzowano również organizację produkcji w gospodarstwach będących przedmiotem badań. Analizą objęto 15 gospodarstw rolnych z woj. śląskiego, specjalizujących się w produkcji mleka. Wybrane obiekty spełniały cechy gospodarstw zrównoważonych, dotyczące m.in. struktury użytkowania ziemi i zasiewów oraz obsady inwentarza żywego. Badania przeprowadzono w formie wywiadu kierowanego z właścicielami gospodarstw. Dane dotyczyły roku 2012. W celu analizy porównawczej obiekty podzielono na grupy, przyjmując za kryterium podziału powierzchnię użytków rolnych. Wyróżniono zatem 3 grupy: I o powierzchni do 20,00 ha, II - od 20,01 do 50,00 ha i III o areale większym niż 50,00 ha użytków rolnych. We wszystkich grupach odnotowano nadmiar składników NPK, a wskaźnik odnawialności substancji organicznej, mieszczący się w dopuszczalnych granicach, wystąpił tylko w gospodarstwach najmniejszych obszarowo. (abstrakt oryginalny)

Sustained farming may be assessed with the use of ecological, social and economic measure. Ecological assessment of the sustainability degree of farms was carried out with the use of sustainability of organic matter balance. Moreover, production organization in the researched farms was described. The analysis covered 15 farms of Śląskie voivodeship, which specialize in milk production. The selected facilities have the features of sustained farms concerning inter alia, the structure of the land use and sowing as well as livestock. The research was carried out in the form of a guided survey with farm owners. Data concerned 2012. In order to carry out comparative analysis, the facilities were divided into groups, assuming area of agricultural land as a division criterion. Therefore, 3 groups we distinguished: I of area up to 20.00 ha, II - from 20.01 to 50.00 ha and III of the acreage exceeding 50.00 ha of agricultural land. In all groups, excess of NPK components was reported and the index of sustainability of organic matter within the limits, occurred only in the smallest farms. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Czyż, M. (2000). Strategia wdrażania rozwoju zrównoważonego. Ekonomia i Środowisko, 1(10), 47-64.
  2. Fotyma, M. (2000). Problematyka rolnictwa zrównoważonego. Biuletyn Informacyjny IUNG, 14, Puławy, 3-8.
  3. Hall, R. H. (1979). The great nitrate scandal. The Ecologist, 9(3), 26-33.
  4. Kłopotek, A. (2001). Ekonomia a rozwój zrównoważony, (w:) Poprawa jakości życia poprzez innowacje w aspekcie stanu środowiska naturalnego. Ekonomia i Środowisko, 281-287.
  5. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. (2002). MRiRW.
  6. Kopiński, J. (2002). Porównanie wskaźników rozwoju zrównoważonego gospodarstw o różnej intensywności produkcji rolniczej. Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 89, 2, 66-72.
  7. Kowalski, J. (1998). Hydrogeologia z podstawami geologii. Zeszyty Akademii Rolniczej we Wrocławiu, 127, 49-63.
  8. Kuś, J; Krasowicz, S. (2001). Przyrodniczo-organizacyjne uwarunkowania zrównoważonego rozwoju gospodarstw rolnych. Pamiętnik Puławski, 124, 273-278.
  9. Majewski, J. (2006). Zmiany w produkcji mleka w gospodarstwach mleczarskich w gminie Turośl. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu, 540, 297-302.
  10. Mańko, S.; Sass, R.; Sobczyński, T. (2007). Level of sustainability of agricultural production in Poland as compared with the European Union countries. Folia Univ. Agric. Stetin. Oeconomica 254(47), 177-184.
  11. Paszkowski, S. (2001). Ewolucja idei rolnictwa zrównoważonego i rozwoju terenów wiejskich (SARD). Wieś i Rolnictwo, 1(110), 45-63.
  12. Sołtysiak, U. (1998). Ekologiczna produkcja żywności w świetle wymogów Unii Europejskiej. Poznań, CDiEwR, 152, ISBN: 83-86742-84-4
  13. Urbaniec, M. (2001). Kooperatywne działania na rzecz rozwoju zrównoważonego. Ekonomia a rozwój zrównoważony. Ekonomia i Środowisko, 69-76.
  14. Woś, A.; Zegar, J. S. (2002). Rolnictwo społecznie zrównoważone. Warszawa, IERiGŻ.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1429-7264
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu