BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Krełowska-Kułas Maria (Akademia Ekonomiczna w Krakowie), Kędzior Władysław (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości)
Tytuł
Wpływ żywienia trzody chlewnej tradycyjnie i mieszankami standard na właściwości fizykochemiczne mięsa
The Effect of Feeding Pigs Traditionally and with Standard Feed Mixtures on Meat's Phisico-chemical Characteristics
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1981, nr 144, s. 199-204, tab., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Hodowla zwierząt, Właściwości fizykochemiczne, Mięso, Mięso wieprzowe, Jakość mięsa
Animal husbandry, Physicochemical property, Meat, Pork meat, Meat quality
Uwagi
summ.
Abstrakt
W gospodarstwach indywidualnych i mniejszych tuczarniach państwowych gospodarstw rolnych produkcja żywca wieprzowego oparta jest na żywieniu tradycyjnym wykorzystującym pasze gospodarskie. Natomiast w dużych gospodarstwach rolnych i fermach przemysłowych stosuje się mieszanki pełnoporcjowe. W związku z ujemnym bilansem pasz wysokobiałkowych, które wchodzą w skład mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej powstaje zagadnienie większego niż dotychczas stosowania pasz produkowanych w gospodarstwie. Duży udział tych pasz w dawce pokarmowej może ograniczyć zużycie pasz treściowych. W literaturze naukowej brak jest badań nad wpływem różnych zestawów paszowych na jakość mięsa wieprzowego. Żywienie trzody chlewnej wpływa w różny sposób na jakość mięsa. Celem pracy było określenie wpływu żywienia tuczników tradycyjnie i mieszankami standard na właściwości fizykochemiczne mięsa. (fragment tekstu)

The aim of the investigations has been to determine the effect of feeding fattening pigs traditionally and with standard feed mixtures on meat's phisico-chemical characteristics. It has been found that the meat of animals fed traditionally contains less fat and more protein. Traditional fattening of pigs yielded darker meat of higher watercapacity as compared with fattening with the use of standard mixtures. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Flock D.K., Farbhelligkeit im musculus longissimus dorsi als Selectionsmerkmal beim Schwein. Fleischwirtschaft 48, 10, 1362-1365, 1968.
  2. Jarov I., Eustafewa S., Vlijanie sostava kombikormov na kacestvo svini. Miasnaja Industrija SSSR 1, 40-41, 1971.
  3. Kortz J., Różyczka J., Gajewska-Kołaczyk S., Methodical aspects of the objective determination of colour in fresh pork meat. Roczniki Nauk Rolniczych B-90, 3, 333-344, 1968.
  4. Króliczek A., Poznański W., Kinal S., Zastosowanie nasion rzepaku odgoryczonego metodą hydrolizy kwaśnej w żywieniu tuczników. Roczniki Nauk Zootechnicznych 8, 129-143, 1978.
  5. Meller Z., Sobina I., Określenie jakości surowego mięsa wieprzowego w różnym czasie od momentu uboju. Roczniki IPMs XII, 5-10, 1975.
  6. Mroczek J., Krygier K., Pisula A., Kulisiewicz A., Wpływ skarmiania importowanych mieszanek włoskich oraz polskich na właściwości fizykochemiczne mięsa i tłuszczu wieprzowego. Gospodarka Mięsna XXX, 2, 26-28, 1978.
  7. Pezacki W., Artykuły rzeźne zasadnicze i uboczne, WPLiS, Warszawa 1958.
  8. Pikielna N., Zależności cech konsumpcyjnych i technologicznych mięsa od żywienia zwierząt, Gospodarka Mięsna XXIII, 8, 14-17, 1971.
  9. Pohja M.S., Niinivaara F.P., Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleisches mit der Konstant-druck-methode, Fleischwitschaft, 9, 193-199, 157.
  10. Ruszczyc Z., Metody doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1970.
  11. Weniger J.H., Steinhauf D., Glodek P., Meat quality as a selection criterian in the pig. Z. Tierzucht, Zücht. Biol. 87, 3, 230-239, 1970.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu